Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çörek, dilim, portakallı, tarifi, yapılışı

Portakallı Dilim Çörek Tarifi Yapılışı

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Portakallı Dilim Çörek Tarifi Yapılışı



Portakallı Dilim Çörek Tarifi

150 gr (10 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
15 gr taze maya
120 gr (1/2 su bardağı) + 1 çay kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı ılık su
1/2 su bardağı süt
500 gr (4 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (hafif çırpılmış)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
100 gr (1/2 su bardağı) kuş üzümü
2 iri portakalın kabuğu (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı doğranmış çeşitli meyve kabuğu şekerlemesi
1 kahve kaşığı tarçın

Üstü:
250 gr (2 su bardağı) pudra şekeri (elenmiş)
2 çorba kaşığı portakal suyu

Geniş bir fırın tepsisini bir tatlı kaşığı tereyağıyla yağlayıp bir kenara bırakınız
Mayayı orta boy bir kaseye koyup eziniz 1 çay kaşığı şekeri bir çatalla karıştırarak ekleyiniz Üstüne ılık suyu döküp karıştırarak krema kıvamına getiriniz Kaseyi ılık ve havadar bir yere bırakıp, 15-20 dakika, maya köpürüp kabarana kadar bekletiniz
Küçük bir tencerede sütü kaynayıncaya kadar ısıtınız Kaynamadan hemen önce tencereyi ateşten indirip, 150 gr tereyağı ekleyiniz Yağ eriyince karışım ılınana kadar tencereyi bir kenarda bekletiniz Unu, tuzu ve 60 gr (1/4 su bardağı) şekeri ısı almış geniş bir kaseye boşaltınız Bu karışımın ortasını havuz biçiminde açıp içine kabarmış mayayı, tenceredeki sütlü tereyağı ve yumurtaları koyunuz Parmaklarınızla yada bir spatulayla unu bu sıvıya yavaş yavaş yedirerek karıştırınız Bütün un karışıp hamur kasenin kenarından ayrılmaya başlayıncaya kadar karıştırmaya devam ediniz
Hamuru unlanmış bir tezgah üstüne alıp 10 dakika yoğurunuz (Hamur esnek ve pürüzsüz olmalıdır Yapış yapış oluyorsa, ara sıra tezgahı unlayınız)
Hamuru yaptığınız kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra hafifçe yağlayınız ve hamuru top biçimine sokup kaseye koyunuz Üstüne biraz un serpip, kaseyi nemli bir bezle örtünüz Ilık ve havadar bir yere bırakıp 1,5-2 saat, hamur kabarıp hacmi hemen hemen iki kat artana kadar bekletiniz
Kabarmış hamuru unlanmış bir zemine alıp 2 dakika yoğurunuz Bir merdaneyle kare biçiminde açıp, üstüne fırçayla eritilmiş tereyağı sürünüz
Üstüne geriye kalan şekeri, kuş üzümlerini, rendelenmiş portakal kabuğunu, çeşitli meyve kabuğu şekerlemelerini ve tarçını serpip hamuru rulo halinde sarınız Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (190°C) ısıtınız
Rulo hamuru keskin bir bıçakla 3-4 cm'lik kalın dilimler halinde kesiniz Dilimleri fırın tepsisine, birbirlerine yakın, ama değmeyecek biçimde dizip tepsiyi ılık ve havadar bir yere koyunuz 20 dakika, çörekler birbirlerine değecek kadar kabarana kadar bekletiniz
Tepsiyi fırına sürüp çörekler pembeleşene kadar 30-35 dakika pişiriniz
Tepsiyi fırından alıp çörekle rin biraz soğumasını bekleyiniz
Bu arada, pudra şekeri ile portakal suyunu küçük bir kasede karıştırınız Karışımı tepsideki çöreklerin üstüne döküp iyice soğumalarını bekleyiniz Soğuduktan sonra, çörekleri birbirlerinden ayırarak servis ediniz

Not: Portakallı çörekleri ikiye bölüp içlerine yağ ve reçel sürerek yada sade olarak servis edebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.