Sahur Nedir - Sahur Ne Demektir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sahur Nedir - Sahur Ne Demektirsahur ne demek,sahur hakkında bilgi, sahur ne demektir, sahur anlamı, sahur ne zaman yenir, sahur neden yenir Sahur: Oruç tutmak için gecenin son altıda birinde yenen yemektir Peygamberimiz Hz Muhammed (s a v) sahur yemeğini özellikle teşvik ederek, Yahudilerden sahur yemeği ile ayrılacağımızı beyan etmiş; mutlaka yenmesini tavsiye ile bunda bereket olduğunu söylemiştir Böylece sahur yemeği oruç tutan müslümanların önem verdikleri bir yemek olmuştur Hz Peygamber (s a s) �Sahurda kalkınız, sahurda bereket vardır� buyurmuştur![]() Orucun başlayış ve bitiş vakti gündüze göre tayin edilmiştir Gündüz ise güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamandır Kur�ân-ı Kerimin orucun başlangıcını bildirirken kullandığı ifade ile, orucun bitimini bildirirken kullandığı ifade arasında farklı bir üslup vardır Ayette orucun başlama zamanı için �siyah iplikle beyaz ipliğin birbirinden ayrılması� ibaresi kullanılırken; orucun bitimi için de �geceye kadar� ifadesi kullanılır![]() Rasûlüllah (s a v): �Bilal�in ezanı ve ufuktaki uzunlamasına beyazlık,sizi sahur yemenizde aldatmasın Beyazlık yayılana kadar yiyin, için � (Müslim) buyurmuştur![]() �Zirr b Hubeys diyor ki: Sahuru yedim, sonra mescide gidiyordum Yolda Huzeyfe İbnül-Yemanî�ye uğradım ve yanına girdim Doğuracak bir devenin sağılmasını emretti Getirilen süt kaynatıldı, sonra bana yaklaşıp, �ye� dedi �Oruç tutmak niyetindeyim� cevabını verdim O da �ben de oruç tutmak niyetindeyim� dedi Yedik, içtik, sonra mescide geldik namaz başladı Sonra Huzeyfe, �bir defasında Rasûlüllah�la böyle yapmıştık� dedi �Sabahtan sonra mı?� diye sordum �Evet sabahtı ama güneş henüz doğmamıştı� cevabını verdi� (Müsned-i Ahmed İbn Hanbel) Bu vakit de genelde ikinci fecrin başlangıcından sonra gece karanlığının aralandığı vakittir![]() �Ebu Zübeyr diyor ki: �Cabir b Abdullah�a oruç tutmak isteyen fakat kap elinde su içecek iken, ezan okunduğunu işiten bir kimsenin durumunu sordum Cabir, Rasûlüllah�ın �içsin� dediğinin rivayet edildiğini söyledi (Müsned-i Ahmed İbn Hanbel)![]() �Hubeyb�in halası Uneyse bir rivayette diyor ki: �Eğer bir kadın sahurunu bitirememiş ise, Bilal�e derdi ki, �Bekle sahurumu bitireyim� (Abdurrezzak b Memmam, el-Musannef)![]() �İbn Münzir, Hz Ali sabah namazını kıldırdıktan sonra, �İşte şimdi beyaz ipliğin siyah iplikten ayrılıp farkedildiği vakittir� dediğini nakleder� (el-Ayni, Umdetül-Kari li Şer�il-Buhâri)![]() Sadece bir kaç örnekle bile yetinildiğinde, Hz Peygamber�in ve sahabelerinin sahur konusundaki tavırlarının anlaşılması mümkündür Nitekim Maide suresindeki �Ey insanlar, Allah dini sizi zorlamak için va�z etmemiştir� ayetini tefsir ederken, Fahreddin er-Razi �Mefatih�ul Gayb� adlı eserinde şöyle söylüyor:�Bu ayeti kerime dinde önemli bir esas ve prensiptir Bu prensip zararlı şeylerin meşru olmaması prensibidir�![]() Kur�ân�da ve Hz Peygamber�in tatbikatında da görüldüğü üzere, sahurun vakti gündüzün geceden ayrıldığı ve bunun bizzat açıkça yükümlünün şahsi gözleriyle tespit edildiği vakittir![]() Genelde fukahanın sahur vaktini belirlerken izledikleri sünnet şu olmuştur Hz Peygamber (s a v) sahura son verip imsak ettikten sonra Kur�ân-ı Kerim�den elli âyet kadar okur veya okuyacak bir vakit bekledikten sonra sabah namazını kıldırırdı Bu imsak vakti de yaklaşık güneşin doğmasından 75-90 dakika kadar öncesi olur ki; sahur yemeği için en son kabul edilen vakittir![]() Alıntı |
|
|
|