Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balık, noktaları, püf, temizlemenin, temizlenir

Balık Nasıl Temizlenir - Balık Temizlemenin Püf Noktaları

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balık Nasıl Temizlenir - Balık Temizlemenin Püf Noktaları



Balık Nasıl Temizlenir - Balık Temizlemenin Püf Noktaları

Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz




Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar





Orta Büyüklükte ve Pulsuz Balıklar
Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışrı çıkarılarak karnı temizlenir Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 25 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur


Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir




Pullu Balıklar
Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur


Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir


Tulum Çıkarma
Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır Örneğin sinarit veya dil balığı gibi Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz Bu işleme tulum çıkartma denir Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutp yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz Bu işlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir


Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.