![]() |
.:: Beslenerek Kanser Riskini Azaltın::. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() .:: Beslenerek Kanser Riskini Azaltın::.Beslenerek Kanser Riskini Azaltın Doğru ve düzenli beslenip kanser gibi pek çok hastalıktan korunabilirsiniz ![]() Beslenerek Kanser Riskini Azaltın Diyetisyen Yasemin Batmaca'nın kanser hastalığına ve diğer ölümcül hastalıklara karşı beslenme önerileri ise şöyle: * Günde en az beş porsiyon mevsiminde üretilmiş sebze-meyve tüketin ![]() * İşlenmiş, tütsülenmiş gıdaları, kızartmaları, salamura, turşu gibi yiyecekleri ve ağır yağlı kırmızı etleri tüketmeyin ![]() * Yiyecek porsiyonlarınızı küçültün ![]() ![]() * Yüksek kalorili yiyeceklerden az miktarda tüketin ![]() * Kızarmış patates, hamburger, dondurmalar, tatlılar, şekerli meşrubatlar yerine, sebze-meyveler, düşük enerjili yiyecek ve içecekler tüketin ![]() * Dışarıda yemek yediğinizde, kızarmamış, düşük kalori, yağ ve şeker içeren yiyecekleri tercih edin ![]() * Yağsız veya yarım yağlı süt ve ürünlerini tüketin ![]() ![]() ![]() * Sebze ve meyveleri ana ve ara öğünlerde tüketin ![]() * Her gün farklı çeşitlerde ve reklerde sebze-meyveler tüketin ![]() ![]() ![]() ![]() * Sarmısak, soğan, nane, maydonoz gibi sebzeleri yemek hazırlarken eklemeyi ihmal etmeyin ![]() ESMER PİRİNÇ KULLANIN * Yeşil çay veya açık siyah antioksidan öğeler içerdiği için kansere karşı koruyucudur ![]() * İşlenmemiş tahıllar ve şekeri tercih edin ![]() * Esmer pirinç, kepekli makarna, tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllı gevrekleri tercih edin ![]() ![]() ![]() * Rafine karbonhidratların (beyaz un, beyaz şeker) yer aldığı, pastaları, gevrekleri ve diğer şekerli besinleri tercih etmeyin ![]() * Balık, tavuk, hindi veya kurubaklagilleri (kurubaklagil, nohut, yeşil mercimek veya barbunyayı), biftek veya kuzu eti gibi etleri tüketmeye özen gösterin ![]() * Kırmızı eti haftada iki öğün, mutlaka yağsız kısmından küçük porsiyonlarda (90 gram) tüketin ![]() * Etleri, kanserojen maddeler oluşturabilecek olan kızartma veya kavurma yapmak yerine, fırında, ızgarada veya haşlayarak pişirin ![]() * Mevsiminde üretilmeyen sebze-meyveleri tüketmekten mutlaka kaçının ![]() * Besinlerin (kuruyemişler, baharatlar vb ![]() ![]() * Fiziksel olarak aktif bir yaşam benimseyin ![]() EGZERSİZ ÖNEMLİ Düzenli egzersiz yapıldığında; kolon, meme, endometriun ve prostat kanseri riski azalır ![]() ![]() * Hiçbir şekilde sigara ve benzerlerini kullanmayın ![]() * Eğer alkol kullanıyorsanız, limitli tüketin ![]() ![]() * Alkol ve sigara kullanımı; ağız, boğaz, larinks, özofagus, karaciğer, göğüs, kolon ve rektum kanseri riskinde artışa sebep olabilir ![]() * Cildinizi yaz ve kış aylarında güneşten koruyun ![]() PİŞİRME TEKNİKLERİ Çoğu zaman yeteri miktarlarda tüketilmelerine rağmen, pişirme hataları yüzünden sebze-meyveler besin değerini yitirir ![]() ![]() * Mümkün olduğunca çiğ ve kabuklarını soymadan tüketin ![]() * Büyük parçalar halinde kesmeye özen gösterin ![]() * Yeteri kadar su ile pişirilmeli, pişme suları kesinlikle dökülmemelidir ![]() * Yeşil yapraklı sebzeleri, az su ekleyerek pişirin ![]() * Pişirirken tencerenin kapağını açmayın ![]() ![]() * Soda eklemeyin ![]() * Çimlenmiş patates kullanmayın ![]() |
![]() |
![]() |
|