![]() |
İlk Yardım Bilgileri Mutlaka Okuyun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım Bilgileri Mutlaka Okuyunzehirlenmelerde ilkyardım zehirlenme nedir? vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır ![]() ![]() zehirlenmelerde genel belirtiler nelerdir? ø sindirim sistemi bozuklukları: bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ø sinir sistemi bozuklukları: bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk ø solunum sistemi bozuklukları: nefes darlığı, morarma, solunum durması ø dolaşım sistemi bozuklukları: nabız bozukluğu, kalp durması zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? zehirlenme yolları üç grupta toplanır ![]() ø sindirim yoluyla: en sık rastlanan zehirlenme yoludur ![]() ![]() ø solunum yoluyla: zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur ![]() ![]() ø cilt yoluyla: zehirli madde vücuda direk deri aracılığı ile girer ![]() ![]() sindirim yoluyla zehirlenmede ilkyardım nasıl olmalıdır? ø bilinç kontrolü yapılır, ø ağız zehirli madde ile temas etmişse su ile çalkalanır, zehirli madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır, ø yaşam bulguları değerlendirilir, ø kusma, bulantı, ishal gibi belirtiler değerlendirilir, ø kusturulmaya çalışılmaz, özellikle yakıcı maddelerin alındığı durumlarda hasta asla kusturulmaz, ø bilinç kaybı varsa koma pozisyonu verilir, ø üstü örtülür, ø tıbbi yardım istenir (112), ø olayla ilgili bilgiler toplanarak kaydedilir ; -zehirli maddenin türü nedir? -ilaç yada uyuşturucu alıyor mu? -hasta saat kaçta bulundu? -evde ne tip ilaçlar var? solunum yolu ile zehirlenmelerde ilkyardım nasıl olmalıdır? ø hasta temiz havaya çıkarılır yada cam ve kapı açılarak ortam havalandırılır, ø yaşamsal belirtiler değerlendirilir (abc), ø yarı oturur pozisyonda tutulur, ø bilinç kapalı ise koma pozisyonu verilir, ø tıbbi yardım istenir (112), ø ilkyardımcı müdahale sırasında kendini ve çevresini korumak için gerekli önlemleri almalıdır, ø solunumu korumak için maske veya ıslak bez kullanılır, ø elektrik düğmeleri ve diğer elektrikli aletler ve ışıklandırma cihazları kullanılmaz, ø yoğun duman varsa hastayı dışarı çıkarmak için ip kullanılmalıdır, ø derhal itfaiyeye haber verilir (110) ![]() cilt yolu ile zehirlenmelerde ilkyardım nasıl olmalıdır? ø yaşam bulguları değerlendirilir, ø ellerin zehirli madde ile teması önlenmelidir, ø zehir bulaşmış giysiler çıkartılır, ø 15-20 dakika boyunca deri bol suyla yıkanmalıdır, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() zehirlenmelerde genel ilkyardım kuralları nelerdir? ø zehirlenmeye neden olan maddeyi uzaklaştırmak (kirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az miktarda emilir) ![]() ø hayati fonksiyonların devamının sağlanması ø sağlık kuruluşuna bildirme (112) yanık nedir? herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır ![]() ![]() kaç çeşit yanık vardır? fiziksel yanıklar: ısı ile oluşan yanıklar elektrik nedeni ile oluşan yanıklar ışın ile oluşan yanıklar sürtünme ile oluşan yanıklar donma sonucu oluşan yanıklar kimyasal yanıklar: asit alkali madde ile oluşan yanıklar yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler nelerdir? derinlik yaygınlık bölge enfeksiyon riski yaş solunum yoluyla görülen zarar önceden var olan hastalıklar yanıklar nasıl derecelendirilir? 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yanığın vücuttaki olumsuz etkileri nelerdir? yanık, derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar ![]() ![]() ![]() ısı ile oluşan yanıklarda ilkyardım işlemleri nedir? ø kişi hala yanıyorsa paniğe engel olunur, koşması engellenir, ø hasta/yaralının üzeri battaniye yada bir örtü ile kapatılır ve yuvarlanması sağlanır, ø yaşam belirtileri değerlendirilir (abc), ø solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir, ø yanık bölge en az 20 dakika soğuk su altında tutulur (yanık yüzeyi büyükse ısı kaybı çok olacağından önerilmez), ø ödem oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılır, ø yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır, ø takılan yerler varsa kesilir, ø hijyen ve temizliğe dikkat edilir, ø su toplamış yerler patlatılmaz, ø yanık üzerine ilaç yada yanık merhemi gibi maddeler de sürülmemelidir, ø yanık üzeri temiz bir bezle örtülür, ø hasta/yaralı battaniye ile örtülür, ø yanık bölgeler birlikte bandaj yapılmamalıdır, ø yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hasta / yaralının kusması yoksa bilinçliyse ağızdan sıvı (1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı) verilerek sıvı kaybı önlenir, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır? deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir, bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır, giysiler çıkarılmalıdır, hasta/yaralı örtülmelidir, tıbbi yardım istenmelidir (112) ![]() elektrik yanıklarında ilkyardım nasıl olmalıdır? soğukkanlı ve sakin olunmalıdır, hasta/yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilmelidir, akımı kesme imkanı yoksa tahta çubuk yada ip gibi bir cisimle elektrik teması kesilmelidir, hasta/yaralının abc’si değerlendirilmelidir, hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, tıbbi yardım istenmelidir (112) ![]() sıcak çarpması belirtileri nelerdir? yüksek derece ısı ve nem sonucu vücut ısısının ayarlanamaması sonucu ortaya bazı bozukluklar çıkar ![]() adale krampları güçsüzlük, yorgunluk baş dönmesi davranış bozukluğu, sinirlilik solgun ve sıcak deri bol terleme (daha sonra azalır) mide krampları, kusma, bulantı bilinç kaybı, hayal görme hızlı nabız sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? hasta serin ve havadar bir yere alınır, giysiler çıkarılır, sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir ![]() sıcak çarpmasında risk grupları var mıdır? sıcak çarpması için özel bir risk grubu bulunmamakla beraber, diğer hastalık yada yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok etkilenirler ![]() ø kalp hastaları ø tansiyon hastaları ø diyabet hastaları ø kanser hastaları ø normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar ø psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar ø böbrek hastaları ø 65 yaş üzeri kişiler ø 5 yaş altı çocuklar ø hamileler ø sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar ø yeterli miktarda su içmeyenler sıcak yaz günlerinde sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir? ø özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır, ø mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir, ø bol miktarda sıvı tüketilmelidir, ø vücut temiz tutulmalıdır, ø her öğünde yeteri miktarda gıda alınmalıdır, ø gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır, ø direk güneş ışığında kalınmamalıdır, ø kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir ![]() donuk belirtileri nelerdir? aşırı soğuk nedeni ile soğuğa maruz kalan bölgeye yeterince kan gitmemesi ve dokularda kanın pıhtılaşması ile dokuda hasar oluşur ![]() ![]() birinci derece: en hafif şeklidir ![]() ![]() ø deride solukluk, soğukluk hissi olur, ø uyuşukluk ve halsizlik görülür, ø daha sonra kızarıklık ve iğnelenme hissi oluşur ![]() ikinci derece: soğuğun sürekli olması ile belirtiler belirginleşir ![]() ø zarar gören bölgede gerginlik hissi olur, ø ödem, şişkinlik, ağrı ve içi su dolu kabarcıklar (bül) meydana gelir, ø su toplanması iyileşirken siyah kabuklara dönüşür ![]() üçüncü derece: dokuların geriye dönülmez biçimde hasara uğramasıdır ![]() ø canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur ![]() donukta ilkyardım nasıl olmalıdır? ø hasta/yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir, ø sakinleştirilir, kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez, ø kuru giysiler giydirilir, ø sıcak içecekler verilir, ø su toplamış bölgeler patlatılmaz, bu bölgelerin üstü örtülür, ø donuk bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır, ø el ve ayak doğal pozisyonda tutulur, ø ısınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bezle bandaj yapılır, ø el ve ayaklar yukarı kaldırılır, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() kırık nedir? kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır ![]() ![]() ![]() kaç çeşit kırık vardır? kapalı kırık: kemik bütünlüğü bozulmuştur ![]() ![]() açık kırık: deri bütünlüğü bozulmuştur ![]() ![]() ![]() kırık belirtileri neler olabilir? ø hareket ile artan ağrı ø şekil bozukluğu ø hareket kaybı ø ödem ve kanama nedeniyle morarma ağrılı bölgelerin tespiti için elle muayene gereklidir ![]() kırığın yol açabileceği olumsuz durumlar nelerdir? ø kırık yakınındaki damar, sinir, kaslarda yaralanma ve sıkışma ![]() ø parçalı kırıklarda kanamaya bağlı şok kırıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır? ø hayatı tehdit eden yaralanmalara öncelik verilir, ø hasta/yaralı hareket ettirilmez, sıcak tutulur, ø kol etkilenmişse yüzük ve saat gibi eşyalar çıkarılır (aksi takdirde gelişebilecek öden doku hasarına yol açacaktır,) ø tespit ve sargı yapılırken parmaklar görünecek şekilde açıkta bırakılır ![]() ø kırık şüphesi olan bölge, ani hareketlerden kaçınılarak bir alt ve bir üst eklemleri de içine alacak şekilde tespit edilir ![]() ø açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, ø kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir, ø kol ve bacaklar yukarıda tutulur, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() burkulma nedir? eklem yüzeylerinin anlık olarak ayrılmasıdır ![]() ![]() burkulma belirtileri nelerdir? ø burkulan bölgede ağrı ø kızarma, şişlik ø işlev kaybı burkulmada ilkyardım nasıl olmalıdır? ø sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem tespit edilir, ø şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır, ø hareket ettirilmez, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() çıkık nedir? eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır ![]() ![]() çıkık belirtileri nelerdir? ø yoğun ağrı ø şişlik ve kızarıklık ø işlev kaybı çıkıkta ilkyardım nasıl olmalıdır? ø eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir, ø kırık yerine oturtulmaya çalışılmaz, ø hasta / yaralıya ağızdan hiçbir şey verilmez, ø bölgede nabız, deri rengi ve ısısı kontrol edilir, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() kırık çıkık ve burkulmalarda tespit nasıl olmalıdır? tespit için ilkyardımcı elde olan malzemeleri kullanır ![]() ![]() ![]() ![]() tespit sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? ø tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır, ø yara varsa üzeri temiz bir bezle kapatılmalıdır, ø tespit edilecek bölge önce yumuşak malzeme ile kaplanmalıdır, ø yaralı bölge nasıl bulunduysa öyle tespit edilmelidir, düzeltilmeye çalışılmamalıdır, ø tespit kırık, çıkık ![]() ![]() tespit yöntemleri nelerdir? kol ve köprücük kemiği kırığı tespiti: ø koltuk altına yumuşak malzeme yerleştirilir, ø kol askısı yerleştirilir, ø üçgen bandaj yaralının gövdesinin üzerinde, üçgenin tepesi dirsek tarafına, tabanı gövdeyle aynı hizada olacak şekilde yerleştirilir, ø el dirsek hizasında bükülü olarak göğsün alt kısmına yerleştirilir ![]() ø kol askısı desteği, göğüs boşluğu ve yaralı kol üzerine yerleştirilir (geniş dış bandajda yerleştirilebilir ![]() ![]() pazı kemiği kırığı tespiti: ø sert tespit malzemesiyle yapılır, ø kırık kemiği tespit edecek olan malzemeler yerleştirilmeden önce, kolun altına (koltuk boşluğundan yararlanılarak) iki şerit yerleştirilir, ø malzemelerden kısa olanı koltuk altından itibaren dirseği içine alacak şekilde yerleştirilir, ø uzun olanı omuzla dirseği içine alacak şekilde yerleştirilir, ø daha önceden yerleştirilen şeritlerle bağlanarak tespit edilir ![]() ø dirseği tespit için kol askısı takılır, ø omur tespiti için, göğüs ve yaralı kol üzerinden geniş kumaş şerit veya üçgen bandaj uygulanır ![]() dirsek kırığı tespiti: ø kol gergin vaziyette bulunduysa, hastanın vücudu boyunca gergin ve deri ile arası yumuşak malzemeyle doldurulmuş tespit malzemeleri yardımıyla tespit edilir, ø eğer bükülmüş vaziyette bulunduysa, bir kol askısı desteği yardımıyla tespit edilir ![]() kol askısıyla ön kol, bilek ve el tespiti: ø kırık dirsek ve bilek ekleminin hareketini önlemek için yaralı ön kolun altına üçgen kol askısı yerleştirilir ![]() ø aşırı hareket etmesini engellemek için geniş bir bandaj yardımıyla, gövdeye bağlanır ![]() dirsek kemiği ve/veya ön kol kemiği kırığında sert malzemelerle tespit: ø ön kolun altına 2 şerit yerleştirilir, ø yumuşak maddeyle desteklenmiş sert tespit malzemelerinden biri parmak diplerinden dirseğe kadar içe, diğeri elin dış yüzünden dirseğe gelecek şekilde dışa konarak tespit edilir, ø daha önceden yerleştirilen şeritlerle bağlanır, fazla sıkılmamalıdır, ø dirsek eklemini tespit için kol askısı takılır, ø bilek kemiklerinde veya el tarak kemiğinde, bölgeyi bir kol askısı ile tespit yeterlidir, ø parmak kemiği kırıkları ile çıkığı ayırt etmek zordur ![]() ![]() pelvis kemiği kırığı tespiti: ø her iki bacak arasına bir dolgu malzemesi konur, ø sekiz şeklindeki bir bandajla bilekler tespitlenir, ø doğal boşlukların altından (dizler ve bilekler) bandajları kaydırmak ve iki tanesi kalça ve dizler arasında diğer ikisi dizler ve bilekler arasında olacak şekilde düğümlenerek tespit edilir ![]() ![]() uyluk kemiği kırığının tespiti: sert tespit malzemesi ve sağlam bacağı (ikinci bir tespit malzemesi gibi) kullanarak tespit etme: ø bir el ayağın üst kısmına, diğeri bileğe konularak yaralı bacak tutulur ve sağlam bacakla bir hizaya getirmek için yavaşça çekilir ![]() ø her iki bacak arasına (dizler ve bilekler) bir dolgu malzemesi konur, ø sekiz şeklinde bir bandajla bilekler sabitlenir, ø yaralının vücudunun altından, kımıldatmaksızın doğal boşlukları kullanarak bel, diz ve bileklerin arkasına 7 kumaş şerit (veya benzeri) geçirilir, ø yumuşak malzemeyle desteklenmiş sert tespit malzemesi, koltuk altından ayağa kadar yerleştirilir ve ayaklardan yukarı doğru bağlanır, ø düğümler tespit malzemesi üzerine atılarak bandajlar bağlanır, ø bilek hizasındaki bandaj öncekinin üzerine sekiz şeklinde bağlanır, ø sert tespit malzemesi bulunmaması halinde, sağlam bacağı tek destek olarak kullanarak, geniş bandajlarla tespit edilir ![]() diz kapağı kırığı tespiti: ø geniş bandajlar yardımı ile iki bacağı birleştirerek dizkapağı tespit edilir ![]() ø geniş ve sert tespit malzemesi (tabla) varsa, kalçadan ayağa kadar yaralı bacağın altına yerleştirilir ve iki tane kalça ve diz arasında, iki tanede diz ile bilek arasında olmak üzere geniş bandajlarla bağlanabilir ![]() ![]() kaval kemiğinin tespiti: uyluk kemiği kırığı tespitindeki gibidir, ø bacaklar tutulur ve yavaşça çekilir, ø doğal boşluklar kullanılarak (dizlerin altı, bileklerin altı) yaralı bacağın altından kumaş şeritler geçirilir, ø uygun bir şekilde yumuşak dolgu malzemesiyle desteklenmiş tespit malzemelerinden biri iç tarafta kasıktan ayağa kadar, diğer tarafta kalçadan ayağa kadar yerleştirilir, ø ayaklardan başlanarak şeritler dış tespit malzemesi üzerinde düğümlenerek bağlanır ![]() ![]() bileğin / ayağın tespiti: ø yaralının ayakkabıları çıkarılmadan bağları çözülür, ø bilek seviyesinde sarılmış sekiz şeklinde bir bandajla her iki ayak birlikte tespit edilir ve yumuşak malzemelerle iyice kaplanmış (rulo yapılmış bir battaniye) bir yüzeye dayamak suretiyle bacakları yukarıda tutmak gerekir ![]() hayvan ısırmalarında ilkyardım hayvan ısırmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? ø hasta/yaralı yaşamsal bulgular yönünden değerlendirilir (abc), ø hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır, ø yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır, ø ciddi yaralanma ve kanama varsa yaraya temiz bir bezle basınç uygulanarak kanama durdurulmalıdır, ø derhal tıbbi yardım istenmeli (112), ø hasta kuduz ve/veya tetanos aşısı için uyarılmalıdır, arı sokmalarının belirtileri nelerdir? belirtiler kısa sürer ![]() ![]() ![]() arı sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? ø yaralı bölge yıkanır, ø derinin üzerinden görülüyorsa arının iğnesi çıkarılır, ø soğuk uygulama yapılır, ø eğer ağızdan sokmuşsa ve solunumu güçleştiriyorsa buz emmesi sağlanır, ø ağız içi sokmalarında ve alerji hikayesi olanlarda tıbbi yardım istenir (112) ![]() akrep sokmalarının belirtileri nelerdir? kuvvetli bir lokal reaksiyon oluşturur ![]() ø ağrı ø ödem ø iltihaplanma, kızarma, morarma ø adale krampları, titreme ve karıncalanma ø huzursuzluk, havale gözlenebilir ![]() akrep sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? ø sokmanın olduğu bölge hareket ettirilmez, ø yatar pozisyonda tutulur, ø yaraya soğuk uygulama yapılır, ø kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır, ø yara üzerine hiçbir girişim yapılmaz ![]() yılan sokmalarının belirtileri nelerdir? lokal ve genel belirtiler verir : ø bölgede morluk, iltihaplanma (1-2 hafta sürer) ø kusma, karın arısı, ishal gibi sindirim bozuklukları ø aşırı susuzluk ø şok,kanama ø psikolojik bozukluklar ø kalpte ritim bozukluğu, baş ağrısı ve solunum düzensizliği yılan sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? ø hasta sakinleştirilip, dinlenmesi sağlanır, ø yara su ile yıkanır, ø yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek eşyalar (yüzük, bilezik vb ![]() ø yasa baş ve boyunda ise yara çevresine baskı uygulanır, ø kol ve bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır (turnike uygulanmaz), ø soğuk uygulama yapılır, ø yara üzerine herhangi bir girişimde bulunulmaz (yara emilmez), ø yaşamsal bulgular izlenir, ø tıbbi yardım istenir (112) ![]() deniz canlıları sokmasında belirtiler nelerdir? çok ciddi değildir ![]() ø kızarma ø şişme ø iltihaplanma ø sıkıntı hissi ø huzursuzluk ø havale ø baş ağrısı deniz canlıları sokmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? ø yaralı bölge hareket ettirilmez, ø batan diken varsa ve görünüyorsa çıkartılır, ø etkilenen bölge ovulmamalıdır ![]() şoklarda ilk yardım şok nedir? kelime anlamı sarsılma demektir ![]() ![]() belirtileri: kaza yerinde sessiz, sakin, hiç hareket etmeyen bir yaralının şuuru genelde yerinde olmayabilir ![]() rengi soluk, vücudu soğuk ve terli, gözleri göz çukuruna batmış şekilde, sanki burnu sivrilmiş gibidir ![]() nabız zayıftır ve hızlıdır ![]() ![]() yapılması gerekenler: - uygun bir yere sırt üstü yatırınız ![]() - etrafındaki kalabalığı dağıtınız ![]() - az hareket ettirmeye çalışınız ![]() - beynin kan dolaşımını ve çalışmasını kolaylaştırmak için, başta kanama yoksa başı aşağı getirip, ayak ucunu kaldırınız ![]() - yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz ![]() - solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz ![]() - gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız ![]() - kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız ![]() - kırık varsa tahta parçası ile tespit yapınız ![]() - soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz ![]() - ihtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız ![]() yaralanmalarda ilk yardım yara nedir? çeşitli nedenlerle vücut dokularının bütünlüğünün bozulması yada bir kısmının kaybına yara denir ![]() açık yaralar, kapalı yaralar ![]() açık yaralar: deri yüzeyinde görülebilen yaralara açık yaralar denir ![]() sıyrık şeklindeki yaralar ![]() kesik şeklindeki yaralar ![]() delici yaralar ![]() ezici yaralar ![]() yırtılma şeklindeki yaralar ![]() ateşli silah yaraları ![]() ısırma yaraları ![]() yanık yaraları ![]() kapalı yaralar: deri yüzeyinden görülmeyen, deri altı doku yaralanmalarına kapalı yara denir ![]() yaralanmalarda ilkyardım: yapılması gerekenler: yaralıyı emniyetli bir yere alarak oturtunuz veya yatırınız ![]() varsa önce kanamayı durdurunuz ![]() ellerinizi sabunlu su ile yıkayınız ![]() yara üzerindeki varsa giysileri dikiş yerinden sökünüz veya kesiniz ![]() yara çevresinde varsa kılları temizleyiniz ![]() yara üzerine pansuman koyduktan sonra yara etrafını sabunlu su ile temizleyiniz ve yaraya değmeyecek şekilde tentürdiyot sürünüz ![]() yara kirli ise pansumanı kaldırıp, yarayı merkezden dış çevreye doğru ılık sabunlu su ile yıkayınız ![]() yara üzerine pansuman koyup, sargı bezi ile sarınız ![]() yaralı kısmın altına kalın karton vb ![]() ![]() ağrıyı, şişliği ve morluğu önlemek için o bölgeye havluya sarılı buz koyunuz ![]() yara içinde batık cisimler varsa, simitçik yapıp koyunuz ve sargı bezi ile sarınız ![]() yapılmaması gerekenler: yara üzerine tentürdiyot ve benzeri antiseptik sürmeyiniz ![]() yara üzerine yara tozu, pudra, merhem, kül, tütün vb ![]() ![]() yara üzerine pamuk koymayınız ![]() batmış olan cisimleri çıkartmayınız ![]() yaraya ve pansuman malzemesine el sürmeyiniz ![]() burkulmalarda ilk yardım burkulma nedir? bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsülü ve diğer yumuşak doku yapılarının; eklemin normal hareket genişliğinin ötesinde zorlanmasına burkulma denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() burkulmuş eklemi hareket ettirmeyiniz ![]() o eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz ![]() burkulmuş ayağın üzerine basılmaz ![]() ![]() burkulmuş ayağın altına 4-5 yastık koyarak kalp seviyesinin üzerine kaldırınız ![]() ![]() ![]() burkulma kolda ise, kolu kalp seviyesi üzerinde olacak şekilde tülbentle kolu boyuna asınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() elastik sargı ile sıkmayacak şekilde sarınız ![]() parmaklarınızı oynatarak kaslarınızı çalıştırınız ![]() böylece kasların pompalayıcı etkisi ile şişliğin azalmasına çalışınız ![]() her burkulmanın altından bir kırık, çıkık ya da eklem bağı yırtığı çıkabileceğini unutmayınız ![]() bir ortopedi ve travmatoloji kliniğine götürünüz ![]() ![]() ![]() kanamalarda ilk yardım kanama nedir? çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına kanama denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o halde kanamaları hemen durdurmak gerekir ![]() iç kanamalar: iç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması ,zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasıdır ![]() iç kanamalar 2 şekilde olur ![]() gözle görülebilen : akciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler vb ![]() ![]() gözle görülmeyen: karaciğer, dalak, pankreas vb ![]() ![]() iç kanamalar kişiyi ölüme götürebilir ![]() bulguları: - baygınlık hali, baş dönmesi vardır ![]() - huzursuzluk vardır ![]() - yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk vardır ![]() - deri, nemli ve soğuktur ![]() - susama hissi vardır ![]() - nabız hızlı ve zayıftır ![]() ![]() - solunum hızlıdır ![]() - sanki hava alamıyormuş gibi his (hava açlığı) olur ![]() - şuur azalır ve en sonunda şuur kaybolur ![]() yapılacak ilkyardım: - yaralı sırt üstü yatırılır ![]() - baş yana çevrilir ![]() - şoka karşı tedbir alınır ![]() - ağızdan içecek madde verilmez ![]() - sarsmadan ambulans veya sedye ile hastaneye götürülür ![]() dış kanamalar: kanın damardan vücut dışına çıkmasıdır ![]() ![]() ![]() dış kanamaları durdurucu yöntemler: parmakla basınç yapma : yara ufak ve kanama az ise, yara üzerine temiz bir bez ya da pansumanla bastırın kalp krizi ve ilk yardımı kalp krizi yaşamı tehdit eden acil bir durumdur ![]() ![]() ![]() kalp krizi belirtileri, aşağıdakilerden birkaçını ya da hepsini içerebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kalp krizi tedavisi, hastanın bilincinin kapalı ya da açık olmasına göre değişir ![]() a)bilinci kapalı, nefes almayan hasta: en yakın acil sağlık kuruluşunu arayın, daha sonra müdahaleye başlayın ![]() ![]() ![]() hastanın alnındaki elinizin baş parmağınız ve işaret parmağınızla hastanın burun deliklerini kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hastanın göğsü yükseldiğinde hava vermeyi durdurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kişinin bilek ya da boyun atardamarını 5-10 saniye boyunca nabız için kontrol edin ![]() ![]() ![]() ![]() bilinci açık hasta: en yakın acil sağlık kurumunu arayın, ilgiliye olası bir kalp krizini ve oksijen ihtiyacını iletin ![]() hastayı nazikçe oturtun ya da yan oturur pozisyona getirin ![]() ![]() özellikle boyun çevresindekiler olmak üzere giysileri gevşetin ![]() ![]() hastayı sakinleştirin ve rahatlatın ama herhangi bir şey yedirip içirmeyin ![]() eğer ambulans bulunamıyorsa hastayı en yakın hastanenin acil servisine götürün ![]() bilinçsiz hasta kendine gelirse ve solunumu başlarsa yukardaki adımları izleyebilirsiniz ![]() boğulmalarda ilkyardım boğulmalar solunum yolunun yabancı cisim ile tıkanması sonucu olur ![]() ![]() yapılması gerekenler: solunum yollarına kaçan yabancı cismi çıkarmak gerekir ![]() heimlich manevrası: solunum yollarına kaçan cismi çıkarmak için yapılan manevradır ![]() şuuru kapalı hastada: hasta sırt üstü yatırılarak çenesi yukarı kaldırılır elin ayası göbek çukurunun üstüne konarak art arda beş kez basınç uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() şuuru açık, hareket halindeki hastada: hastanın arkasına geçip iki kol hastanın karnında birleştirilir art arda hastanın karnına basınç uygulanır ![]() bebeklerde: bebek sağ kolun üstüne yüzü koyun ve baş aşağıya yatırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() böcek ve sürüngen sokmaları halinde ilkyardım türkiye`nin kuzeydoğusunda da bulunan kafkas engereği gibi çok zehirli birkaç tür dışında ısırıkları ölümcül olabilecek yılan pek yoktur ![]() ![]() sanıldığının aksine, zehirli haşarat arasında arılar `anaflaksi` dediğimiz çok şiddetli allerjik reaksiyona yol açmaları dolayısıyla yılan ve akreplerden daha tehlikelidir ![]() ![]() ![]() her türlü zehirli hayvan ısırığı veya sokmasında ilk ve en önemli yaklaşım çok süratli bir şekilde zehrin yayılmasını engellemek için ısırılan bölgenin üstüne, gövdeye yakın kısmına turnike dediğimiz boğma işlemi uygulamak ve ısırılan bölgeyi kanatmaktır ![]() yılan sokmalarında 5-10 mm, akrep sokmalarında 3-5 mm, yabanarısı sokmalarında 2-3 mm diklemesine uzvun eksenine paralel vaziyette cilde batırılan bistüri bol kanamaya neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zehrin vücuttaki etkisi kişiden kişiye ve bağışıklık sistemine göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() yapılması gerekenler: *ısırılan ya da sokulan kişi ıstirahate alınmalıdır ![]() *sokulan veya ısırılan uzuv kalp hizasının altında tutulur ![]() *kanatma işlemine geçilinceye kadar,ısırığın üstüne,vücuda yakın kısımdan turnike uygulanır ![]() *sokulan ve ısırılan bölge antiseptik bir madde veya sabunla temizlenir ![]() *kanatma işleminde kesi uzvun eksenine paralel gerçekleştirilir ![]() *ağrıdaki azalmayla beraber zehrin de vücuttan uzaklaştığı anlaşılabilir ![]() *küçük kesilerde (özellikle balarısı sokmalarında) kanamayı artırmak için sıvazlama,sıkma uygulanmamalıdır ![]() ![]() ![]() *balarılarının ``tek atımlık kurşunları``vardır ![]() ![]() ![]() *yabanarısı birkaç yerden sokabilir ![]() ![]() *imkan varsa ağrıyı azaltmak için ısırık veya kesi bölgesine buz tatbik edilebilir ![]() *son aşamada kesi bölgesi yara bandıyla kapatılmalıdır ![]() elektrik çarpmalarında ilkyardım elektrik çarpması basit cilt yanığından kalp durmasına kadar giden olaylara neden olabilir ![]() yapılması gerekenler : - hastada sadece yanık mevcutsa normal yanık işlemleri yapılır ve hastaneye ulaştırılır ![]() hasta elektrik çarpması sonucu hareketsiz halde yatıyorsa : *sigortaları kapatıp elektriği kesin *yardım çağırın *lastik tabanlı ayakkabı terlik gibi bir şey giyin lastik eldiven takın, eldiven yoksa iletken olmayan naylon torba gibi bir şeyle ellerinizi koruyun ![]() *elektrik çarpan kişinin yanında kablo gibi iletkenleri tahta vs bir yalıtkanla uzaklaştırın ![]() *mümkünse hastayı giysilerinden çekerek bölgeden uzaklaştırın ![]() *hastanın yaşam bulgularını kontrol edin ![]() *canlandırma gerekiyorsa süratle başlayın ve yardım gelene kadar sürdürün ![]() *asla kendinizi güvenceye almadan ve elektriği kesmeden hastaya dokunmayın, siz de aynı akibete uğrayabilirsiniz ![]() dikkat: uygulamalı ilk yardım eğitimi almamış kişilerin kalp ve akciğer canlandırması yapmaları sakıncalıdır! genel ilk yardım bilgileri herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durum karşısında sağlık personelinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir ![]() ilkyardımcı kişiler aldıkları eğitimlerle sağlık mesleğine mensup kişilerin yetki ve sorumluluklarını kazanmadıklarını bilmelidirler ![]() ![]() ilkyardımcı uygulamalarda kesin karar verme yetkisinin sağlık personelinde olduğunu bilmelidir ![]() ![]() ![]() ilkyardım yapan kişinin özellikleri: sakin olmalıdır, telaşa kapılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ilkyardım ilkeleri ve öncelikler: öncelikli amaç yaralı kişinin hayatının korunması ve mevcut sağlık durumunun daha kötüleşmesini önlemektir ![]() ![]() ![]() ![]() hastanın boynunu sıkan kravat düğme vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çevredekilerin hastanın başına toplanıp onu huzursuz edecek biçimde konuşmaları engellenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ilkyardımın a b c si: a: hava yolunun açılması b: solunumun düzenlenmesi c: dolaşımın sağlanması hastaya saplanmış herhangi bir şey varsa bunlar çıkartılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hastanın veya ilkyardımcının hayatını tehdit eden bir durum yoksa hastanın durumu kontrol altında değilse hareket ettirilmemelidir taşımaya en elverişi araç sedyedir ![]() bilinç kaybı ve koma: bilinç kapalı kişilerde 5 duyu ile algılama ortadan kalkar ![]() ![]() ![]() 1- yardım isteyemez ![]() 2- dikkatli değerlendirilemez ise ölü sanılabilirler ![]() 3- nedene yönelin tahmin hayat kurtarabilir ![]() 4- kolayca zarar görebilirler ![]() 5- solunum yolu tıkanmış olabilir ![]() 6- hasta kusabilir kusmuk solunum yollarına kaçabilir ![]() 7- refleksler ortadan kalkmıştır ![]() en ileri bilinç kaybına koma denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kafa travmalarına bağlı komalar: beyin sarsıntısı, zedelenme, kanama koma nedeni olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ölüm: çevre ile anlamlı iletişim kurma yeteneği kaybolur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bilinç kaybı iç kanama olasılığı kuşkusu püskürür tarzda kusma kafaya darbe geldikten sonra veya darbe ile birlikte bilinç kaybı olması ![]() delici yaralar eklemlere yakın yaralanmalar kırık olasılığı göz yaralanmaları elektirik çarpması etkeni bilinmeyen zehirlenmeler hava yolu tıkanıklığı: oksijen olmazsa hücreler kaçınılmaz olarak ölürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dil tabanının geriye sarkmasına bağlı tıkanıklıklarda hava yolu birkaç yöntemle açılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() baş bükülürken çene kaldırılması ![]() ![]() üçlü havayolu manevrası: baş geri bükülürken çene öne çekilir alt dudak aşağı itilir ![]() çeneye baskı yöntemi hasta sırtüstü yatarken çene öne çekilir baş nötral durumda kalır ![]() ![]() koma duruşu: hasta sol yana çevrilir ![]() ![]() ![]() ![]() yabancı cisim : hasta birdenbire konuşamaz hale gelir ![]() ![]() ![]() sırta darbe yöntemi ile kürek kemiklerinin arasına el tabanı ile 4 kez sert darbe vurulur ![]() ![]() elle bası: karnın üst kısmına veya göğse bası yaparak adeta yapay öksürük oluşturma durumudur ![]() ![]() parmakla sıvazlama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() solunumun durması: solunumu durmuş kişilerde vakit kaybetmeden yapay solunuma geçilmeli buda ağızdan ağza veya ağızdan buruna hava verilerek yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() hasta sert bir zemine sırt üstü yatırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kalp durması: kalp durmasında hastanın bilincinin kapalı olduğunu kalp atımlarının nabız hissedilmediğini görürüz ![]() ![]() kalp masajı: kesinlikle kalp durduğundan emin olduktan sonra yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() suda boğulma: ister tuzlu suda ister tatlı suda boğulma olsun yapılacaklar aynıdır ![]() ![]() ![]() şok: kan dolaşımının etkin olarak çalışabilmesi için kalbin pompa görevini yapması, kapalı damar ağının ve dolaşım sisteminin bütünlüğünün korunması ve yeterli miktarda kan hacminin bulunması gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() başlıca şok belirtileri: huzursuzluk, endişe hali, aşırı susama, dudakların kuruması, bulantı, kusma, soğuk ve nemli deri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kanama nedeniyle olan şokta ilkyardım: kan kaybı olunca vücut bunu kendi çabalarıyla önlemeye çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kanamalar: damarlar atardamar, toplardamar, kılcal damar olarak ayrılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() atardamar kanamalarında kan nabızla birlikte kan ritmik olarak fışkırır ![]() ![]() ![]() kanama tedavisi: 1- direk bası uygulama: en basit ve en etkili yoldur ![]() ![]() ![]() 2- basınç noktalarına baskı: büyük damarların kolayca bastırılarak kan akımının kesilebileceği noktalarına baskı uygulanarak kanama durdurulabilir bunlar genellikle nabız noktalarıdır ![]() 3- turnike veya boğucu sargı uygulaması: turnike uygulaması istenen bir uygulama değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() küçük dış kanamalar: kısa süreli basınç uygulama kolayca pıhtılaşmayı sağlar hiçbir zaman yaradaki pıhtı silinmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() büyük dış kanamalar: kanama çok fazla olursa şok gelişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() kol ve bacak kopmaları: kopan kol ve bacak gibi uzuvların yerine dikilmesi mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() iç kanmalar: vücut boşluklarına olan kanamalardır ![]() ![]() ![]() ![]() hasta başı aşağıda ayakları hafif yükseltilerek yatırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() delici göğüs yaralanmaları: hemen göğüsteki delik kapatılır ![]() ![]() burun kanamaları: eğer kafatası kırığından kuşkulanılıyorsa burun kanamasını durdurmak için uğraşılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kulak kanamaları: kafa darbesi sonucu olursa çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() saçlıderi kanamaları: önemli miktarda kanama olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yaralar: deriye gelen darbeler soncu kapalı doku zedelenmeleri olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yanıklar: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() tehlikeli yanıklar: vücudun %30 dan fazlasının yanması, solunum sistemini içine alan yanıklar, vücudun %10 dan fazlasında 3 ![]() ![]() yanık yüzeye hiçbirşey örtülmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kimyasal yanıklar: etken hızla uzaklaştırılmalı 10-20 dk bol su altında tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() elektirik yanığından şüphelenilen her hasta durumu normal olsada hastanede değerlendirilmelidir ![]() sargı ve ateller: sargıların çok sıkı ve gevşek sarılmaması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ateller ise herhangi bir vücut bölgesini hareketsiz olarak bırakmak için kullanılan desteklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() kırık çıkık ve incilmelerde ilkyardım: kemik üzerine darbe gelen yada zorlanma olan bölgelerde ağrı, şişme, kabarıklık, olağan dışı görünüm, biçim bozukluğu, eklem olmayan yerde eklem görünümü, kol veya bacağın boyunda kısalma, yarada kırık uçlarının görülmesi ![]() ![]() kırık olup olmadığını belirlemeden hasta yerinden oynatılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çıkıklar: hareketle artan ağrı olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() boyun kırığı: kafası üzerine düşen kafasına darbe gelen herkeste boyun kırığı akla gelmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() zehirlenmeler: kusturulur ![]() ![]() ![]() ![]() böcek, yılan sokmaları: yara bol su ile yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() soğuk ve donma: yüzeyel soğuk çarpması: deri mumsu bir görünüm alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() derin soğuk çarpması kısmi donma: dokunmakla his alınmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() acil bir sağlık sorunuyla karşılaşırsanız; 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() sizin yapabileceğiniz ilkyardım girişimleri nelerdir? · delici - kesici alet yaralanmalarına bağlı olarak saçlı deride, boyunda, vücudun dış yüzeyinde, kol ve bacaklarda meydana gelen kanamaları, kanayan bölge üzerine sıkıca bastırarak durdurabilirsiniz ![]() · iç organlarda meydana gelen kanamaları üzerine bastırarak durduramazsınız ![]() ![]() · bilinci kapalı hastanızın kusma ihtimalini gözönünde bulundurarak, başını yan çevirin ve mümkünse başı vücuduyla 45 derecelik açı yapacak şekilde yüksekte tutun ![]() · kafa, boyun veya bel yaralanması geçiren hastanızı gerekmedikçe hiç hareket ettirmeyin ![]() · kalp krizi geçiren hastanıza yarı oturur pozisyon verin, gömleğinin üst düğmelerini ve varsa kravatını gevşetin ve hareket ettirmekten kaçının ![]() · beyin kanaması veya inme geçiren hastanızın kusma ihtimaline karşı başını 45 derecelik açıyla yüksekte tutun ![]() · kalça, kol ve bacak kırıklarında, hastanızı gerekmedikçe hareket ettirmemeye gayret edin ![]() · elektrik çarpmalarında evinizin elektrik şalterini kapatmadan, tüp gazlı şofben ve doğalgaz zehirlenmelerinde gazı kesmeden, kömür sobasına bağlı zehirlenmelerde ise pencereleri açmadan hastanıza dokunmayın ![]() · ilaçlara bağlı zehirlenmelerde, hastanızın bilinci açıksa kusturabilirsiniz ![]() ![]() · tansiyon yüksekliği olan hastanızın tansiyonunu düşürmek için, sadece kendi ilaçlarını kullanın ![]() ![]() · boğazına yabancı cisim kaçan hastanızda, konuşamama, morarma ve soluk alamama gibi tam tıkanıklık belirtileri yoksa, hemen girişimde bulunmayın, hastanın kendi öksürük refleksiyle yabancı cismi çıkartmasını bekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() · sonucundan emin olamadığınız veya yapamayacağınız hiçbir uygulamayı hastanızda denemeyin ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() kaza anında yapmamız gerekenler günümüzde insanlarımız, nereden ne şekilde geleceği belli olmayan ve değerli hayatını tehlikeye sokabilecek trafik kazalarıyla sıkça karşılaşır ![]() ne yazık ki bizler, çoğunlukla kendi yaşantımızda herhangi bir kazayla karşılaşmadıkça önlem almayı düşünmeyiz ![]() ![]() ![]() herhangi bir trafik kazasıyla karşılaştığımızda, kazazedeye hemen ilkyardım uygulaması yapmadan önce, mutlaka uygulamamız gereken iki önemli işlem daha vardır ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yanmakta olan bir araçla karşı karşıyaysanız; aracınızı rüzgarın esme yönüyle tehlike kaynağı arasında olacak şekilde park edin ![]() ![]() elektrik direğine çarpan bir araçla karşılaştığınızda, araç üzerinde elektrik telleri olup olmadığını dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz ve 'elektrik arıza (186)'ya haber vererek, ortamdan elektriği uzaklaştırmanız güvenli bir davranış olacaktır ![]() karşı şeritte meydana gelen trafik kazalarında, ilkyardımcı olarak kendimizi korumak çok daha önem kazanır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kendinizin ve ortamın güvenliğini sağlayıp gerekli yardımları istedikten sonra, kazazedeye ilkyardıma başlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() son üç yıldan beri her yıl ortalama 450 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|