Kızartmalar Üzerine |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kızartmalar ÜzerineKızartma yağları en fazla 3 kez kullanılabilir Kızartma yapıldıktan sonra yağı süzerek bir cam kavanoza alın ve bir sonraki kızartma işelmine kadar ağzı kapalı şekilde buzdolabında saklayın İkinci ve üçüncü kez kullanımda mutlaka içine kullanılmamış yağ ilave edin Fritözde kızartma işlemi yağın belli bir ısının çıkmasını engellediği ve yanmayı önlediği için daha sağlıklı Beyaz eti yağda kızartmak yerine kendi yağında teflon tavadaa kızartmanız besin değerini yitirmemesi açısından daha iyi bir yöntem, üstelik yağda kızartmaya göre daha pratik Beyaz eti mutlaka kızartmak istiyorsanız yağı sadece bir kere kullanmalısınız Kızartma için uygun olan yağlar dumanlanma noktası yüksek olan yağlardır, sırasıyla sızma zeytin yağı, ayçiçek ve mısır yağı kızartmalarda kullanılabilir Kızartma işlemi sırasında istemediğimiz kimyasal maddeler oluşur, bunu engelleyemeyiz ancak miktarını azaltabiliriz Kızartma yediğimiz öğünde çeşitli taze sebzeleri bir arada içeren yani antioksidan vitaminleri bol miktarda içeren salata yememiz bu zararlı maddelerin vücuttaki etkilerini azaltacaktır Çalışan ve zamanı dar olan insanlar olarak pratik uygulamaları bizler de araştırıyoruz, kızartma bu yöntemler arasında aslında en zahmetli olanı, çünkü yağı süzmek, fritözün temizliği daha zahmetli Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdiğiniz sebze ve etler en fazla 40 dakikada fırında pişiyor Böylece hem pratik hem de sağlıklı yemekler hazırlamış oluyorsunuz Kızartma işemini yağ yerine fırında yapmanız en sağlıklısı olacaktır kaynak: Ayşen Arıcan- Diyetisyen |
|