Patatesteki Tehlike |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Patatesteki TehlikePatates Kızartmassndaki Tehlike, Mikrodalgayla Önleniyor! Yapilan yeni bir arastirmaya gore, patatesleri kizartmadan once mikrodalga firinda bir muddet pisirmek, supheli kanserojenler arasinda yer alan akrilamit seviyesini azaltiyor Akrilamit, yuksek sicaklik ve dusuk nemin oldugu kizartma, kavurma ve firinda pisirmek gibi islemler sirasinda ortaya cikiyor Patates kizartmasindaki akrilamit seviyesinin azaltilmasi icin bugune kadar pek cok calisma yapilmistirTurk arastirmacilar tarafindan yurutulen ve Journal of Science of Food and Agriculturein Sali gunu yayimlanan sayisinda yer alan bu calismada, patatesleri kizartmadan once mikrodalgada bir muddet pisirmenin, kizartma suresini azalttigi icin akrilamit olusumunun da azalmasini sagladigi belirlendi Kizartilmadan once mikrodalgaya konan patateslerdeki akrilamitin, 150 derece, 170 derece, ve 190 derecedeki azalma oranlari, isiyla dogru orantili olarak %36, %41, ve %60 oldugu tespit edildiPatatesleri kizartmadan once mikrodalgaya koymak cok az zaman aliyor, aslinda, onceden mikradalgaya konmus patates kizartmalari, kizartma esnasinda daha az isiya maruz kaldiklari icin, diger patateslere gore daha guzel renge sahip oluyorlar Mersin Universitesinde yurutulen calismanin baskani Koray Palazoglu belirtiyorReferans: Amerikan Ulusal Kanser Enstitusunde gidalarda yer alan akrilamitle ilgili daha fazla bilgi bulabilirsinizJ John Wiley & Sons Inc |
|