|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aydınlatan, gecemizi, işık, namazı, teheccüd |
![]() |
Gecemizi Aydınlatan İşık: Teheccüd Namazı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gecemizi Aydınlatan İşık: Teheccüd Namazı![]() ![]() ![]() Abdullah bin Ömer (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Cehennemden Allah’a sığınırım” demeye başladı ![]() “Korkma, sen buraya atılmayacaksın ![]() ![]() Abdullah bu rüyasını Resulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Abdullah ne iyi adamdır ![]() ![]() Peygamber Efendimiz’in (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömrünün büyük bir kısmı mescitte, namazda ve secdede geçen İki Cihan Serveri (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Gecenin bir kısmında sana mahsus bir nafile olan teheccüd namazı kılmak üzere uyan, böylece Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına ulaştırır ![]() Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Resulallah, Allah sizin geçmiş ve gelecek günahlarınızı bağışladığı halde niçin ibadet konusunda kendini bu kadar zorluyorsun” diye sorunca şu cevabı almıştı: “Ben Allah’ın bu mağfiretine karşı şükreden bir kul olmayayım mı?” Sahabe, teheccüdü asla terk etmezdi: Teheccüd namazı, nimetlere karşı büyük bir şükür, kabir ve cehennem azabına karşı bir zırhtır ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz’in (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zâtü’r-Ri¬kâ Savaşı’nda, ordu istirahata çekilince Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkisi aralarında anlaşarak ilk bölümde Abbad’ın nöbet tutmasına karar verdiler ![]() ![]() ![]() Abbad bin Bişr, gecenin sessizliğinin verdiği huzurla namaza kendini vermiş, bütün benliğiyle Allah’a ibadet etmenin hazzını yaşıyordu ![]() Bu sırada bir müşrik, çok uzak mesafedeki karaltıyı görünce, yayına bir ok yerleştirdi ve bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz bekleyen müşrik, önceki okun yerini bulmadığını sanarak Abbad’a ikinci okunu da fırlattı ![]() ![]() Abbad, bu oka da aldırmadan çıkardı ve namazına devam etti ![]() ![]() Büyük bir öfkeye kapılan müşrik, bu okun da isabet etmediğini düşünerek üçüncü bir ok fırlattı ![]() ![]() ![]() ![]() Ammar, saplanan üç oku ve arkadaşından akan kanları görünce şaşkına dönmüştü: “Sübhanallah! Sana ilk oku atınca beni niye uyandırmadın” diye sordu ![]() ![]() “Öyle bir sure okuyordum ki kesmek istemedim ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Gece ibadeti bir yıl farz kılınmıştı: Cenab-ı Hak, Müzzemmil Suresi’yle Peygamber Efendimiz’e (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki, başta İslâm davetçileri olmak üzere, zor imtihanlardan geçenler, olağanüstü sıkıntısı olanlar her şeyden önce geceleri teheccüd kılarak Allah’ın sonsuz hazinesinden istemeli, yardım ve desteğini talep etmelidir ![]() Teheccüd, adeta sevenin ezelî ve ebedî Sevgili’siyle buluştuğu, O’nu tesbih ve tazim ettiği, derdini döktüğü, yardım istediği özel dakikalardır ![]() ![]() ![]() Ne zaman kalkmalı?: Teheccüd namazı, geceleyin bir müddet uyuduktan sonra kalkıp kılınır ![]() ![]() “Gecenin (üçte ikisi geçip de) son üçte biri kaldığında Rabbimiz dünya semasına inerek (rahmetiyle tecelli ederek) buyurur ki: Hani bana kim dua eder ki, duasını kabul edeyim! Benden kim istekte bulunur ki, dileğini vereyim! Benden kim mağfiret diler ki, onu bağışlayayım!” (Buharî, Teheccüd: 14) İşte teheccüde kalkmak, Rabbimizin bu sorularına karşı, “Ya Rabbi, ben dua ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teheccüdün vakti biraz uyuyup uyandıktan sonra başlayıp imsak vaktine kadar devam eder ![]() ![]() ![]() Sahabe ve Allah dostlarının gece ibadeti uygulamaları çok farklıdır ![]() ![]() ![]() Gecenin feyizli anlarından birkaç dakika bile olsa yararlanmak büyük bir nimettir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gecemizi Aydınlatan İşık: Teheccüd Namazı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gecemizi Aydınlatan İşık: Teheccüd NamazıKaç rekât kılmalı? Peygamberimiz’in (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes yaşı, işi, zamanı ve şartlarına göre bir miktar belirlemeli, her gün ona titizlikle uymalıdır ![]() ![]() ![]() Bu tür olumsuzluklar teheccüdü terk etmeye değil, belki bazen rekâtını azaltmaya, sure ve dualarını kısaltmaya sebep olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neler okumalı? Teheccüd namazı kılarken en kısasından en uzununa kadar bütün sureler okunabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun arkasında bir gece namazı kılan Hz ![]() ![]() ![]() “Bir gece Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabiî ki bu ona mahsus muhteşem bir namazdır ![]() ![]() ![]() ![]() Burada da ölçü şu olmalıdır: Her zaman uygulayabileceğimiz, zamanımıza ve imkânımıza uygun bir okuyuş seçmeliyiz ![]() ![]() ![]() Teheccüde nasıl başlamalı? Bugün beş vakit namaz gibi kesin farz olan bir ibadet bile büyük bir ihmale uğramaktadır ![]() ![]() ![]() Ne var ki, bir web sitesinde yapılan ankete göre, ülkemizde teheccüd kılanların oranı sadece yüzde 4’tür ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer henüz teheccüd namazı kılmıyorsanız, nasıl başlamak gerekir? Hiç şüphesiz namaz kılanların yüzde 70’inin sabah namazına bile kalkamadığı bir ülkede teheccüde kalkmak kolay değildir ![]() ![]() ![]() Her şeye rağmen şartlara teslim olmamak, şartları teslim almak gerekir ![]() - Teheccüde başladığınız zaman mümkün mertebe erken yatmaya gayret edin ![]() ![]() - Eğer öğleden biraz önce başlayıp ikindi öncesine kadar devam eden vakitte kaylûle denen uykuyu alışkanlık haline getirebilirseniz gece uyanmanız daha kolaydır ![]() ![]() - İlk günlerde iki veya dört rekâtla başlayın ![]() ![]() - Eğer aile fertleri veya arkadaş grubundan birkaç kişiyle birlikte başlarsanız, teşvik, dua ve uyarma imkânı olacağından daha iyi olur ![]() ![]() ![]() - Teheccüde başlamak için özellikle imsakın geç olduğu kış ayları ve Ramazan ayı önemlidir ![]() ![]() ![]() - Uykusuzluk, yorgunluk, hastalık, yolculuk, zaman darlığı gibi durumlarda, eğer teheccüdün tehlikeye gireceğini tahmin etmişseniz, yatmadan önce veya imsaktan biraz önce kılıp arkasından sabah namazını kılabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Teheccüde kalkmak, sabah namazını asla engellememeli ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|