|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| fransiz, fransizlarin, lezzetli, mutfagi |
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiFransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi Barbunya Balığı - Nisuaz Malzemeler: 4 kişi için 8 adet orta boy barbunya ve 4 adet iri barbunya 1 kahve fincanı sivi yağ 4 adet iri, kabukları soyulup ince kıyılmış domates 1 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış soğan 4 yaprak defne Tuz,Karabiber 1 limonun suyu 8 adet ançuez filetosu 16 adet çekirdeksiz yeşil zeytin 1 tatlı kaşığı tereyağı 1 Demet kıyılmış maydanoz Yapilisi: Barbunyaları temizleyip tuzlayın, biberleyip limon suyunu ilave edin İçlerine birer defne yaprağı koyun Sivi yagi küçük bir tencereye koyup kızdırın Soğan ve sarımsağı ilave edip bir dakika kavurun, domates ve tuzu ekleyin Ağır ağır kaynatarak domates suyunu çekinceye kadar sekiz on dakika pişirip ateşten alın Zeytinleri tereyağında 1-2 dakika sote yapıp domateslerin içine ilave edip karıştırın Barbunyaları hafif unlayıp siviyag ile yağlayın Demir veya kömür ızgarasında dörder dakika alt üst pişirip servis tabağına alın Üzerlerine eşit olarak domatesli zeytini taksim edin İkişer adet ançuez koyun Maydanozu da üzerine serperek servin yapin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiDil Filetosu - Mezon Malzemeler: 4 kişi için 16 adet orta boy dil balığı filetosu (4 iri dil balığı) 1 çay fincanı dilimlenmiş mantar 1 çay kaşığı çok ince soğan 1/2 tatlı kaşığı margarin 2 adet iri kabukları soyulup çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates tuz, karabiber 2 kahve fincanı beyaz şarap 1/2 su bardağı balık suyu 1 çorba kaşığı tereyağı 2 çay kaşığı un 4 çorba kaşığı krema 2 yumurta sarısı Yapilisi: Balık filetolarını hafifçe dövüp yassılaştırın, içini dışına getirip üçe katlayın Dibi düz küçük bir tencereyi margarinle yağlayıp soğanı serpin Balıkların katlanmış kısmını alta getirerek balıkları soğanın üzerine dizin Üzerlerine tuz, biber, domates, beyaz şarap, mantar ve balık suyunu ilave edin Kapağını kapatıp ağır ağır kaynatarak 7-8 dakika pişirip ateşten alın Bir kevgirle balıkları ve mantarları susuz olarak bir ograten tabağına çıkarın Tereyağı ile unu karıştırıp balıkların suyuna ilave edin Bir çırpma teli ile karıştırıp ağır ağır 2 dakika kaynatın Yumurta sarısını krema ile karıştırıp sosun içerisine karıştırarak ilave edin Ateşten alıp balıkların üzerine dökün Üstten hızlı ateşli fırında üstü renk alana kadar birkaç dakika kızartın ve servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiDeniz Mahsulleri Sufle Malzemeler: 4 kişi için 3 adet orta boy soyulmuş patates 250 gr muhtelif balık filetosu 1 adet ince zar biçiminde doğranmış dolmalık biber 1 küçük soğan ince doğranmış 1/2 diş sarımsak 1 tutam karabiber 1/2 tatlı kaşığı tuz az hindistan cevizi 1 çorba kaşığı margarin 2 kahve fincanı rende gravyer 4 yumurtanın beyazı 4 yumurtanın sarısı 2 kahve fincanı beyaz şarap Yapilisi: Balıkları küçük zar biçiminde doğrayın Küçük bir tencereye yağı koyup kızdırın soğanı ve biberi ilave edip 1-2 dakika kavurup balıkları, biberi, tuzu ve beyaz şarabı ilave edin Kapağını kapatıp ağır ateşte 7-8 dakika pişirip ateşten alın Bir süzgece boşaltıp suyunu tekrar tenceresine koyarak içinde çok az bir miktar kalıncaya kadar kaynatarak çektirin Ateşten alıp muhafaza edin Patatesi temizleyip dörde bölün 20-30 dakika haşlayıp süzdürün, karıştırmadan bir kalburdan geçirip tenceredeki çektirdiğiniz balık suyunun içine koyun Balığı ve yumurta sarılarını,hindistan cevizini ilave edip bir kaşıkla iyice karıştırın Yumurta beyazını bir çırpma teli ile çırparak koyu bir köpük gibi iyice kabartın Bir kevgirle karıştırarak patatesli balığın içerisine yedirin 4 adet birer kişilik sufle güvecinin içlerini tamamen yağlayıp içlerine galeta tozu serpin Sufle harcını ağız hizalarına kadar doldurup iyice kabarıp renk alıncaya kadar hızlı ateşli fırında 15-20 dakika pişirip servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKalamar Bisken Malzemeler: 4 kişi için 1 kg temizlenmiş kalamar 1 kahve fincanı sivi yağ 1 adet ince kıyılmış soğan 1 diş ince kıyılmış sarımsak 2 adet kürdan gibi doğranmış dolmalık biber 4 adet orta parmak büyüklüğünde kürdan gibi doğranmış havuç 6 adet orta boy kabukları soyulup ince kıyılmış domates 1 çorba kaşığı tereyağı 1 kahve fincanı konyak 1/2 su bardağı beyaz şarap az tuz bir tutam pul biber 1 yaprak defne Yapilisi: Kalamarları kalem kalınlığında ve yarım küçük parmak boyunda dilimleyin Bir tencerede yağı kızdırın ve kalamarları bu yağa ekleyip bırakacağı suyu çekip hafifçe sararıncaya kadar birkaç dakika kızartın Başka bir tencereye tereyağı, sarımsak ve soğanı ve havucu koyup orta ateşte bir kaç dakika kavurup biber , domates, tuz, pul biber, defne ve kalamarları koyun Birkaç dakika kavurup üzerine konyağı döküp alevlendirin Beyaz şarabı döküp 1-2 dakika kaynatıp kapağını kapatın Ağır ağır kaynatarak 20 dakika kontrol ederek pişirin ve servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKalkan Balığı - Amandin Malzemeler: 4 kişi için 8 dilim kalkan balığı 6 çorba kaşığı süt 2 çorba kaşığı tereyağı 3 kahve fincanı siviyag 1 avuç kabuklu badem 1 çay fincanı un Tuz,Karabiber Yapilisi: Bademleri kaynar suda bir dakika haşlayıp hemen süzgece dökün ve kabuklarını soyup boyuna ince olarak dilimleyin Küçük bir kapla orta ateşli fırına koyup kontrol ederek yakmadan zaman zaman karıştırıp sarı olarak kızartın Fırın yoksa bademleri az yağda tavada kızartıp süzgece boşaltıp yağını süzdürün Balıkları bir kaba koyup süt, tuz biber ilave ederek karıştırın Sonra alt üst una bulayın Bir tavaya yağı koyup kızdırın Kalkanları yan yana yatırın Dörder dakika alt üst kızartıp bir servis tabağına çıkartın Bir tavada tereyağını kızdırıp bademi ekleyin Bir dakika sote yapın, limon suyunu balıkların üzerine serpip badem ile tereyağını müsavi olarak üzerlerine döküp servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiMidye Pilavı Malzemeler: 350 gr Amerikan pirinci 200 gr Soğan1 2 lt Midye 50 gr Toz şeker100 ml Soya yağı 100 gr Fındık içi 50 gr Kuru üzüm 1 3 lt Kaynamış su Tuz Kuru nane Yenibahar Karabiber Limon Yapilisi: Soğanları ince ince kıyın Soya yağında pembeleşinceye kadar kavurun Pirinci yıkayıp suyunu süzün, soğanlarla birlikte 5 dakika kavurun Sırasıyla kuru üzüm, fındık, tuz, şeker, nane ve yenibaharı ekleyip biraz daha kavurun Midyeleri yıkayıp suyunu süzün Hazırladığınız karışıma midyeleri ve sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın Piştikten sonra 20 dakika dinlendirin Servis tabağına alıp yanında limon ile sıcak servis yapın
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiBildircin Kagitta Malzemeler: 4 kişilik 8 adet bıldırcın 2 çorba kaşığı tereyağı tuz bir tutam karabiber 250 gr taze mantar 1 bağ kıyılmış maydanoz ½ su bardağı et suyu 1 adet bütün yağlı kağıt -ortadan katlanıp kalp biçiminde kesilmiş Yapilisi: Mantarı birkaç su yıkayın ve bir kaba çıkarın, piyaz doğrayın Bıldırcınları sırtlarından yarıp yassıltın, tuzlayın, biberleyin Dibi kalın bir tavaya bir kaşık tereyağını koyup kızdırın, bıldırcınları göğüslerinin üzerine tavaya yan yana koyun, hızlı ateşte üçer dakika alt üst kızartıp bir kaba çıkarın Tavaya mantarı koyup iki üç dakika sote yapıp et suyunu ilave edin 1-2 dakika ağır ağır kaynatıp ateşten alın Maydanozu ve kalan tereyağını karıştırarak ilave edin Kağıdı açıp yağlayın, kağıdın kalp biçimi bir yarısının orta kısmına bıldırcınları koyup üzerine mantarlı harcı dökün Kağıdın diğer yarısını üzerine kapatıp hava almaması için kenarlarını dikkatlice kıvıra kıvıra kapatın Büyükçe bir fırın tabağının altını yağlayın bıldırcınlı kağıdı yırtmadan servis tabağına koyun ve hızlı ateşte fırında kağıt iyice kabarıp hafif renk alıncaya kadar birkaç dakika pişirip servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#8 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKremalı Tavuk Baget Malzemeler: 6 adet tavuk baget 1 kutu krem şanti galeta unu tuz,karabiber Yapilisi: Bir kaba kremşanti,tuz ve az miktarda sıvı yağı koyun Bunları bir bulamaç haline getirin ![]() Tavuk bagetlerini önce şantili bulamaça sonra galeta ununa bandırın Borcama yerleştirip üstü kızarana dek orta derceli fırında pişirin ![]() Dilediginiz garnitür ve/veya soslarla servis yapabilirsiniz
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#9 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKörili Piliç Malzemeler: 4 kişilik: 1 adet piliç 2 çorba kaşığı margarin 1 çorba kaşığı ince kıyılmış elma 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış soğan 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kereviz 1 çorba kaşığı un 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı köri 1 kahve fincanı beyaz şarap 1 tatlı kaşığı ketçap 1 kahve fincanı krema (yoksa şart değil) 2,5 su bardağı tavuk suyu yada et suyu yada su Yapilisi: Pilici dörde bölün, butların açılmaması için bacak kemiklerini hafif yontup but derisini delip deriye geçin veya pilicin incik kısmını buduna sicimle bağlayın Yağı bir tencereye koyup kızdırın Piliçleri ilave edip üçer dakika alt ve üst kızartın Soğan, elma ve kereviz ekleyerek iki dakika kavurup ununu da ekleyerek karıştırın![]() Ketçap, köri ve beyaz şarabını da ilave ederek karıştırın Üzerine tavuk suyunu ve tuzunu koyarak ağır ateşte 35 dakika pişirip ateşten alın Piliçleri bir güvece çıkarın, sosun içine kremayı ilave edip karıştırıp piliçlerin üzerine dökün ve servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#10 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiGujer Malzemeler : 4 yumurta 1,5 su bardağı un 250 gr rendelenmiş gravyer peyniri250 gr tereyağı1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz Yapilisi: Önce fırınınızı 220 dereceye getirin Fırın tepsinize bir yağlı kağıt serin ve bir tatlı kaşığı yağ ile yağlayın Kalan yağın yarısını, suyu ve tuzu büyük bir tencereye koyun ve kaynatın![]() Tencereyi ateşten alıp unu katarak karıştırın Tencereyi tekrar ateşe koyup sürekli karıştırarak, karışım hamur kıvamına gelip tencerenin kenarlarından kolay ayrılır hale gelene kadar pişirin![]() Tencereyi tekrar ateşten alıp yumurtaları teker teker katın Rendelenmiş peynirden 2 çorba kaşığını ayırıp kalanını tencereye ekleyin ve karıştırın Karışımdan tepeleme dolu çorba kaşıkları alıp yağlanmış kağıdın üzerine bir halka olacak şekilde dökün Ayırdığınız 2 çorba kaşığı peyniri halkanın üzerine serpip fırına sürün![]() 40 dakika kadar kabarıp altın sarısı renk alana kadar pişirin Sıcak veya soğuk olarak servis yapın
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#11 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKrem Brüle Malzemeler: 70 gr toz şeker 350 gr kutu peynir (taze olması şart) 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu 2 adet yumurta tarçın 50 ml krem şanti üzeri icin: 20 gr toz şeker Yapilisi: Kutu peyniri bir süzgeç yardımı ile iyice süzün Ardından bir kaseye düzgünce yayın Şeker, tarçın ve limon kabuğunu üzerine serpin Başka bir kapta krem şantiyi ve yumurtayı iyice çırpıp peynirli karışıma katın Hazırladığınız karışımı fırın kaplarına bölün ve 160° dereceli ve önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin Fırından çıkartıp her birinin üzerine kalan şekeri 1'er tatlı kaşığı ölçüsü ile serpiştirin ve 300° ısılı fırın ızgarasında üzerlerine serpili şekerleri yakarak karamelize edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#12 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiPeynirli Sogan Corbasi Malzemeler: 250 gram kuru soğan 80 gr rendelenmiş kaşar peyniri 30 gr tereyağı 3 kaşık zeytiyağı 1 bardak beyaz şarap (100 ml) 1 yemek kaşığı un 4 dilim ekmek tuz karabiber Yapilisi: Derin bir tencerede tereyağı ile zeytinyağını eritin, kısık ateşte, soğanları 5 dakika kavurun ![]() Yumuşadıklarında, unu ekleyin karıştırın 5 dakika daha pişirin ve 1 litre suyu ve beyaz şarabı ekleyin Dilediğiniz miktarda tuz ve karabiber ekleyin ve 15-20 dakika pişirin![]() Hafif ateşte bir tavada peyniri eritin ![]() Çorbayı kaselere boşalttıktan sonar kızarttığınız tost ekmeklerinden her kaseye birer dilim gelecek şekilde paylaştırın Erittiğiniz peyniri üzerlerine dökün![]() 1-2 dakika erimesini bekledikten sonra servis yapın
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#13 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiPiliç Filetosu Sanzelize Malzemeler: 1 adet piliç (900-1000 gr) tuz, karabiber bir tutam rende hindistan cevizi 2 çorba kasigi krema yada soguk süt 2 çorba kasigi un 2 adet çirpilmis yumurta 1/2 su bardagi galeta unu 2 kahve fincani rafine yagi 1 çorba kasigi tereyagi Kremali mantar sosu için: 1/2 su bardagi dilimlenmis mantar 1 su bardagi kaynar süt 1 kahve fincani soguk süt 1 çorba kasigi dolusu un 1/4 tatli kasigi tuz 1 çay kasigi kirmizi yaprak biber 1 küçük sogan (piyaz dogranmis) 1 kahve fincani beyaz sarap 2 tatli kasigi yag Yapilisi: Pilicin gögüslerini parçalamadan but ve gögüs olarak dört parçaya ayirin Gögüslerin kanat kemigini birakip diger kemiklerini ve derilerini temizleyin Butlarin kemiklerini temizleyip ince kiyma makinasindan butlari iki defa çekin Çektiginiz kiymayi küçük bir kaba koyup üzerine tuz, biber, tereyagi, hindistan cevizi ve kremayi koyup tahta bir kasikla 4 dk kadar karistirin Tavuklarin gögüslerini kalin tarafindan boyuna koparmadan dikkatlice yarip hazirladiginiz kiymayi yardiginiz kisimdan gögsün içine düzgünce doldurun Gögüs bütünmüs gibi görünmelidir Gögüsleri hafif tuzlayip biberleyip önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa bulayin Bir tavaya rafine yagini koyup kizdirin Piliç gögüslerini tavaya koyun ve orta ateste beser dakika alt üst altin sarisi kizartip bir servis tabagina çikarin Küçük bir tavada tereyagini koyup kizartin ve üzerlerine dökün ve kremali mantar ile servis edin ![]() Kremali mantar : Küçük bir kapta, bir tatli kasigi yagla iki dakika mantari sote yapip atesten alin Küçük bir tencereye bir kasik yag ile sogani koyup orta ateste iki-üç dakika kavurup kirmizi biber ve beyaz sarabi ilave edip üç dakika kaynatip atesten alin Birkaç dakika sonra ilik vaziyete gelince içine unu, tuzu ve bir kahve fincani sütü koyup bir çirpma teli ile karistirarak ezip, sütü kaynar olarak ilave edin Orta ateste karistirarak kaynatip üç bes dakika pisirin Mantari ilave edip, bir iki dakika karistirip kaynatarak servis edin
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#14 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiMul Marinye (Midye Bugulama) Malzemeler: 50 midye 1 bardak beyaz şarap 2 arpacık soğan ( ince kıyılmış) 1 havuç (ince kıyılmış) 1 diş sarımsak (dövülmüş) 6 ad tane karabiberBuket Garni (birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik) 1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz 3 çorba kaşığı çiğ krema 2 yumurta sarısı Tuz Yapilisi: Midyeler soğuk suda iyice yıkanır ![]() Midyeler, şarap, 2 bardak su, soğan, havuç, sarmısak, karabiber tanesi ve buket garni ile bir tencereye koyulup ağır ağır kaynatılır ![]() Kaynadıktan sonra kapağı kapatılıp 5 dakika kadar hafif ateşte bırakılır ![]() Midyeler açılıncaya kadar tencere hafif sallanır Sonra alınıp servis tabağına sıralanır ve sıcak tutulur ![]() Tenceredeki su yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatılır ![]() Tuz, kıyılmış maydanoz, çiğ krema ve yumurta sarısı ilave edilip ağır ateşte sık sık karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir ![]() Sos midyelerin üzerine dökülür ve hemen servis yapılır
|
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz Mutfagi |
|
|
#15 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransizlarin Lezzetli Mutfagi - Fransiz MutfagiKup Jak Malzemeler: 2 su bardağı karışık meyve (küçükce doğranmış) 2 çorba kaşığı toz şeker 2 tatlı kaşığı limon suyu 7 çorba kaşığı vişne likörü 2 su bardağı limon dondurması 2 su bardağı böğürtlen dondurması 1/3 su bardağı kabuksuz badem (ortadan ikiye bölünmüş) Yapilisi: Orta boy bir kasede, karışık meyve, şeker, limon suyu ve 6 çorba kaşığı vişne likörü kaşıkla iyice karıştırılır Kasenin üstünü kapatılarak buzdolabında 1 saat bekletilir Servis yapılacak 6 tane kup bardağı da 30 dakika buzdolabında bekletilir Bir çorba kaşığı böğürtlen dondurması ile bir çorba kaşığı limon dondurması bardaklara aralarında biraz açıklık bırakılarak yan yana konur Meyve buzdolabından çıkarılarak bir çorba kaşığı alınır ve dondurmaların arasına konur Kup Jak'e geri kalan vişne likörü dökülüp, bademlerle süsleyerek hemen servis yapılır
|
|
|
|