Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
altın, başka, gümüşten, kağıt, ma`deni, midir, para, tabii, zekata

Altın Ve Gümüşten Başka Ma`Deni Ve Kağıt Para Zekata Tabii Midir?

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Altın Ve Gümüşten Başka Ma`Deni Ve Kağıt Para Zekata Tabii Midir?



ALTIN VE GÜMÜŞTEN BAŞKA MA`DENİ VE KAĞIT PARA ZEKATA TABİİ MİDİR?

Altın ve gümüşten başka ma`deni ve kağıt para, ticaret yoluyla elde edilmiş ise sene sonunda normal olarak ticaret eşyası ile birlikte hesaplanarak zekatı verilecektir Bu hususta şüphe yoktur Ayrıca miras ve vasiyet gibi bir yolla veya ticaret eşyası olmayan başka bir şey satmak suretiyle elde edilmiş ise üzerinden bir yıl geçtiği takdirde altın ve gümüş yerine ka`im olduğu için, Hanefi ulemasına göre yine zekatı verilecektir Amma Şafii ulemasının görüşüne göre zekata tabi değildir Çünkü altın ve gümüş olmayan madeni ve kağıt para hakkında zekat vermek hususunda hadis varid olmamıştır Hanefi ulemasının görüşü bu hususta daha güzeldir Çünkü zekatın farz kılınışından maksat mali durumu müsaid olan kimsenin malından mu`ayyen bir miktarı muhtaç kimselere verdirip ihtiyaçlarını gidermektir Binaenaleyh geçmiş asırlarda alışverişde te`amül, altın ve gümüş ile olduğundan ma`deni şeylerden yalnız altın ve gümüş zekata tabiidir demek yerinde idi Fakat şimdi şartlar değişmiş te`amül onlarla değil madeni ve kağıt paralarla olduğundan, bunları zekattan mu`af tutmak zekatın farz kılınış gayesine ters düşer



İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.