![]() |
Erkeğin Ailesi Üzerindeki Hâkimiyeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erkeğin Ailesi Üzerindeki HâkimiyetiErkeğin ailesi üzerindeki hâkimiyeti Erkek, âilenin Reisi ve Hâkimidir ![]() ![]() Binaenaleyh erkek, böyle meşakkatleri üzerine alıp her türlü zorluklara göğüs gerdiğinden, kadının üzerinde Âmir ve kumandandır ![]() ![]() ![]() ![]() Erkeklerin, âile reîsi ve söz sahibi olduklarını Yüce Allah (C ![]() ![]() "Erkekler, kadınlar üzerine Hâkimdirler, (Âilenin reisidirler) O sebeple ki Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir kadın, kocasının rızası olmadığı hâlde evinden çıkarsa, gökteki meleklerin hepsi ve cinnîlerle insanlardan başka varlıkların hepsi, o kadın evine dönünceye kadar lânet ederler" (El-H-icab, Keşfülgamme) Şu halde evin reisi olan erkek, meşru olan yerlerde mutlak söz sahibidir ![]() ![]() ![]() Erkeklerin, ev reisi olduklarını beyan eden pek çok Hadis-i Şerifler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() "Hepiniz güdücü çobansınız ve hepiniz güttüğünüzden sorumlusunuz (Sorulacaksınız) Emir (devlet Reisi: Padişah, Vâli ve Emsali âmirler) güdücü çobandır, Erkek ev halkının çobanıdır ![]() ![]() Bu Hadis-i şerifte beyan edildiğine göre, her fert bulunduğu mevki ve salahiyetine göre birer amir, idareci ve güdücü çobandır ![]() ![]() Meselâ : Devlet reisi, îdare ettiği Memleket ve Milletin, Vali idaresinde bulunan Vilâyet ve halkından, Muhtar, idaresindeki mahalle, nahiye, köyden ve halkından, baba terbiyesi ile mükellef ![]() ![]() Şu halde Dünyaya gelen her fert, kendine göre çeşitli vazife ve mükellefiyetlerle yükümlüdür ![]() ![]() Burada yeri gelmişken ev reisi olan Erkeğe kayıtsız itâat etmek gerektiğinden bahsedildiği zaman, haram helâl, doğru, eğri ne olura olsun itâat lazımdır diyenlerin sözleri üzerinde duralım ![]() Âmirlik; Ev reisi Baba ![]() ![]() İki kişi arasında bir münakaşa oldu mu? "Efendim Ülülemre itaat lazımdır, falandır, filandır ![]() ![]() Diğer birisi de hayır efendim olamaz, Burada Ülülemre itaat edilmez, Neden edilmez? ![]() Efendim haram ve günah olan yerde Ülülemre itaat edilmez, diye cevap verir ![]() Bu münakaşanın hangisinin doğru olduğunu şer'i delillerle izah edelim ![]() "Biz insana ana ve babasına güzellik (ve îyilik yapmasını) tavsiye ettik ![]() ![]() İşte bu âyeti celile de beyan edildiği üzere, anaya, babaya, hocaya, kocaya ve her hangi Ülûlemre itâat etmek; helâl caiz, güzel, iyi, ibâdet ve hayır , olan yerlerde ve emirlerdedir ![]() ![]() ![]() Ülûlemre itaat meşru ve helal yerlerde câiz ve lâzım olup, gayri meşrû emirlerine itaat etmemenin hükmünü bir de Resûlü Ekrem (S ![]() ![]() ![]() "Hâlik'a isyan olan yerde, mahluka itâat yoktur ![]() "Allah (C ![]() ![]() ![]() "Allah (C ![]() ![]() ![]() "Kula itâat, ancak mâruf (Meşru ve helâl) olandadır ![]() Bu gerçekler karşısında, çeşitli yerlerde çeşitli sebeplerden dolayı, "aman efendim Ülûlemre itaat lâzımdır" diyenlerin söz ve iddialarının doğru veya eğri yönleri açıklanmış oluyor ![]() Evet Âile reisi olan erkek, "Ben Âmirim, bana kayıtsız şartsız itaat edeceksin" diyerek âilesinin tepesine dikilip zûlüm yapmağa hakkı yoktur ![]() ![]() Kadının farz olan ibadetlerine hiç bir suretle kocası mâni olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meselelerin daha genişi fıkıh ve ahlâk kitapların da zikredilmiştir ![]() Ev Reisi olan erkeklerin; kendisini, karısını, çocuklarını, ana ve babaları gibi yakınlarını koruması, bakıma muhtaç olanlara bakması ve her türlü dinî, dünyevî ve uhrevî hayatını mesut halde bulundurması lâzımdır ![]() Allahüzülcelal Hazretleri aşağıdaki âyeti celileninde şöyle buyuruyor: "Ey îman edenler! gerek kendilerinizi ve gerek âilelerinizi öyle bir ateşten koruyun ki, onun yakacağı insanla (Kafirlerle) taştır ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdan beri naklettiğimiz gerçeklerden anlaşılmıştır ki; Müslüman erkek, âile reisidir ![]() ![]() Âile reisi olan erkeğinde, hem kendisini ve hem de bakmakla, korumakla mükellef olduğu aile efradının dünyevî saâdetini temin edip helâk ve felaketten koruması için bütün imkânlarını sarf etmesi lâzımdır ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|