|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anababa, hadisler, hakkı, ile, ilgili, nelerdir, or tavsiyeler |
![]() |
Ana-Baba Hakkı İle İlgili Hadisler /Tavsiyeler Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana-Baba Hakkı İle İlgili Hadisler /Tavsiyeler Nelerdir1- Hizmet ederek rızâlarını almak ![]() Allahü teâlâ, ana-babaya iyilik edilmesini emrediyor ![]() Hadîs-i şerîflerde de buyuruldu ki: (Ana-babasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur ![]() ![]() ![]() (Ana-babasını dîne uygun hizmetleriyle râzı eden kimse, Allahı râzı etmiş olur, onları gazaplandıran, Allahı gazaplandırmış olur ![]() ![]() (Anasına-babasına âsî olan mel’ûndur ![]() (Ana-babası, yanında ihtiyârladığı hâlde, [onların rızâlarını alamayıp] Cenneti kazanamıyanın burnu sürtülsün ![]() (Ana-babasına iyilik edene müjdeler olsun! Allah Onun ömrünü uzatır ![]() (Cihâd, fîsebîlillah [Allah yolunda] sadece kılıç sallamak değildir ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basrî hazretleri, Kâ'beyi tavâf ederken sırtında yük olan bir zât görüp der ki: - Niçin yükle tavâf ediyorsun? - Bu yük değil, babamdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kıyâmete kadar böyle arkanda taşısan, bir defa kalbini kırmakla bu yaptığın hizmet boşa gider ![]() ![]() Anneye hürmet ve hizmet, babadan önce gelir ![]() (Anneye yapılan iyiliğin ecri iki mislidir ![]() ![]() (Önce, annene, sonra babana, kızkardeşine, erkek kardeşine ve sırası ile diğer yakınlarına iyilik et!) [Nesâî] (Veysel Karânî'nin kavuştuğu bütün ihsân ve dereceler, anasına yaptığı iyilik sebebiyledir ![]() ![]() (Yâ Resûlallah, annem müşriktir ![]() ![]() Her peygamber, kendi annesinden de üstündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ana-babaya iyilik, ihsân ederek, onların yaptıklarına karşılık şükretmelidir ![]() ![]() (Allahü teâlânın rızâsı, ana-babanın rızâsında, gadabı da, ana-babanın gadabındadır ![]() Birgün Peygamber efendimizin huzûruna bir kimse gelerek dedi ki: - Yâ Resûlallah! İzin verirseniz sizinle beraber gazâya gelip cihâd etmek istiyorum ![]() - Anan-baban var mı? - Evet var ![]() - Onların yanında bulun! Senin cihâdın, onlara hizmet etmektir ![]() Annesini sırtına alıp Kâ'be-i muazzama'yı tavaf eden bir kimse, Abdullah ibni Ömer hazretlerine dedi ki: - Efendim, annemi, böyle sırtıma alıp, Kâ'be-i muazzama'yı tavaf ettiriyorum ![]() - Annenin hakkının yüzde birini bile ödeyemezsin ![]() ![]() Enes bin Mâlik hazretleri şöyle anlatır: Peygamber efendimiz zamanında Alkame isminde bir genç vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Alkame'nin ana-babası var mı? - Yâ Resûlallah, ihtiyâr bir annesi var ![]() - Annesini buraya getirin! Annesi gelince, Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Alkame'ye ne oldu? - Yâ Resûlallah, Alkame çok iyidir ![]() ![]() ![]() ![]() - Dilinin tutulması bu yüzdendir ![]() - Yâ Resûlallah, O benim hakkıma riâyet etmedi ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber efendimiz, (Ey Bilâl! Eshâbı çağır, odun getirsinler ![]() ![]() ![]() - Yâ Resûlallah, oğlumu benim gözümün önünde mi yakacaksınız? Kalbim buna nasıl dayanabilir? - Cehennem ateşi, dünya ateşinden çok daha kızgın ve yakıcıdır ![]() ![]() Kadıncağız bunları işitince ağlamaya başlayıp dedi ki: - Yâ Resûlallah, ben ondan râzı oldum, hakkımı helâl ettim ![]() Böyle söyledikten sonra oğlunun yanına gitti ve oğlunun sesini duydu ![]() ![]() ![]() ![]() (Hanımını annesinden üstün tutana, Allahü teâlâ ve melekler la'net eder ![]() ![]() 2- Ana-babaya iyilik ve ihsân, evlâd üzerine farzdır ![]() (Ana-babadan biri veya ikisi yaşlanınca usanıp da öf deme! Ağır söz söyleme! Onlarla yumuşak ve tatlı konuş!) [İsrâ 23] (Allahtan başkasına kulluk etmeyin, ana-babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere iyilik edin, insanlarla güzel güzel konuşun, namazı kılın, zekâtı verin ![]() Peygamber efendimize, Lokman sûresinin (Dünyada ana-babanla iyi geçin) meâlindeki 15 ![]() 1- Aç iseler, yemek vermek ![]() 2- Elbiseleri yoksa elbise yapmak ![]() 3- Hizmete muhtâç iseler, onlara hizmeti cana minnet bilmek ![]() 4- Çağırdıklarında, buyurun deyip yanlarına gitmek ve onlara hep iyilik etmek ![]() 5- Bir iş buyurduklarında emirlerini yerine getirmek, günah olan emirler yerine getirilmez ![]() 6- Onlarla konuşurken tatlı ve yumuşak hitâb etmek ![]() 7- Onları isimleri ile çağırmamak ![]() 8- Onlarla bir yere giderken arkalarından gitmek ![]() 9- Kendi için sevdiği şeyi, onlar için de sevmek ![]() 10- Kendine duâ ederken, onlara da duâ etmek ![]() ![]() Hadîs-i Şerîflerde buyuruldu ki: (Ana-babasının ihtiyâcını karşılamak veya onları insanlara muhtaç etmemek için çalışan kimse, fîsebîlillah [Allah yolunda] çalışıyor demektir ![]() (Ana-babaya ihsânda bulunmak ve akrabayı ziyâret etmek şekaveti saâdete çevirir, ömrü artırır ve insanı fena ölümden korur ![]() (Ömrünün uzun, rızkının bereketli olmasını istiyen, ana-babasına iyilik etsin, sıla-i rahim yapsın!) [İ ![]() (Evlâd, babasının hakkını hiçbir sûretle ödeyemez ![]() ![]() (İffetli olursanız, kadınlarınız da iffetli olur ![]() (Annenin duâsı, en çabuk kabul olan duâdır ![]() ![]() (Ana-babaya iyilik etmek, namaz, oruç, hac ve cihâddan daha üstündür ![]() ![]() (Evlâdının iyiliğini görmesi için, ona yardım eden babaya, Allah merhamet etsin ![]() Bir kimse gelip dedi ki: - Yâ Resûlallah, büyük bir günâh işledim ![]() Peygamber efendimiz buyurdu: - Annen var mı? - Hayır yok ![]() - Teyzen var mı? - Evet var ![]() - Öyle ise ona iyilik et! (Tirmizî) Allahü teâlâ, Hz ![]() (Ana-babasına itâ'at edip bana isyân edeni iyilerden yazarım ![]() ![]() ![]() Bu konudaki hadîs-i şerîflerden birkaçı şöyle: (Ana-babasını üzen ve sıla-i rahmi terk eden, Cennetin kokusunu duyamaz ![]() (En üstün amel, vaktinde kılınan namaz ve ana-babaya iyiliktir ![]() (Ana-babasının rızâsını alan mü'mine Cennetten iki kapı açılır ![]() ![]() (İlim öğrenen talebe, kocasına itâ'at eden kadın, ana-babasına iyilik eden evlâd, Peygamberlerle beraber hesâbsız olarak Cennete girer ![]() ![]() (Ana-babasına iyilik edenin ömrü uzun, rızkı bereketli olur ![]() ![]() (En fazîletli amel, vaktinde kılınan namazdan sonra ana-babaya iyiliktir ![]() (Ana-babaya ihsân, bedbahtlığı saâdete çevirir, ömrü uzatır ve insanı kötü ölümden korur ![]() (Ana-babanıza ihsân ederseniz, çocuklarınız da size ihsân eder ![]() (Ömrünün uzun ve rızkının ziyâde olmasını istiyen, ana-babasına ihsânda bulunsun ve akrabasını yoklasın!) [İ ![]() [B](Ebrâra "ebrâr" denmesi: Ana-baba ve cocuklarına iyilik etmelerindendir ![]() ![]() (Allah katında en fazîletli amel, vaktinde kılınan namaz, anaya-babaya ihsân ve Allah yolunda cihâddır ![]() (İnsanlar içinde en büyük hak sahibi, erkeğin üzerine annesi, kadının üzerine de kocasıdır ![]() (Sadaka veren kimse, neden müslüman olan ana-babasının ruhu için vermez? Halbuki böyle yaparsa, verdiği sadakanın sevâbı, onların rûhuna gideceği gibi, onlardan bir şey eksilmemek şartı ile, onların sevâbı gibi bir sevâb da kendisine yazılır ![]() (Üç zümreye Cehennem ateşi dokunmaz: Bunlar, kocasına itâ'at eden kadın, ana-babasına iyilik eden evlâd ve insanlara merhamet eden kimsedir ![]() ![]() (Ana-babasını küstürmüş olduğu hâlde, sabahlıyan kimseye Cehennemden iki kapı açılır ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi ana-baba, zâlim de olsalar, kendisine zulmetseler de evlâd, onları küstürmemelidir ![]() Ana-babanın veya hiç kimsenin günâh olan emirleri yapılmaz ![]() ![]() ![]() Yemen'den bir kişi gelip dedi ki: - Yâ Resûlallah, cihâda gitmek istiyorum ![]() - Yemen'de anan-baban var mı? - Evet var yâ Resûlallah ![]() - Cihâda gitmene izin verdiler mi? - Hayır vermediler yâ Resûlallah ![]() - Ana-babana git, izin iste! Müsâade ederlerse cihâda git! İzin vermezlerse, onlara hizmet et! Çünkü îmândan sonra, Allahü teâlânın rızâsına kavuşturucu amellerin en üstünü, ana-babaya iyilik ve ihsândır ![]() ![]() Yine cihâda gitmek için gelen bir kişiye Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Annen var mı? - Evet var yâ Resûlallah ![]() - Onun yanına git! Cennet onun ayakları altındadır ![]() Bir kişi, hicret etmek için Peygamber efendimize dedi ki: - Anne ve babamı ağlatarak geldim yâ Resûlallah ![]() - Hemen git, onları ağlattığın gibi güldür! (Ebû Davud) Bir zât suâl etti ki: - Yâ Resûlallah cihâda gitmek istiyorum ![]() - Annen var mı? - Evet var ![]() - Ona hizmet et, Cenneti, onu râzı etmekle kazanırsın! (Taberânî) [B]Cihâda gitmek için gelen başka birisine de, (Annenin yanından ayrılma! Cennet onun ayağı altındadır) buyuruldu ![]() Mûsâ aleyhisselâm dedi ki: - Yâ Rabbî, Cennetteki arkadaşım kimdir? - Filân yerde bir kasap vardır ![]() ![]() Mûsâ aleyhisselâm, tarif edilen yere gitti ![]() ![]() ![]() - Ey genç, misâfir kabul eder misin? - Evet memnuniyetle ![]() ![]() ![]() Beraber gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu kadın kim, ona ne yaptın? - Bu benim annemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - O esnâda annenizin dudaklarının kımıldadığını gördüm ![]() - Evet hergün "Yâ Rabbî, oğlumu Cennette Mûsâ aleyhisselâma arkadaş eyle" diye duâ eder ![]() - Gözün aydın olsun, Mûsâ Peygamber benim ve Cennetteki arkadaşım da sensin ![]() İbni Abbâs hazretleri, "Ana-babana karşı, kusurlu, güçsüz, aşağı bir kölenin, sert kaba efendisine karşı bulunduğu hâl içerisinde ol" buyururdu ![]() Hasan-ı Basrî hazretleri de buyurdu ki: (Âlim bir evlâdın ana-babası kâfir olsa, kuyudan su çekmeleri için ona muhtaç olsalar, o da birkaç kova çektikten sonra öf dese, öf demesi sebebiyle bütün amelleri yok olur ![]() Ana-babasını beğenmiyerek ben onların oğlu, kızı değilim dememelidir! Çünkü Resûlullah efendimiz, (Annem-babam onlar değildir diyene, Allahın, meleklerin ve bütün insanların lâ'neti olsun ![]() ![]() Mûsâ aleyhisselâm, Allahü teâlâdan dokuz def'a nasîhat istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî'deki hadîs-i şerîfte özetle deniyor ki: Eski ümmetlerden üç kişi yolculuğa çıkarlar ![]() ![]() ![]() İçlerinden biri şöyle dedi: Anam-babam çok yaşlı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaya biraz açıldı ![]() ![]() Diğeri her türlü imkân varken çok sevdiği amcasınının kızı ile zinâ etmediği ve kıza verdiği 120 dinar altını almadığı olayı hatırlayıp, (Yâ rabbî, bunları senin rızan için yapmışsam bizi buradan kurtar) dedi ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü şöyle dedi: Çalıştırdığım işçilerden biri ücretini almadan gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() (Şu gördüğün develer, sığırlar, koyunların hepsi senin ücretinden üremiştir, al götür) dedim ![]() O da (benimle alay etmiyorsun ya) dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kaya tamamen açıldı ![]() ![]() Ana-babaya karşı alçak gönüllü olmalı, yaşadıkları müddetçe onlara hizmet etmeli ve bununla onların rızâlarını kazanmalıdır ![]() ![]() ![]() Ana-babasını râzı eden kimse için, Cennette iki kapı açılır ![]() ![]() ![]() Bu vesilelerden biri de bayramlardır ![]() ![]() - Yâ Mûsâ, günahlar içinde bir günah vardır ki benim indimde çok ağır ve büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() Ana-baba, kızıp birşey söylediği zaman onlara karşılık vermemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk bir kış gecesinde, Bâyezid-i Bistâmi hazretleri küçükken annesi ile yatsı namazını kılıp yatmıştı ![]() ![]() ![]() - Oğlum, bir bardak su verir misin? Hemen yatağından fırlayan, küçük Bâyezid, su testisine baktı ![]() ![]() - Anneciğim, testide su yok ben hemen doldurup geleyim, dedi ![]() Koşarak dışarı çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Oğlum ne çabuk getirdin? - Anneciğim, daha önce uyandığında, su istemiştin ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlunun bu kadar, sadakatli olduğuna çok sevinen annesi sevinçten ağladı ![]() - Yâ Rabbî ben oğlumdan râzıyım, sen de râzı ol, dedi ![]() Annesinin duâsı sebebiyle, Bâyezid-i Bistâmî hazretleri, evliyâlıkta yüksek derecelere kavuştu ![]() ![]() Kendisine sordular: - Bu derecelere nasıl kavuştunuz? - Annemin rızâsını almakla ![]() ![]() ![]() Anne hakkı önemlidir ![]() ![]() - Yâ Resûlallah, insanlar içinde iyilik etmeme en lâyık olan kimdir? - Annendir ![]() - Sonra? - Annendir ![]() - Daha sonra? - Babandır ![]() Başka bir hadîs-i şerîfte de, (Önce, annene, sonra babana, kızkardeşine, erkek kardeşine ve sırası ile diğer yakınlarına iyilik et) buyuruldu ![]() Üstünlük başka, hakkı olmak, iyiliğe lâyık olmak başkadır ![]() ![]() ![]() Îmânlı olup, Cehennemden en son çıkacaklar Allah yolunda olan ana-babasının islâmiyete uygun olan emirlerine âsî olanlardır ![]() - Yâ Mûsâ, ana-babasını râzı eden beni râzı etmiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() - Minbere çıkarken üç kere âmin demenizin sebebi nedir? - Cebrâil aleyhisselâm geldi "Ramazan ayına yetiştiği halde [günahları] mağfiret olunmadan ölen kimse ateşe girsin" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Âsî olmamak, karşı gelmemek ![]() (Agâh olun, büyük günâhların en büyüklerini haber veriyorum ![]() ![]() (Allahü teâlâ, Kıyâmette üç zümreye rahmet nazarıyla bakmaz: Ana-babasına karşı gelen, içki içen ve yaptığı iyiliği başa kakan kimse ![]() (Ana-babaya karşı gelmek büyük günâhtır ![]() (Ana-babasına âsî olan Cennete giremez ![]() (Ana-babasına karşı gelenin ömrü bereketsiz ve kısa olur ![]() (Ana-babaya karşı gelmekten, isyân etmekten sakının! Ana-babasına âsî olan, Cennetin kokusunu alamaz ![]() (Allahü teâlâ, ba'zı günâhların cezâsını kıyâmete kadar geciktirir ![]() ![]() Îmânı olanlardan Cehennemden en sonra çıkacak olanlar, Allahü teâlânın yolunda olan ana-babasının islâmiyyete uygun olan emîrlerine âsî olanlardır ![]() Ana-babanın ve hiç kimsenin, dine uymıyan emri yapılmaz ![]() ![]() Ana-baba kâfir ise, onları kiliseden, meyhâneden, sırtta taşıyarak bile, geri getirmek lâzımdır ![]() ![]() ![]() (Anam-babam çok şefkatsız, onlara nasıl itâ'at edeyim) diyen bir kimseye, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: (Anan seni dokuz ay karnında gezdirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Yâ Resûlallah, yaşlı anama elimle yedirip içiririm ![]() ![]() (Hayır yüzde birini bile ödemiş olamazsın ![]() ![]() ![]() ![]() [B]Bir zât, (Yâ Resûlallah, ana-baba, evlâdına zulmetse de rızâlarını almıyan Cehenneme girer mi) diye sorunca, cevaben 3 defa (Evet zulmetseler de rızâlarını almıyan Cehenneme girer) buyurdu ![]() Şu hâlde ana-baba zâlim olup, evlâda zulmetseler de, günâh işlemeyi emretseler de, yine onları üzmemeye, küstürmemeye çalışmalıdır! Günâh olan emirleri yapılmaz ama, yine de onları üzücü söz söylemek câiz olmaz ![]() ![]() Kur'ân-ı kerîmde 3 şey, 3 şeyle beraber bildirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- İtâ'at etmek, karşı gelmemek, günâh olmıyan emîrlerini yapmak ![]() Hadîs-i Şerîflerde buyuruldu ki: (Ana-babaya itâ'at, Allaha itâ'attir, onlara âsî olmak, Allaha âsî olmaktır ![]() (Ana-babasını hoşnud eden, Allahı hoşnud etmiş, ana-basını kızdıran da, Allahı kızdırmış olur ![]() ![]() Babasına âsî gelen kimse, çocuğundan mürüvvet göremez, murâdına kavuşamaz, âilesi ile geçinemez, evinin tadı bozulur ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ananın, babanın ve hocanın, harâm olan şeyleri emretmeleri hâlinde, bunlara isyân edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ananın, babanın, hocanın, itâ'at lazım olmıyan emirleri, yapılmadığı zaman uygun bir şekilde özür dilemedir ![]() 5- Sert bakmamak, şefkatle, sevgi ile bakmak ![]() (Ana-babanın yüzüne sevgi ile bakmak ibâdettir ![]() (Ana-babanın yüzüne şefkatle bakana, kabûl olmuş bir hac sevâbı yazılır ![]() ![]() (Huzurunda alıcı ile satıcı arasındaki köle gibi durmayan kimse babasının hakkını ödiyemez ![]() ![]() Evlâd, ana-babasına, merhamet ve sevgi ile bakınca ona, böyle bir bakışı için, kabûl edilmiş bir hac sevâbı verileceği bildirilince, oradakiler, (günde bin defa bakarsa da böyle sevâba kavuşur mu?) dediklerinde, Peygamber efendimiz, (Günde yüzbin defa baksa da) buyurdu ![]() 6- Üzmemek, incitmemek, rızâlarını kazanmak ![]() Allahü teâlânın rızâsı, dînine bağlı olan ana-babanın rızâsında, Allahü teâlânın gazabı, dînine bağlı olan ana-babanın gazabındadır ![]() ![]() Ana-baba çağırdığı zaman herhangi bir işle uğraşırsan, hemen onu terkedip, derhal ana-babanın emrine koşacaksın! Anan-baban sana kızıp bağırırsa, onlara sen birşey söyleme! Ananın-babanın duâsını almak istersen, sana emrettikleri işleri çabuk ve güzel yapmaya çalış! Bu işini beğenmeyip sana gücenmelerinden ve bedduâ etmelerinden kork! Sana darılır iseler, onlara karşı sert söyleme! Hemen ellerini öperek gazablarını teskin eyle! Ananın-babanın kalblerine geleni gözet! Zîrâ senin saadetin ve felâketin, onların kalblerinden doğan sözdedir ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basrî hazretleri Kâ'beyi ziyâret ve tavâf ederken arkasında bir zenbil ile tavâf eden bir zâta dedi ki: - Arkadaş, arkandaki yükü koyup öyle tavâf etsen daha iyi olmaz mı? O zât cevâben dedi ki - Arkamdaki yük değil, babamdır ![]() ![]() ![]() ![]() - Kıyâmete kadar böylece arkanda getirip tavâf eylesen, bir defa kalbini kırmakla bu yaptığın hizmet boşa gider ve yine bir def'a gönlünü yapsan, bu kadar hizmete mukâbil olur ![]() Gaflet ve şaşkınlığa kapılarak ana-babanın kalbini kırarsan, derhal onların rızâsını almaya çalış, minnet eyle ve her ne yaparsan yap, onların gönlünü al! Ana-babanın evlâd üzerinde hakları çok büyüktür ![]() ![]() Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: (Ana-babasına âsî olan kimse, ne yaparsa yapsın Cennete giremez ![]() ![]() ![]() (Rabbin rızâsı, ana-babanın rızâsında, gazabı da, ana-babanın gazabındadır ![]() (Ana-babasının rızâsını alan mü'mine Cennetten iki kapı, üzene de Cehennemden iki kapı açılır ![]() (Evlâda önce namazdan, sonra ana-baba hakkından sorulur ![]() ![]() [B](Ana-babasına âsi olana "İstediğin ibâdeti yap sana mağfiret etmem" denir ve sâdık olana da, "Bildiğini yap seni mağfiret ederim" denir ![]() Ana-babayı üzmek, onlara eziyet etmek büyük günâhtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir insan, gaflet ve şaşkınlığa kapılarak, ana-babanın kalbini kırarsa, derhâl onların rızâsını almaya çalışmalı, yalvarmalı, onların gönlünü almalıdır ![]() ![]() ![]() Evliyânın büyüklerinden birisi, nâfile hacca gitmek üzere yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şimdi Resûlullah efendimizi rü'yâda gördüm ![]() ![]() ![]() 7- İzinsiz sefere gitmemek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacca giderken, muhtâç olmıyan ana-babadan izin almak sünnettir ![]() Ana-baba muhtâç ise, izinsiz gitmek harâmdır ![]() ![]() ![]() ![]() Cihâd için izin isteyen birine Peygamber efendimiz, ana-babasının sağ olduğunu öğrenince, (Burada kal, onlara hizmet et, onlara hizmet cihâddır ![]() Biri de, hicret etmek için gelip, (Yâ Resûlallah, ana-babamı ağlatarak geldim onları üzdüm ![]() ![]() (Hemen git, onları üzdüğün gibi sevindir!) [Ebû Dâvüd] 8- Saygıda, hürmette kusûr etmemek ![]() ![]() ![]() ![]() (Büyüğünü saymıyan bizden değildir ![]() 9- Onlarla yolda giderken, arkalarından gitmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Çağırınca, hemen kalkıp yanlarına gitmek, buyurun demek ![]() ![]() ![]() (Ana-babaya iyilik etmek, [nâfile] namaz, oruç, hac ve cihâddan daha üstündür ![]() S€GA 09 ![]() ![]() [B]1- Yumuşak söylemek, tevâzû etmek ![]() ![]() (Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik ![]() (Rabbin, yalnız kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı emretti ![]() ![]() 2- Konuşurken sesini, onların sesinden yüksek çıkarmamak ![]() ![]() (Ey inananlar, seslerinizi, Peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin!) [Hücurât 2] (Sesini alçalt, bil ki, seslerin en çirkini merkep sesidir ![]() 3- Yanlarında çok konuşmamak, edebi aşmamak ![]() ![]() (En zararlı şey, çok konuşmaktır ![]() (Çok konuşmak kalbi karartır ![]() ![]() Ana-baba, bildiğimiz şeyleri de anlatsa, (yine aynı şeyler mi) dememek, hiç duymamış gibi can kulağı ile dinlemek lâzımdır ![]() 4- Kaba, dokunaklı ve argo söz söylememek ![]() (Çirkin konuşana Cennet harâmdır ![]() (Çirkin sözlü olmak hayâsızlıktan ve münâfıklıktandır ![]() [B](Çirkin konuşan ve hayâsı az olan, mü'min-i kâmil [imânı kuvvetli] değildir ![]() İki kardeşi olan biri, öteki kardeşini kastedip (Oğlun şunu yaptı ![]() ![]() ![]() 5- Hanımını onlardan üstün tutmamak ![]() (Hanımını anasından üstün tutana la'net olsun! Bunun farz ve diğer ibâdetleri kabûl olmaz ![]() 6- İsimleri ile çağırmamak, sözlerini kesmemek, sözlerinin arasına girmemek ![]() ![]() ![]() [B]7- Ana-babanın arasını açacak söz ve hareketlerden uzak durmak ![]() ![]() ![]() 8- Konuşurken, yap, yapma gibi ifâdeler kullanmamak ![]() ![]() ![]() 9- Hayır duâlarını almak ![]() ![]() (Üç kişinin duâsı kabûl olur ![]() ![]() (Ana-babanın duâsı, ilâhî hicâba ulaşır, duâları kabûl olur ![]() 10- Bedduâlarını almamak ![]() (Ana-babanın çocuğuna ve mazlûmun zâlime olan bedduâları, reddolmaz ![]() (Kendinize, evlâdınıza ve malınıza bedduâ etmeyin! Duâların kabûl olduğu bir saate rastlar da bedduânız kabûl olur ![]() [B]Ana-baba çağırdığı zaman herhangi bir işle uğraşırsan, hemen onu terkedip, derhal ana-babanın emrine koş! Anan-baban sana kızıp bağırırsa, onlara sen birşey söyleme! Ananın-babanın duâsını almak istersen, sana emrettikleri işleri çabuk ve güzel yapmaya çalış! Bu işini beğenmeyip sana gücenmelerinden ve bedduâ etmelerinden kork! Sana darılır iseler, onlara karşı sert söyleme! Hemen ellerini öperek gazablarını teskîn et! Ananın-babanın kalblerine geleni gözet! Çünkü senin saâdet ve felâketin, onların kalblerinden doğan sözdedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|