Almanya Yemekleri - Alman Mutfağı - Alman Mutfak Kültürü |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Almanya Yemekleri - Alman Mutfağı - Alman Mutfak KültürüAlmanya Yemekleri,Almanya Yemek Kültürü,Alman Mutfağı Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir Bu bölgelerin mutfak kültürü; Avusturya ve İsviçre'ninkine benzerdir Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile yapılan yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir Özellikle domuz eti'nin Alman mutfağı'ndaki yeri özeldirHemen hemen bütün bölgelerde, yemekler sosisle yenir Almanya'da 1500'den fazla sosis çeşidi üretilmektedir En popüler sebzeler patates, lahana, havuç, şalgam, ıspanak ve fasülyedir Organik gıda satışı bir pazar haline gelmiştir ve satılan ürünlerin %30'ünü bu grup besinler oluştururBu bir trend halinde yükselmektedir Ünlü bir Alman değişi şöyle demektedir: "Kahvaltı bir imparator, öğle yemeği bir kral ve akşam yemeği bir fakir gibidir" kahvaltı genelde tahıllı yiyeceklerle ve bal ya da reçelli ekmekle yapılır Almanların bir kısmı kahvaltıda soğuk yemekleri ya da peynirli ekmeği tercih etmektedir Ülkede 300'den fazla ekmek çeşidi fırınlarda satılmaktadır Başka ülkelerden gelen göçmenler sayesinde, Alman mutfağı ve günlük yemek alışkanlıkları birçok mutfaktan etkilenmiştir Pizza ve makarna gibi İtalyan yemekleri, Döner gibi Türk ve Arap yemekleri özellikle büyük şehirlerde oldukça yaygın olarak satılmaktadır Uluslararası burger zincirleri ve Çin restorantları ülkenin birçok yerine yayılmıştır Hint, Japon ve diğer Asya mutfaklarının popüleritesi artmaktadır Yüksek profilli dokuz Alman restorantı, restorantları uluslararası derecelendiren Michelin Rehberi tarafından üç yıldızlı olarak ilan edilmiştir Yine 15 restorant iki yıldız almıştır Alman Yemek Tarifleri Alman Ekmeği * 500 gr un * 1 kase ılık su * 1 paket (42 gr) yaş maya * 1 kesme şeker * 1 tatlı kaşığı tuz (ben bir tutam kullandım) * 2 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 yumurta Üzeri İçin : * Çörek otu veya susam hazırlanışı * Mayayı ve kesme şekeri ılık suda eritin * Unu bir kaba alın Ortasını havuz gibi açın Açtığınız havuzun kenarlarına tuzu serpin Mayayı unun ortasına boşaltın * Bir yandan yoğururken, diğer yandan yavaş yavaş zeytinyağını ve yumurtayı ekleyin Hamuru iyice yoğurup üzerine bir bez örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın * Hamur kabarınca bir iki defa daha yoğurun Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın Kopardığınız parçayı yuvarlayıp elips şekli verin * Ortasına baş parmağınızla bastırarak uzun bir çukur oluşturun Bunu yağlı kağıt serili veya hafif yağlanmış tepsiye koyun Bu arada fırını 220 C'ye getirin Isınmaya başlayınca fırını kapatın * Kalan tüm hamurlara da aynı işlemi uygulayın Ekmeklerinizin üzerine fırça ile oda sıcaklığında su sürüp çörek otu veya susam serpin * Isıya dayanıklı bir kaseye kaynar su koyun Bu kaseyi fırının en altına yerleştirin Tepsiyi fırına koyun 5 dakika sonra tepsi hala içinde iken fırını çalıştırın (tekrar 220 C'de) * Üzerleri kızarana kadar pişirin Alman Pastası Kek İçin : * 4 yumurta * 2 çay bardağı şeker * 120-130 gr erimiş margarin * 2 çay bardağı süt-yoğurt karışımı * 6 çay bardağı elenmiş un (içine bir paket kabartma tozu da ekleyin) Krema : * 4 su bardağı süt * 2 yumurta * 4 yemek kaşığı un * 4 yemek kaşığı şeker * Ceviz kadar margarin * Vanilya * Pudra şekeri hazırlanışı * Önce yumurta ve şekeri çırpın, * Üstüne diğer malzemeleri de ekleyerek mikserle çırpmaya devam edin * Yuvarlak kek kalıbının içine dökün(kek kalıbını yağlamayı unutmayın), * 175 derecede önceden ısıttınız fırında 40-50 derece pişiriniz(üstünün iyice kızarmış olduğuna dikkat edin) * Fırında kek pişerken un,şeker,süt ve vanilyayı muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin * En sonunda margarini de ekleyerek ateşten indirin * Pişen keki ikiye bölün ve ortasına hazırladığınız kremayı sürün * Diğer parçasını da üstüne kapatın ve üstüne bolca pudra şekeri serpin * Şimdi afiyetle yiyebilirsiniz |
|