|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alanları, baharatlar, baharatların, kullanım |
![]() |
Baharatlar Ve Baharatların Kullanım Alanları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharatlar Ve Baharatların Kullanım Alanlarıkullandığımız baharatlar - baharat isimleri - baharatlar nasıl kullanılır - etler için kullanılan baharatlar - çorbalar için kullanılan baharatlar Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır ![]() ![]() Biberye: Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur ![]() ![]() Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur ![]() Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir ![]() ![]() Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır ![]() Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot ![]() ![]() ![]() Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır ![]() Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır ![]() ![]() Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır ![]() Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur ![]() ![]() ![]() ![]() Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır ![]() Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur ![]() ![]() ![]() Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır ![]() ![]() ![]() Pembebiber : Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır ![]() Pimpinel : Bir anason türüdür ![]() ![]() Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır ![]() Rezene : Anason kokulu bir ot ![]() ![]() Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır ![]() Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır ![]() Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir ![]() ![]() Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir ![]() ![]() Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır ![]() Vanilya : Meksika kökenli bir baharat ![]() ![]() Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir ![]() ![]() ![]() Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir ![]() ![]() Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır ![]() ![]() Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir ![]() ![]() ![]() Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() Kerbel : Bir maydanoz türüdür ![]() ![]() Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır ![]() ![]() Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır ![]() ![]() Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Köftebaharı : Köftelerde kullanılır ![]() Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır ![]() Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır ![]() ![]() Damla Sakızı: Bazı sütlü tatlılarda, muhallebilerde, aşure de ve dondurma yapımında kullanılır ![]() Sarımsak: Yemeklerde, buğulamalarda, dolmalarda, köftelerde, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda kullanılır ![]() Kapari: Turşu halinde buğulamalarda, salatalarda kullanılır ![]() Fesleğen: Et yemeklerinde, salatalarda kullanılır ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|