![]() |
Psikolojide Kavramlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Psikolojide KavramlarFLood gibi oLcak ama mecburum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Algıda Seçicilik Algıda seçicilik, insanın algı sürecinde aktif bir rol oynadığı görüşü çerçevesinde ortaya atılmış bir kavramdır ![]() ![]() Seçici algı konusu, pek çok kez laboratuvar ortamında ve gerçek yaşamda incelenmiştir ![]() ![]() H ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Pencereden baktım, cadde arabalarla doluydu; insanların kaçmakta olduğunu düşündüm, 2) Pencereden baktım; sokakta hiç bir araba yoktu; bir yerlerde trafiğin tıkandığını düşündüm, 3) Pencereden baktım, herşey eskisi gibiydi; Marslıların henüz bizim sokağa gelmediğini düşündüm, gibi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Psikolojide Kavramlar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Psikolojide KavramlarAlgısal Belirginlik Algısal belirginlik (saliency), uyaranların kendi bağlamı içinde dikkati çeken bir niteliğidir ![]() ![]() İnsanlar da kendi çevrelerinin bağlamı içinde rölyefli olabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Psikolojide Kavramlar |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Psikolojide KavramlarAlgısal Değişmezlikler İnsan algısında, nesne algılamaya ilişkin kuvvetli eğilimin yanı sıra büyük bir istikrarlılık (stability) vardır ![]() ![]() ![]() Pencerenin önünde durduğunuzda, bunun ağtabakadaki imgesi dikdörtgen şeklindedir; yandan baktığınızda ise imge bir yamuk şeklini alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil Değişmezliği Yukarıda verilen tabak ve pencere örnekleri, şekil değişmezliği (shape constancy) ilkesiyle ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüklük Değişmezliği Nesne uzaklaştıkça bunun ağtabakadaki imgesi gittikçe küçülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir nesne aşina değilse veya herhangi bir büyüklükte olabiliyorsa, örneğin bir sayfa veya kaya gibi, büyüklük değişmezliği ancak nesnenin ne kadar uzakta olduğu bilinerek korunabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüklük değişmezliği, derinlik ipuçlarının tersine bir etki vereceği şekilde değiştirilmesiyle ortadan kalkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Parlaklık Değişmezliği Algısal değişmezlik parlaklığın algılanılışı için de geçerlidir; nesnelerin beyazlık, grilik veya siyahlık dereceleri algısal düzeyde değişmezlik gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Psikolojide Kavramlar |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Psikolojide KavramlarAlgısal Kabartma Algısal kabartma veya görünür kılma kavramı (pregnance), Moles'ün terimleriyle belirsiz olguları anlamaya çalışan bir araştırmacının ilgilendiği olguyu çerçevelemesini ve böylece hatları az çok belirli bir biçim oluşturmasını ifade etmektedir ![]() Algısal kabartma, kavranmaya çalışılan gerçekliğin bir fon-fıgür durumuna, başka şeylerle kontrast haline konulmasıyla benzerlik göstermektedir ve bu anlamda kimlik algılarında önemli bir işleve sahiptir ![]() ![]() Yapılan bazı deneysel çalışmalarda kişilere doğrudan kendilerini tanımlamaları söylenerek alınan kimlik tanımları ile kolektif kimlikleri hatırlatılarak alınan kimlik tanımlarının farklılaştığı görülmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|