Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alanları, baharatlar, baharatların, kullanım

Baharatlar Ve Baharatların Kullanım Alanları

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baharatlar Ve Baharatların Kullanım Alanları



kullandığımız baharatlar - baharat isimleri - baharatlar nasıl kullanılır - etler için kullanılan baharatlar - çorbalar için kullanılan baharatlar


Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, gevreklerde, çöreklerde kullanılır
Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır
Biberye: Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir
Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır
Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır
Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır
Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır
Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır
Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurAyrıca genellikle salatalarda da kullanılır
Pembebiber : Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır
Pimpinel : Bir anason türüdür Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır
Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hiç erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Ekşimsi bir tadı vardır Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır
Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır
Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir Pek çok yemekte kullanılır
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır
Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır
Vanilya : Meksika kökenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır
Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır
Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır Elma ile ilginç bir uyumu vardır
Kerbel : Bir maydanoz türüdür Salatalarda kullanılır
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir Genel olarak pişirilerek yenir Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır
Damla Sakızı: Bazı sütlü tatlılarda, muhallebilerde, aşure de ve dondurma yapımında kullanılır
Sarımsak: Yemeklerde, buğulamalarda, dolmalarda, köftelerde, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda kullanılır
Kapari: Turşu halinde buğulamalarda, salatalarda kullanılır
Fesleğen: Et yemeklerinde, salatalarda kullanılır


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.