![]() |
Namazda Secde Nedir Secde Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Secde Nedir Secde Nasıl YapılırSecde nedir, Secde nasıl yapılır Secdede ne söylenir Secde, el, diz, burun ve alının yere değmesi ile yapılır ![]() ![]() ![]() Secde çeşitleri: Namaz Secdesi:Namazın her rekâtında, Rükûdan doğrulduktan sonra 2 defa yapılır ![]() Şükür Secdesi:Her türlü sebepli - sebepsiz hâdiseden dolayı şükür secdesi yapılabilir ![]() ![]() ![]() Şükür secdesi yapmak müstehaptır ![]() Câmilerde farz namazlardan sonra yapmak mekruhtur ![]() Kerâhet vakitlerinde secde yapmak mekruhtur ![]() Şükür secdesi, namaz dışında yapılmalıdır ![]() Yapılışı: Şükür secdesi yapmaya niyet edilir ![]() ![]() Allahu Ekber (tekbir getirilerek) direk secdeye gidilir ve 3 defa secde tesbihi (Sübhâne Rabbiyel A'lâ) okunur ![]() ![]() Sehiv Secdesi:Bu secdeyi yapmak namazın vâciblerindendir ![]() ![]() Sehiv secdesi gerektiren durumlar: * Namazın vâciblerinden herhangi birini geciktirmek veya terketmek ![]() * Namazın farzlarından herhangi birini geciktirmek ![]() ![]() Sehiv Secdesinin Yapılışı:Sehiv secdesi, son oturuşta Tehiyyât duâsından sonra (tek başınıza iseniz sağa-sola, imam ile beraberseniz sadece sağa) selam verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tilâvet Secdesi:Kur'an-ı Kerim 'deki secde âyetleri okunduğunda ve duyulduğunda yapılması gereken secdedir ![]() ![]() Bu secdeye ilkönce niyet ile başlanır ![]() Niyet:Niyet ettim Allah rızâsı için tilâvet secdesi yapmaya, doğruldum kıbleye! Niyet ettim Allah rızâsı için Kur'an 'da geçen secde âyetine hitâben Tilâvet secdesi edâ etmeye, doğruldum kıbleye! Bu iki niyetten birini söyleyerek Tekbir getirmek ve direk secdeye kapanmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|