![]() |
.::Çocuk Beslenmesinde Meyve Şart ::. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() .::Çocuk Beslenmesinde Meyve Şart ::.Çocuk Beslenmesinde Meyve Şart Şeftali ve elma püresi başlangıç meyveleri olarak öneriliyor Çocuk Beslenmesinde Meyve Şart 09/01/2007 Çocukların beslenmesinde meyvelerin önemli bir yeri bulunuyor ![]() ![]() Günlük meyve tüketimi, 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası ise 3-4 porsiyon olarak öneriliyor ![]() Alman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarından Dr ![]() "Çocukların beslenmesinde meyvelerin çok önemli bir yeri olduğu bilinmektedir ![]() ![]() ![]() Günümüzde bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve altıncı aydan sonra ek gıdalara başlanarak emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir ![]() ![]() ![]() Meyve verirken dikkat edilmesi gerekenler: İlk kez verilecek ek besin maddesi bebek aç olduğunda denenmeli ![]() Besinler kaşıkla veya fincanla az miktarlarda verilerek başlanmalı, miktarı yavaş yavaş artırılmalı ![]() Farklı meyveler en az 3-4 gün ara ile denenmeli, yeni bir meyve verildiğinde bebek alerji açısından gözlenmeli ![]() Verilecek meyveler mevsimine uygun olarak seçilmeli ![]() Meyveler soyulup doğrandıktan sonra hemen tüketilmeli, bekletilen meyve vitamin ve minerallerini kaybeder ![]() Meyvelerin vitamini kabuğuna yakın bölgededir ![]() ![]() ![]() Bir yaşından küçük çocuklara alerji yapma olasılığı nedeni ile çilek verilmemeli ![]() Meyvelerin bütün olarak, posası ile birlikte tüketilmesi sağlanmalı ![]() Meyveyi bu şekilde tüketmeyen çocuklara meyve suyu şeklinde (şekersiz-katkısız) de verilebilir ![]() ![]() Aşırı meyve suyu tüketimi anne sütü veya mamanın yerini alarak yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilmektedir ![]() Günlük meyve tüketimi, 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası ise 3-4 porsiyon olmalı ![]() Meyvelerin faydalı etkileri: Meyveler içerdikleri A, C, E vitaminleri ile vücudumuzdaki hayati fonksiyonların zarar görmesini engelleyen antioksidan görevi görürler ![]() Birçok meyvede bulunan C vitamini demir emilimini kolaylaştırırken, hastalıklara karşı vücut direncini de artırmaktadır ![]() Portakal, greyfurt, kivi, şeftali, mandalina, armut, çilek, siyah üzüm gibi meyvelerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur ![]() Kırmızı üzümde bol miktarda bulunan 'likopen' antioksidan özelliği ile kanser ve kalp hastalıklarından koruyucu görev görmektedir ![]() Nar, C-vitamini, demir, potasyum ve çeşitli antioksidanlar içermektedir ![]() ![]() Ayva, elma gibi liften zengin meyveler sindirimi kolaylaştırırken, kan şekerini düzenlemektedir ![]() Ananas, C vitamini deposudur, ayrıca zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır ![]() Avakado, içerdiği doymamış yağ asitleri ile kalp damar hastalıklarından vücudu korumakta ve toksinlerin atılmasını sağlamaktadır ![]() Çocuklukta kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, ileride gelişebilecek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, kemik erimesi, alerjik hastalıklar ve bazı kanser türlerinden korunmayı sağlıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|