![]() |
Ara Söz Ne Demek - Ara Söz Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ara Söz Ne Demek - Ara Söz Hakkında BilgiAra Söz Nedir Ne Demektir Ara Söz Hakkında Bilgi Ara Söz Anlamı Nedir ARASÖZ ( ARA CÜMLE ) Tanım : Cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamında değişiklik yapmayan arasözlerdir ![]() Ara sözler (ara cümleler) cümlenin herhangi bir öğesi olabileceği gibi bazen de cümle dışı bir unsur olabilirler ![]() Siz, kim ne derse desin, derslerinize çok çalışın ![]() “kim ne derse desin” ara sözü; 1- çıkarıldığında cümlenin ifadesi bozulmuyor ![]() 2- Cümlenin herhangi bir öğesi durumunda değildir ![]() ![]() Üç gün sonra, 29 Ekim’de, cumhuriyeti kutlayacağız ![]() Z ![]() ![]() “29 Ekim’de” arasözü; 1- çıkarıldığında ifade değişmiyor, bozulmuyor ![]() 2- yükleme sorulan “nezaman” sorusuna cevap vererek zarf tümleci görevi üstleniyor ![]() Siz, Güvem ilköğretim okulu öğrencileri, başarmalısınız ![]() Özne Y Ülkemizi kurtaranı,………………, unutmamalıyız ![]() B’li nesne Y Aşağıdakilerden hangisinde cümlenin öğesi olmayan açıklayıcı bir arasöz vardır? A- Bu olaydan sonra, sen de hatırlayacaksın, onunla konuşmadım ![]() B- Bir süredir, bu fırsatı bekliyordum ![]() C- Bugün 40’ın üzerinde olanlar, bu olayı çok iyi hatırlarlar ![]() D- Acayip sesi duyanlar dışarı, balkona çıkıyorlardı ![]() E- Benden çok sana inanırlar ![]() Cevap : A Hangi arasöz dolaylı tümleç görevindedir? A- Ankara’daki evlerine, özledikleri yere, dönüyorlar ![]() B- Ses, iyi kullanılırsa, oyuncuyu başarıya ulaştırır ![]() C- Kadın onu, kara kuru çocuğu, kucağına aldı ![]() D- Kitap alanlardan biri, öğretmen, ağır ağır yaklaştı ![]() E- Nemli hava, insanı etkileyecek biçimde, koyulaşıyor ![]() Cevap : A Hangi arasöz nesnedir? A- Yan komşu, Mustafa Beyler, akşam geliyorlar ![]() B- Yaramaz, yan odaya, gizlenmiş ![]() C- Çocuk, acı olayı, heyecanla anlattı ![]() D- Kartlar, bayram tebrikleri, yerlerine ulaşmış ![]() E- Adam, yanındaki çocuğa, ters ters baktı ![]() Cevap : B |
![]() |
![]() |
|