![]() |
İspanya Yemekleri - İspanya Yemek Kültürü - İspanyol Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanya Yemekleri - İspanya Yemek Kültürü - İspanyol Mutfağıİspanyol Yemek Kültürü İspanya'nın Yemek Kültürü Nasıldır? İspanyollara Ait Özel Yemekler Nelerdir? İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır ![]() İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar ![]() ![]() İspanya’nın Akdeniz iklimi olan yörelerinde narenciye, incir, üzüm ve zeytin bol miktarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() İspanya alan olarak büyük bir ülkedir ![]() ![]() ![]() Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler; Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır ![]() İspanyol mutfağı dendiğinde aklımıza önce Paella gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Gazpacho, geleneksel çorba İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır ![]() “Islatılmış ekmek” anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı, aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir ![]() En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarmısak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur ![]() ![]() Andalucia’daki Malaga ilinde yapılan ve oldukça özgün bir tadı olan gazpachonun temel malzemesi ise bademdir, ayrıca içine üzüm de konur Andalucia (Endülüs) spesiyaliteleri İspanya’nın en kalabalık yöresi olan Andalucia’nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andalucia mutfağının özellikleri İspanyanın güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs), uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış ![]() Kuzey Afrika ülkelerinin mutfaklarından da çok etkilenen Andalucia mutfağı, bu etkiden dolayı karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşurken, aynı zamanda da hem Atlas Okyanusuna hem de Akdenize olan kıyıları sayesinde, deniz ürünleri mutfaklarında büyük yer tutar ![]() ![]() ![]() ![]() Özgün lezzet: Tapas İspanyol yemek adetlerini zenginleştiren, günün belirli saatlerinde atıştırılan Tapa adlı mezeler ve kanepelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Tapas, Andalucianın çerez ve antre olarak servis edilen özgün lezzetidir ![]() Aperitif saatlerinde, özellikle akşamları barlarda ve lüks lokantalarda içkiyle birlikte yenmesi adettir ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde mini öğün olarak turistlere sunulan tapaslar, çeşitlerine bağlı olarak kimi zaman akşam yemeği yerine de geçer ![]() ![]() ![]() ![]() Akdeniz mutfağının simgesi olan Zetinyağı İspanya’da da hemen hemen her yemekte ve salatada kullanılır ![]() Bal, badem, yumurta sarısı gibi ürünlerle hazırlanan İspanyol tatlıları uzun yıllar bu yörelerde yaşamış olan Arap yemek kültürünün etkilerini yansıtır ![]() Son derece renkli ve çeşitli lezzetleri barındıran İspanyol mutfağı gerçekten denemeye değer ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|