|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlamsızlık, boşluk, duyguları, empati, yapı, şizoid |
![]() |
Şizoid Yapı, Boşluk Duyguları, Anlamsızlık Ve Empati |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şizoid Yapı, Boşluk Duyguları, Anlamsızlık Ve EmpatiŞizoid Yapı, Boşluk Duyguları, Anlamsızlık ve Empati Şizoidi basit olarak bir kişinin ilgisini dış dünyaya çok fazla yöneltmemesidir ![]() Kişinin çok az arkadaşı vardır ![]() ![]() Şizoidi bir bakıma depresyona benzeyen bir durumdur ![]() ![]() Ayrıca depresyondaki kişi kendi durumundan dolayı üzüntü duyar ![]() Şizoid kişi kendi dünyası içinde nispeten barış içinde yaşar ![]() Şizoid bir kişi ile terapide, terapistin sabırla beklemesi önemlidir ![]() ![]() Ama kişi yine de ısrarla gelmeye devam ediyorsa, bu kişinin içindeki değişime açık, güven duygusu kazanmayı bekleyen olumlu bir alanın varlığını gösterir ![]() Kişinin terapiste yatırım yapması – bağlanması uzun bir zaman dilimi içinde gerçekleşir ![]() Şimdi size bir örnek vermek istiyorum ![]() ![]() “Güçlü şizoid özellikleri olan bir kadın hasta, aylarca terapiden sonra bir seansta uzun zamandır hiçbir duygu duymadığını söyledi ![]() ![]() Hasta bana kuzeninin evine gidişini anlattı ![]() ![]() ![]() Bu düşüncelerimi hastaya anlattım ![]() Verdiği cevapla kuzenini ziyaret etmesinin diğer anlattıklarının yanında ilgisiz bir konu olduğunu bana hissettirdi ![]() Ancak o anda daha çok ilgi gösterilecek bir şey algılayamadım ![]() ![]() Aklımda net bir şekilde kalan tek düşünce, benim karşımda, hastanın cinsel hislere karşı kendini savunduğuydu ![]() Hasta kendini çok uzakta hissettiğini söyledi ![]() Mekanik görevler yaptığı iş yerinde olmak istiyordu ![]() ![]() Bir tecavüz vakasından ve yine acı verici bir cinsel olaydan bahsetti ![]() Yine dikkatimin dağıldığını ve hastanın anlattıkları arasındaki bağlantıları kuramadığımı hissettim ![]() (Kernberg hastayı dinlerken iki kere empatik pozisyonundan çıkıyor ![]() “Hastaya onda bir şeyin insani ilişkilerini dağıtıp parçaladığını anlattım ![]() ![]() ![]() Bu dağılma ve parçalanma durumunun onu kuzeninin kocasına karşı olan gerçek hislerinden koruma amacına yaramış olabileceğini düşündüğümü söyledim ![]() ![]() (Yani hasta Kernbergi bir şekilde “uyutarak” empatik pozisyonundan çıkararak ve kendisi içinde bu olay önemli olduğu halde önemsizmiş gibi davranarak cinsel dürtülerinden kurtulmaya çalışıyor) Bunları söyledikten sonra hasta o sırada aklına bir fantezi geldiğini söyledi ![]() ![]() Kernberg görüştüğü kişi ile empati kurmakta zorlanmış, bir süre boşluk ve anlamsızlık düşüncelerine kapılmıştır ![]() ![]() ![]() Bu hanımın dış dünyaya karşı bir ilgisi yokmuş gibi konuşmakta Kernberg’te onu anlamakta zorlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Kernberg’in yorumlarından sonra hasta direkt terapiste karşı hissettiği duygusal fanteziyi anlatır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|