Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dikkat, edilmesi, gereken, hususlar, kontakt, kullanırken, lens

Kontakt Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar...

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kontakt Lens Kullanırken Dikkat!

Kontakt lens kullanımı günlük hayatta gözlüğün ağırlığından insanları kurtarsa da kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor Kontakt lensler gözlüğün alternatifi olarak 1950’li yıllarda denenmeye başlandı Kontakt lenslerin en sık kullanım amacı kırma kusurlarının düzeltilmesidir Bu amaçla göz kusurlarının cerrahi yöntemlerle ve lazerle giderilmesine bir alternatif oluşturmaktadır Sert, orta sert ve yumuşak tipleri vardır
Günümüzde kontak lensler ayrıca kornea yüzeyinde oluşan rahatsızlıkların tedavisinde ve kozmetik amaçlı olarak da kullanılabilmektedir
Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Op Dr Engin Altuğ, yaz aylarıyla birlikte kullanımında artış görülen kontakt lensler hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor ve lens kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurları anlatıyor
Kontakt lensle ilgili en sık rastlanılan sorular ;
KONTAKT LENS KULLANIRKEN SPOR YAPABİLİRMİYİM?
Spor yaparken yumuşak kontakt lens kullanabilirsiniz Gözlük kullanmaktan hem daha esnek, hem de daha sabit bir görme düzeltimi sağlar Gözlük gibi burnunuzdan kaymaz, buğulanmaz
KONTAKT LENSLERLE YÜZEBİLİRMİYİM?
Kontak lensler sudaki çeşitli kimyasal maddeleri ve kirliliği absorbe edebileceğinden yüzücü gözlüksüz kullanılmaları önerilmiyor Ayrıca su altında gözler açılırsa lensler gözden çıkabiliyor Yüzerken kontak lens ile yüzücü gözlüklerini birlikte kullanarak görme sorununuzu çözebilirsiniz
HEM YAKIN HEM DE UZAK SORUNUM VAR, BU DURUMLAR İÇİNDE KONTAKT LENS VAR MI?
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak yakına odaklama yeteneğini kaybetmeye başlayan presbiyobik hastalar için yumuşak kontakt lensler üretiliyor Çift odaklı gözlüklerdeki görüntü atlamaları ve kesintiler olmaksızın yakın,orta ve uzak tüm mesafelerde kontak lensler ile net görüş sağlanabiliyor
LENSLER GÖZÜMÜN ARKASINA KAÇAR MI?
Kontakt Lensler hiçbir şekilde gözün arkasına kaçmaz! Konjonktiva da denilen ince ancak dayanıklı bir zar göz kapaklarının iç kısmını kaplayarak gözün üstüne döner ve gözün beyaz kısmını (sklera) örterlensler bu zarı geçemez ve gözün arkasına kaçmaz
SIK DEĞİŞİM LENSLERİNİN BELİRLENMİŞ SÜRE SONUNDA ( 1 GÜN, 1 HAFTA,1 AY vb) ATILMASI ÖNERİLİYOR BUNA RAĞMEN SÜRE SONUNDA LENSLER GÖZÜMÜZÜ RAHATSIZ ETMİYORSA KULLANMAYA DEVAM ETMELİ MİYİZ?
Kontakt lens malzemeleri farklı farklıdır, bu yüzden de lensler önerilenden daha uzun süre kullanılmamalıdır Kontakt lensleri planlı bir şekilde değiştirmenin amacı lens üzerinde biriken lipid ve proteinlerin neden olabileceği rahatsızlık, gözde kuruma, bulanık görme ve alerjik reaksiyonların önlenmesidir
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuz ve deniz kenarlarında gözlük kullanmak istemeyenler lens kullanımını tercih ediyorlar Dikkatsiz lens kullanımının göze zararları olabilir Direkt olarak lens ile güneşe çıkmak, eğer lensiniz ultraviyole filtre içermiyorsa tehlikelidir Lensler ile havuza ve denize girmek göz sağlığını olumsuz etkileyerek mikrobik durumlara neden olabilir Kontakt Lens kullanıcıları yaz aylarında gözlerinde kuruluk, alerji ve kızarma hissederlerse bu durumu doktorlarına bildirmelidir Lensler, göz hekimi kontrolünde uygulandığı takdirde oldukça güvenlidir

Yaz aylarında kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar;

Uzun süre gözde kalabilen kontakt lensler ile denize girilmesi durumunda deniz gözlüğü kullanılmalı veya gözler kapalı halde tutulmalıdır Aksi durumda lensler zarar görebilir veya lensler düşebilir

Günlük çıkarılan kontakt lensler bakım solüsyonları ile günlük olarak temizlenmelidir Saklama kabındaki bir önceki günden kalan solüsyon tekrar kullanılmamalıdır Lens temizliği ve bakımı için çeşme suyu kesinlikle kullanılmamalıdır
Yaz aylarında kontakt lens kullanımında suni göz yaşı damlaları lens kullanımını rahat hale getirir
Kontakt lensler için belirtilen kulanım süresine uyulmalıdır

Lens kullanırken kesinlikle göz doktorunun önermediği hiçbir damla göze damlatılmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-13-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Ya bende yaklaşık 1 haftadır falan lens kullanıyorum Lenslerim Air Optix naight and day yumuşak lens daha ilk defa kullanıyorum tersini düzünü en kolay şekilde nasıl ayırt edicez Birde 1 haftadır takıyorum ama ara ara bulanık gösteriyo mesela okula gidiyorum çok net oluyo sonra okulda 2-3 saat içinde bulanıklaşıyo napıcam bilmiyorum Ve çok hafif bir batma var sizce ilk kullandığm için ve 1 hafta 2 gün falan oldu takalı normal mi görüntü netleşcek mi o birazda olsa batma hissi ortadan kalkar mı ? İnsanların lense alışma süreleri insandan insana değişir mi değişirse kaç gün veya ayda alışabilirim Ve birde sigaranın lense zararı olur mu Ve son olarak bi yerde okumuştum lensi solüsyondan çıkartınca hani ilac üstünde oluyo ya birazda olsa o bulanık gösteriyo olabilir mi ? Bulanık göstermemesi için ne ile yıkıcam nası yapıcam bunları merak ediyorum herkese soruyorum ama cevap veren yok ltfen bi el atıverin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com