Bayram Tatlıları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayram TatlılarıBAYRAM TATLILARI Bayram geldi çattı diyebiliriz ![]() Peki evde hangi tatlılar ikram edilecek misafire ve ev halkına?Altaki bi kac bayramda yapacaginiz tatlilar Şimdiden hayırlı bayramlar Cevizli ev baklavası KAÇ KİŞİLİK: 6 HAZIRLAMA SÜRESİ: 50 dk PİŞME SÜRESİ: 45 dk Malzemeler: # 6 su bardağı un # 1 paket kabartma tozu # 1 çay bardağı sıvıyağ # 1 çay bardağı yoğurt # 1 yumurta # 1 çay bardağı su # 1 su bardağı nişasta # 1 su bardağı pirinç unu # 250 gr tereyağı # 350 gr çekilmiş ceviz Şerbet için: # 5 su bardağı tozşeker # 3 5 su bardağı su# Yarım limonun suyu Hazırlanışı: * Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin![]() * Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın Tezgâhı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın![]() * Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin Fırın tepsisini yağlayın Tereyağını eritip ılınmaya bırakın Birinci grup yufkayı tepsiye yayın Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin İkinci grup yufkayı üzerine yayın Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka grubunu yayın Dikdörtgen dilimler halinde kesin Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin![]() * Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın![]() * Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra şerbeti ateşten alın Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine gezdirerek dökün Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin Dilimler halinde servis yapın |
|
Bayram Tatlıları |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayram TatlılarıMuhallebili Kadayıf ![]() Malzemeler Muhallebisi için: * 1 yumurta * 1 kaşık un * 1 kaşık buğday nişastası * 4 kaşık şeker * 1/2 L süt Şerbet için: * 3,5 su bardağı şeker * 3 bardak su * birkaç damla limon suyu Kadayıf: * 500 gr kadayıf* 3/4 bardak erimiş tereyağı +zeytinyağı karışımı Süslemek için: * hindistancevizi * ceviz veya antep fıstığı Yapılışı Öncelikle muhallebiyi verilen malzemelerle pişin Soğumaya bırakın Şerbeti için ,su ve şekeri tencereye alıp kaynadıktan birkaç dakika sonra limon suyu ekleyip bir kenara koyun Kadayıfları elinizle parçalara bölün , yapışmış olanları açın Genişçe bir kabın içerisinde tüm kadayıfı yağala birlikte harmanlayın Yağlanmış kadayıfın yarısını tepsiye serin Üzerine muhallebiyi yayın Kalan kadayıfı muhallebinin üzerine kapatın 180C fırında üzeri kızarana kadar pişirin Fırından çıkınca şerbeti gezdirip üzerine tepsi kapatın(şerbeti çekmesi için) Dinlendikten sonra hindistan cevizi , dövülmüş ceviz veya antep fıstığı ile servis yapın Afiyet olsun
|
|
Bayram Tatlıları |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayram TatlılarıKalburabastı (12 kişilik) Malzemeler: Hamur malzemeleri: # 1 paket yumuşak margarin # 3 su bardağı un # 1 veya 2 kaşık yoğurt # 2 yemek kaşığı sıvıyağ # 1 yumurta # 1 paket kabartma tozu İç malzemesi: # 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi Şerbet malzemeleri: # 2,5 su bardağı toz şeker # 2,5 su bardağı su # 1/4 limonun suyu HAZIRLANIŞI : Şerbetin hazırlanması: 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın![]() Hamurun hazırlanması: 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin Bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın Hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın Bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın Hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin Kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin 180C'de 10-15 dakika pişirin Sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin Üzerleri kızarınca fırından çıkarın Sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün Afiyet olsun
|
|
Bayram Tatlıları |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayram TatlılarıŞekerpare MALZEMELER 500 gr un150 gr pudra şekeri100 gr irmik ( irmik yerine aynı miktarda toz fındıkta kullanılabilir )1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 2 adet yumurta 125 gr margarin125 ml sıvıyağ50 gr bademŞERBETİ İÇİN; 1,5 kg toz şeker1 litre su 1/4 adet limonun suyu Yapılışı İlk olarak toz şekerle suyu bir tencerede kaynatıp, çeyrek limon suyunu ilave ettikten sonra, şurubun birazcık kıvama gelmesini sağlayalım, şurup kıvama gelince ocaktan indirip soğutalım Hamur malzemesinin hepsini karıştırıp, iyice yoğuralım Üzerine nemli bi bez örtüp, 15 dk dinlendirelim![]() Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, avucumuzun içinde iyice yuvarladıktan sonra, yuvarlak yassı şekiller verip, yağladığımız fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim ( isteyenler yuvarlak yerine oval şekilde şekillendirip, bir kaşık sıvıyağ ile çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çatal ile çizerek de değişik bir şekil elde edebilirler ) ![]() Yuvarlak şekerparelerin tam ortalarına birer tane badem batıralım, Önceden 175 derecede ısıttığımız fırında pişene kadar bekletelim, Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz, soğuk şerbeti şekerparelerin üzerine bir kepçeyle yavaşca boşaltalım Şekerpareler şurubu çekip soğuyunca servisimizi yapalım * Kaymak ya da hindistancevizi ile süsleyebiliriz |
|
|
|