|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
fransiz, fransizlarin, lezzetli, mutfagi |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiFransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi Barbunya Balığı - Nisuaz Malzemeler: 4 kişi için 8 adet orta boy barbunya ve 4 adet iri barbunya 1 kahve fincanı sivi yağ 4 adet iri, kabukları soyulup ince kıyılmış domates 1 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış soğan 4 yaprak defne Tuz,Karabiber 1 limonun suyu 8 adet ançuez filetosu 16 adet çekirdeksiz yeşil zeytin 1 tatlı kaşığı tereyağı 1 Demet kıyılmış maydanoz Yapilisi: Barbunyaları temizleyip tuzlayın, biberleyip limon suyunu ilave edin ![]() İçlerine birer defne yaprağı koyun ![]() ![]() Soğan ve sarımsağı ilave edip bir dakika kavurun, domates ve tuzu ekleyin ![]() ![]() Zeytinleri tereyağında 1-2 dakika sote yapıp domateslerin içine ilave edip karıştırın ![]() Barbunyaları hafif unlayıp siviyag ile yağlayın ![]() ![]() Üzerlerine eşit olarak domatesli zeytini taksim edin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiDil Filetosu - Mezon Malzemeler: 4 kişi için 16 adet orta boy dil balığı filetosu (4 iri dil balığı) 1 çay fincanı dilimlenmiş mantar 1 çay kaşığı çok ince soğan 1/2 tatlı kaşığı margarin 2 adet iri kabukları soyulup çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates tuz, karabiber 2 kahve fincanı beyaz şarap 1/2 su bardağı balık suyu 1 çorba kaşığı tereyağı 2 çay kaşığı un 4 çorba kaşığı krema 2 yumurta sarısı Yapilisi: Balık filetolarını hafifçe dövüp yassılaştırın, içini dışına getirip üçe katlayın ![]() Dibi düz küçük bir tencereyi margarinle yağlayıp soğanı serpin ![]() ![]() Üzerlerine tuz, biber, domates, beyaz şarap, mantar ve balık suyunu ilave edin ![]() ![]() Bir kevgirle balıkları ve mantarları susuz olarak bir ograten tabağına çıkarın ![]() ![]() Bir çırpma teli ile karıştırıp ağır ağır 2 dakika kaynatın ![]() Yumurta sarısını krema ile karıştırıp sosun içerisine karıştırarak ilave edin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiDeniz Mahsulleri Sufle Malzemeler: 4 kişi için 3 adet orta boy soyulmuş patates 250 gr muhtelif balık filetosu 1 adet ince zar biçiminde doğranmış dolmalık biber 1 küçük soğan ince doğranmış 1/2 diş sarımsak 1 tutam karabiber 1/2 tatlı kaşığı tuz az hindistan cevizi 1 çorba kaşığı margarin 2 kahve fincanı rende gravyer 4 yumurtanın beyazı 4 yumurtanın sarısı 2 kahve fincanı beyaz şarap Yapilisi: Balıkları küçük zar biçiminde doğrayın ![]() ![]() Kapağını kapatıp ağır ateşte 7-8 dakika pişirip ateşten alın ![]() Bir süzgece boşaltıp suyunu tekrar tenceresine koyarak içinde çok az bir miktar kalıncaya kadar kaynatarak çektirin ![]() Ateşten alıp muhafaza edin ![]() Patatesi temizleyip dörde bölün ![]() ![]() Balığı ve yumurta sarılarını,hindistan cevizini ilave edip bir kaşıkla iyice karıştırın ![]() Yumurta beyazını bir çırpma teli ile çırparak koyu bir köpük gibi iyice kabartın ![]() ![]() 4 adet birer kişilik sufle güvecinin içlerini tamamen yağlayıp içlerine galeta tozu serpin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKalamar Bisken Malzemeler: 4 kişi için 1 kg temizlenmiş kalamar 1 kahve fincanı sivi yağ 1 adet ince kıyılmış soğan 1 diş ince kıyılmış sarımsak 2 adet kürdan gibi doğranmış dolmalık biber 4 adet orta parmak büyüklüğünde kürdan gibi doğranmış havuç 6 adet orta boy kabukları soyulup ince kıyılmış domates 1 çorba kaşığı tereyağı 1 kahve fincanı konyak 1/2 su bardağı beyaz şarap az tuz bir tutam pul biber 1 yaprak defne Yapilisi: Kalamarları kalem kalınlığında ve yarım küçük parmak boyunda dilimleyin ![]() Bir tencerede yağı kızdırın ve kalamarları bu yağa ekleyip bırakacağı suyu çekip hafifçe sararıncaya kadar birkaç dakika kızartın ![]() Başka bir tencereye tereyağı, sarımsak ve soğanı ve havucu koyup orta ateşte bir kaç dakika kavurup biber , domates, tuz, pul biber, defne ve kalamarları koyun ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKalkan Balığı - Amandin Malzemeler: 4 kişi için 8 dilim kalkan balığı 6 çorba kaşığı süt 2 çorba kaşığı tereyağı 3 kahve fincanı siviyag 1 avuç kabuklu badem 1 çay fincanı un Tuz,Karabiber Yapilisi: Bademleri kaynar suda bir dakika haşlayıp hemen süzgece dökün ve kabuklarını soyup boyuna ince olarak dilimleyin ![]() Küçük bir kapla orta ateşli fırına koyup kontrol ederek yakmadan zaman zaman karıştırıp sarı olarak kızartın ![]() ![]() Balıkları bir kaba koyup süt, tuz biber ilave ederek karıştırın ![]() ![]() Bir tavaya yağı koyup kızdırın ![]() ![]() ![]() Bir tavada tereyağını kızdırıp bademi ekleyin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiMidye Pilavı Malzemeler: 350 gr ![]() 200 gr ![]() 1 ![]() ![]() 50 gr ![]() 100 ml ![]() 100 gr ![]() 50 gr ![]() 1 ![]() ![]() Tuz Kuru nane Yenibahar Karabiber Limon Yapilisi: Soğanları ince ince kıyın ![]() ![]() Pirinci yıkayıp suyunu süzün, soğanlarla birlikte 5 dakika kavurun ![]() Sırasıyla kuru üzüm, fındık, tuz, şeker, nane ve yenibaharı ekleyip biraz daha kavurun ![]() Midyeleri yıkayıp suyunu süzün ![]() ![]() ![]() Servis tabağına alıp yanında limon ile sıcak servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiBildircin Kagitta Malzemeler: 4 kişilik 8 adet bıldırcın 2 çorba kaşığı tereyağı tuz bir tutam karabiber 250 gr taze mantar 1 bağ kıyılmış maydanoz ½ su bardağı et suyu 1 adet bütün yağlı kağıt -ortadan katlanıp kalp biçiminde kesilmiş Yapilisi: Mantarı birkaç su yıkayın ve bir kaba çıkarın, piyaz doğrayın ![]() Bıldırcınları sırtlarından yarıp yassıltın, tuzlayın, biberleyin ![]() Dibi kalın bir tavaya bir kaşık tereyağını koyup kızdırın, bıldırcınları göğüslerinin üzerine tavaya yan yana koyun, hızlı ateşte üçer dakika alt üst kızartıp bir kaba çıkarın ![]() Tavaya mantarı koyup iki üç dakika sote yapıp et suyunu ilave edin ![]() 1-2 dakika ağır ağır kaynatıp ateşten alın ![]() Maydanozu ve kalan tereyağını karıştırarak ilave edin ![]() Kağıdı açıp yağlayın, kağıdın kalp biçimi bir yarısının orta kısmına bıldırcınları koyup üzerine mantarlı harcı dökün ![]() ![]() Büyükçe bir fırın tabağının altını yağlayın bıldırcınlı kağıdı yırtmadan servis tabağına koyun ve hızlı ateşte fırında kağıt iyice kabarıp hafif renk alıncaya kadar birkaç dakika pişirip servis edin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKremalı Tavuk Baget Malzemeler: 6 adet tavuk baget 1 kutu krem şanti galeta unu tuz,karabiber Yapilisi: Bir kaba kremşanti,tuz ve az miktarda sıvı yağı koyun ![]() Bunları bir bulamaç haline getirin ![]() Tavuk bagetlerini önce şantili bulamaça sonra galeta ununa bandırın ![]() Borcama yerleştirip üstü kızarana dek orta derceli fırında pişirin ![]() Dilediginiz garnitür ve/veya soslarla servis yapabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKörili Piliç Malzemeler: 4 kişilik: 1 adet piliç 2 çorba kaşığı margarin 1 çorba kaşığı ince kıyılmış elma 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış soğan 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kereviz 1 çorba kaşığı un 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı köri 1 kahve fincanı beyaz şarap 1 tatlı kaşığı ketçap 1 kahve fincanı krema (yoksa şart değil) 2,5 su bardağı tavuk suyu yada et suyu yada su Yapilisi: Pilici dörde bölün, butların açılmaması için bacak kemiklerini hafif yontup but derisini delip deriye geçin veya pilicin incik kısmını buduna sicimle bağlayın ![]() ![]() Piliçleri ilave edip üçer dakika alt ve üst kızartın ![]() ![]() Ketçap, köri ve beyaz şarabını da ilave ederek karıştırın ![]() Üzerine tavuk suyunu ve tuzunu koyarak ağır ateşte 35 dakika pişirip ateşten alın ![]() Piliçleri bir güvece çıkarın, sosun içine kremayı ilave edip karıştırıp piliçlerin üzerine dökün ve servis edin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiGujer Malzemeler : 4 yumurta 1,5 su bardağı un 250 gr ![]() 250 gr ![]() 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz Yapilisi: Önce fırınınızı 220 dereceye getirin ![]() ![]() ![]() Tencereyi ateşten alıp unu katarak karıştırın ![]() ![]() Tencereyi tekrar ateşten alıp yumurtaları teker teker katın ![]() ![]() Karışımdan tepeleme dolu çorba kaşıkları alıp yağlanmış kağıdın üzerine bir halka olacak şekilde dökün ![]() ![]() 40 dakika kadar kabarıp altın sarısı renk alana kadar pişirin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKrem Brüle Malzemeler: 70 gr toz şeker 350 gr kutu peynir (taze olması şart) 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu 2 adet yumurta tarçın 50 ml krem şanti üzeri icin: 20 gr toz şeker Yapilisi: Kutu peyniri bir süzgeç yardımı ile iyice süzün ![]() Ardından bir kaseye düzgünce yayın ![]() Şeker, tarçın ve limon kabuğunu üzerine serpin ![]() Başka bir kapta krem şantiyi ve yumurtayı iyice çırpıp peynirli karışıma katın ![]() ![]() Fırından çıkartıp her birinin üzerine kalan şekeri 1'er tatlı kaşığı ölçüsü ile serpiştirin ve 300° ısılı fırın ızgarasında üzerlerine serpili şekerleri yakarak karamelize edin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiPeynirli Sogan Corbasi Malzemeler: 250 gram kuru soğan 80 gr rendelenmiş kaşar peyniri 30 gr tereyağı 3 kaşık zeytiyağı 1 bardak beyaz şarap (100 ml) 1 yemek kaşığı un 4 dilim ekmek tuz karabiber Yapilisi: Derin bir tencerede tereyağı ile zeytinyağını eritin, kısık ateşte, soğanları 5 dakika kavurun ![]() Yumuşadıklarında, unu ekleyin karıştırın ![]() ![]() ![]() Hafif ateşte bir tavada peyniri eritin ![]() Çorbayı kaselere boşalttıktan sonar kızarttığınız tost ekmeklerinden her kaseye birer dilim gelecek şekilde paylaştırın ![]() ![]() 1-2 dakika erimesini bekledikten sonra servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiPiliç Filetosu Sanzelize Malzemeler: 1 adet piliç (900-1000 gr) tuz, karabiber bir tutam rende hindistan cevizi 2 çorba kasigi krema yada soguk süt 2 çorba kasigi un 2 adet çirpilmis yumurta 1/2 su bardagi galeta unu 2 kahve fincani rafine yagi 1 çorba kasigi tereyagi Kremali mantar sosu için: 1/2 su bardagi dilimlenmis mantar 1 su bardagi kaynar süt 1 kahve fincani soguk süt 1 çorba kasigi dolusu un 1/4 tatli kasigi tuz 1 çay kasigi kirmizi yaprak biber 1 küçük sogan (piyaz dogranmis) 1 kahve fincani beyaz sarap 2 tatli kasigi yag Yapilisi: Pilicin gögüslerini parçalamadan but ve gögüs olarak dört parçaya ayirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuklarin gögüslerini kalin tarafindan boyuna koparmadan dikkatlice yarip hazirladiginiz kiymayi yardiginiz kisimdan gögsün içine düzgünce doldurun ![]() ![]() ![]() Bir tavaya rafine yagini koyup kizdirin ![]() ![]() Küçük bir tavada tereyagini koyup kizartin ve üzerlerine dökün ve kremali mantar ile servis edin ![]() Kremali mantar : Küçük bir kapta, bir tatli kasigi yagla iki dakika mantari sote yapip atesten alin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiMul Marinye (Midye Bugulama) Malzemeler: 50 midye 1 bardak beyaz şarap 2 arpacık soğan ( ince kıyılmış) 1 havuç (ince kıyılmış) 1 diş sarımsak (dövülmüş) 6 ad ![]() Buket Garni (birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik) 1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz 3 çorba kaşığı çiğ krema 2 yumurta sarısı Tuz Yapilisi: Midyeler soğuk suda iyice yıkanır ![]() Midyeler, şarap, 2 bardak su, soğan, havuç, sarmısak, karabiber tanesi ve buket garni ile bir tencereye koyulup ağır ağır kaynatılır ![]() Kaynadıktan sonra kapağı kapatılıp 5 dakika kadar hafif ateşte bırakılır ![]() Midyeler açılıncaya kadar tencere hafif sallanır ![]() Sonra alınıp servis tabağına sıralanır ve sıcak tutulur ![]() Tenceredeki su yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatılır ![]() Tuz, kıyılmış maydanoz, çiğ krema ve yumurta sarısı ilave edilip ağır ateşte sık sık karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir ![]() Sos midyelerin üzerine dökülür ve hemen servis yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKup Jak Malzemeler: 2 su bardağı karışık meyve (küçükce doğranmış) 2 çorba kaşığı toz şeker 2 tatlı kaşığı limon suyu 7 çorba kaşığı vişne likörü 2 su bardağı limon dondurması 2 su bardağı böğürtlen dondurması 1/3 su bardağı kabuksuz badem (ortadan ikiye bölünmüş) Yapilisi: Orta boy bir kasede, karışık meyve, şeker, limon suyu ve 6 çorba kaşığı vişne likörü kaşıkla iyice karıştırılır ![]() Kasenin üstünü kapatılarak buzdolabında 1 saat bekletilir ![]() Servis yapılacak 6 tane kup bardağı da 30 dakika buzdolabında bekletilir ![]() Bir çorba kaşığı böğürtlen dondurması ile bir çorba kaşığı limon dondurması bardaklara aralarında biraz açıklık bırakılarak yan yana konur ![]() Meyve buzdolabından çıkarılarak bir çorba kaşığı alınır ve dondurmaların arasına konur ![]() Kup Jak'e geri kalan vişne likörü dökülüp, bademlerle süsleyerek hemen servis yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
|