![]() |
Giybet İle İlgili Hadisler - Giybetle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Giybet İle İlgili Hadisler - Giybetle İlgili HadislerGiybet İle İlgili Hadisler GIYBET EDENE NASIL MUKABELE EDİLMELİ? 4291 – Hz ![]() “Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?” “Allah ve Resûlü daha iyi bilir!” dediler ![]() “Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” açıklamasını yaptı ![]() “Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)” dedi ![]() “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun ![]() ![]() Ebu Davud, Edeb 40, (4874); Tirmizi, Birr 23, (1935); Müslim, Birr 70, (2589) ![]() Orada bulunan bir adam: 4292 – Hz ![]() ![]() “Öyle bir kelime sarfettin ki, eğer o denize karıştırılsaydı (denizin suyuna galebe çalıp) ifsad edecekti” buyurdu ![]() ![]() ![]() “Ben bir başkasını (kusuru sebebiyle söz veya fiille) taklid etmem ![]() Ebu Davud, Edeb 40, (4875); Tirmizi, Sıfatu’l-Kıyame 52, (2503, 2504) ![]() 4293 – Hz ![]() “Mirac gecesinde, bakır tırnakları olan bir kavme uğradım ![]() ![]() “Ey Cebrail! Bunlar da kim?” diye sordum ![]() “Bunlar, dedi, insanların etlerini yiyenler ve ırzlarını (şereflerini) payimal edenlerdir ![]() Ebu Davud, Edeb 40, (4878, 4879) ![]() 4294 – Müstevrid radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Kim bir müslüman(ı gıybet ve şerefini payimal etmek) sebebiyle tek lokma dahi yese, Allah ona mutlaka onun mislini cehennemden tattıracaktır ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Edeb 40, (4881) ![]() 4295 – Sa’id İbnu Zeyd radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Ribânın en kötüsü, haksız yere müslümanın ırzını (manevi şahsiyetini) rencide etmektir ![]() Ebu Davud, Edeb 40, (4876) ![]() 4296 – Muaz İbnu Esed el-Cüheni radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Kim bir mü’mini bir münafığa (gıybetçiye) karşı himaye ederse, Allah da onun için, Kıyamet günü, etini cehennem ateşinden koruyacak bir melek gönderir ![]() ![]() Ebu Davud, Edeb 41, (4883) ![]() |
![]() |
![]() |
|