Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürü, mutfağı, mutfak, rus, rusya, yemekleri

Rusya Yemekleri - Rus Mutfak Kültürü - Rusya Mutfağı

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Rusya Yemekleri - Rus Mutfak Kültürü - Rusya Mutfağı



Rusya Yemekleri,Rusya Yemek Kültürü,Rus Mutfağı


Çok farklı kültür ve damak tatlarına sahip olan Rusya, imparatorluk döneminin ihtişamını sergileyen zengin mutfağıyla ünlü…

Rus mutfağı denince ilk akla gelen deniz ürünleri, ülkenin mutfak kültürünü diğerlerinden farklılaştıran başlıca öğelerden biri olarak bilinir Diğer öğünlerde olduğu gibi, kahvaltıda da havyar, lakerda ve balık çeşitlerini tüketen Ruslar, bu özellikleriyle dünya mutfakları arasında farklı bir yere sahiptirler Mersinbalığı ile birlikte tüketilen ve Wolga-Schnitte olarak bilinen esmer lakerda ekmeği ile kristal, heykel gibi birçok sanat eserine de ismini veren dünyaca ünlü Rus Yumurtası Rusya’da kahvaltı sofrasının vazgeçilmezlerindendir Bu özellik, Rusların proteine dayalı beslenme alışkanlıklarının bir yansıması olarak da görülebilir Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir

Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var Kuzey Rusya’da ‘Shchi’ (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir içki olan ‘Kvass’ ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde ‘Ucha’ denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya’da ülkenin dünyaca ünlü ‘Borsc çorbası’ tercih ediliyor Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor Bizim şiş kebaba Ruslar ‘Şaşlık’ diyorlar Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor Mantar, hemen hemen her yemekte yer alıyor Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanıyor Yabanmersini, ribes, fındık ve bal gibi Bal, ayrıca Sibirya’nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılıyor

Rus mutfağının özellikleri
Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat Bunlar antik çağlardan beri Rus damak tadının vazgeçilmez lezzetleri Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor
Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de ‘Smetana’ denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor Ekşi krema bizim süt kremasına benziyor ancak tadı biraz daha ekşi

Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekiyor Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli bir detay İhtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava veriyor

Rusya Yemek Tarifleri






ETLİ PROŞKİ

Malzemeler:
250 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı muskat
1 su bardağı sıvı yağ
Krep malzemesi:
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 fiske tuz
1 su bardağı galeta unu

Hazırlanışı:
Kıyılmış soğanları kıyma ile yağda kavurun Tuz, karabiber, muskat ve kırmızı toz biberi ekleyin Un, yumurta, süt ve tuzla hazırlanan kreplerin sadece bir yüzünü kızartın İçine kıymalı harcı paylaştırıp, rulo şeklinde sarın Önce una, daha sonra çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayıp, sıcak yağda kızartın Roka yaprakları ve domates dilimleriyle servis yapın




BORÇ ÇORBASI

MALZEMELER:
10 bardak et suyu
2 kaşık yağ
2 soğan
2 patates
1 küçük kereviz
2 küçük pancar
1 küçük havuç
5- 6 yaprak lahana
2 kaşık konserve domates salçası
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı şeker
Tuz

YAPILIŞI:
1-Sebzeler yıkanır, soyulur Bir kaba rendelenir ve doğranır
2- Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir Un katılır, biraz da un ile kavrulur
3- Hazırlanan sebzelerin hepsi konur Biraz karıştırılır Domates salçası ve et suyu konup pişirilir Tuz limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır


TWINSKI (RUS)

Malzeme
4 adet tavuk göğüsü
200 gr kaşar
40 gr tereyağ
sıvı yağ

Yapılışı:
Alacağınız tavuk göğsünü ince bir biçimde açtırıyorsunuz (biftek gibi) veya evde kendiniz açıyorsunuz Tavuğun iç kısmına parmak şeklinde doğranmış kaşar parçalarını yerleştiriyorsunuz Daha sonra tavuğu elinizle yuvarlayarak rulo şekline getiriyorsunuz Rulo haline getirdiğiniz tavuğun açılmaması için dikiş ipliği ile bağlıyor ve kürdanla tutturuyorsunuz Sıvı yağ ile kısık ateşte tavuk hafif renk alacak şekilde kızartıyorsunuz Daha yağı süzdürerek tavukları fırın tepsisine koyuyorsunuz ve tavukların üzerine tereyağını sürüyorsunuz 200 derecede ısıtılmış fırınınıza tepsinizi yerleştirdikten sonra 20-30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.