|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alâkalı, hadisler, ihlas, ihsan, itidal, konularıyla, niyet, riya |
![]() |
İhlas, Niyet, Riya, İhsan, İtidal Konularıyla Alakalı Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İhlas, Niyet, Riya, İhsan, İtidal Konularıyla Alakalı Hadisler-Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Şüphesiz Allah biçimlerinize ve sözlerinize bakmaz işlerinize ve kalblerinize bakar ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kişi insanların gözünde cennetliklerin işi gibi iş yapar oysa o cehennemliktir ![]() Sehl radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Ameller sonlara bağlıdır ya da sonlarına göredir ![]() Sehl radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “ihsan Allaha sanki Onu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir ![]() ![]() Yahya radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Ameller ancak niyetlere göredir ![]() ![]() Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Allah bir topluluğa azap indirirse içinde bulunan herkese isabet eder ![]() ![]() İbn Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Şüphesiz dilleriyle söylemedikçe veya onu yapmadıkça Allah ümmetimin gönüllerinden geçirdikleri şeyleri bağışlamıştır ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() -Dedim ki: “Ey Allahın Resûlü! Tam anlamıyla iyilik nedir?” Şöyle buyurdu: “Gizli hâllerinde de gözönündeyken yaptığın ameli yapman ![]() Ebû Mâlik radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kim Allaha kırk sabah yalnız onun için ibadet ederse kalbinden diline yararlı bilgi ve güzel söz pınarları fışkırır ![]() İbn Abbas radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kıyamet gününde Allahın huzurunda insanların en kötüsü bir kısım insanlarla başka türlü ötekilerle başka türlü konuşan ikiyüzlülerdir ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Allah teâlâ buyurmuştur: “Ben kulumun zannı üzereyim ![]() ![]() Hayyan radıyallahu anh ![]() ![]() -Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin evine bazı insanlar geldiler ve onun ibadetlerini sordular ![]() ![]() “Biz nerede o nerede! Onun tüm günahları affetilmiştir” dediler ![]() Biri “Ben bütün gece uyumayıp namaz kılacağım” dedi ![]() Diğeri “Ben devamlı oruç tutacağım” dedi ![]() Öbürü de “Ben kadınlardan uzak duracağım” dedi ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem geldi ve onlara: “Bu sözleri söyleyenler siz misiniz? Bana gelince ben Allahtan hepinizden daha fazla korkarım ve Ondan hepinizden daha çok çekinirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enes radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem bana: “işittiğime göre sen her gece Kurânı baştan sona okuyor muşsun?” dedi ![]() “Evet” dedim ![]() “Baştan sona ayda bir oku!” buyurdu ![]() İbn Amr radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Sen bütün günleri oruçla geceleri de namazla geçiriyormuşsun?” “Evet ![]() “Böyle yaparsan hem gözün hem de ruhun bitkin düşer yorulur ![]() ![]() ![]() İbn Amr radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Ey insanlar! Amellerden gücünüz yettiği kadarını alın! Siz bıkıp usanmadıkça Allah da bıkmaz ![]() ![]() Aişe radıyallahu anha ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Doğruyu arayın ılımlı olun! Şunu da iyi bilin ki hiçbirinizi kendi ameli cennete koyacak değildir ![]() Aişe radıyallahu anha ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Şüphesiz bu din kolaydır ![]() ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kolaylaştırın güçleştirmeyin müjdeleyin tiksindirmeyin!” Enes radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “işlerin en hayırlısı ılımlı olanıdır ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kendinizi fazla zorlamayın! Sizden öncekiler kendilerini zorlayıp sıkıntıya sokmakla eriyip tükendiler ![]() ![]() Sehl radıyallahu anh ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|