![]() |
Enginar Yaprağı Ve Karaciğer Hastalıkları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Enginar Yaprağı Ve Karaciğer HastalıklarıBİTKİLERLE MODERN TEDAVİ ENGİNAR YAPRAĞI ( Cynarae folium ) Enginar yaprağı Alman resmi gazetesinde 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlaç etkili (Ecza, drog ) kısmı: Enginar bitkisinin ( Cynare scolymus L ![]() veya kurutulmuş dip yaprakları ( 80 cm uzunluk ve 40 cm eninde) kullanılır ![]() Bileşiminde: Cynarin, acı madde (cynaropikrin), flavonoid ve lutaolin bulunur ![]() Etkisi: Safra salgısını artırır ![]() ( Ayrıca; Karaciğeri koruduğu ve yenilediği, pankreas çalışmasını artırdığı, kanda kolesterolü ve yağı düşürdüğü, iltihaplanmayı önlediği ve antioksidan olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır ![]() Kullanıldığı yerler: Karaciğer ve safra kesesinden kaynaklanan hazımsızlık şikayetlerinde ( Gaz, şişkinlik, mide yanması, ağrı vb ![]() ![]() ( Ayrıca; İştahsızlık, yüksek kolesterol, damar sertliği ve safra kesesi taşlarının önlenmesinde faydalı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır ![]() Kullanılmaması gereken haller: Bilinen alerjisi olanlarda, safra yollarının tıkalı olması durumunda kullanılmaz ![]() kullanmadan önce doktora danışmalıdır (Safra yolu tıkanabilir) ![]() İstenmeyen (Yan)etkileri: Yok ![]() İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok ![]() Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr kurutulmuş yaprak ![]() Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı ince kıyılmış veya öğütülmüş kuru yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir ![]() Yemeklerden 30 dakika önce bir fincan çayı tatlandırmadan içilebilir ![]() Çayı içilirken ağızda biraz tutularak acılığı hissedilmelidir ![]() Çayı soğuk hazırlanırsa daha acı ve daha etkilidir ve şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı yaprağı 150 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 2-3 saat bekletilir, süzülerek içilir ![]() Kullanım süresi: 6 haftalık kullanım süresi önerilebilir ![]() Uyarı: Yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme dönemlerinde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır ![]() kullanılırken aynı zamanda taş anasonu kökü ve ısırgan kullanılmamalıdır ![]() Kaynak: Dr ![]() BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, İstanbul, 2009, |
![]() |
![]() |
|