Boğazören Köyü Andırın Kahramanmaraş |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boğazören Köyü Andırın KahramanmaraşBoğazören Köyü Andırın Bilgileri - Boğazören Köyü Hakkında - Boğazören Köyü Tanıtımı -Boğazören Köyü Resimleri İlçe: ANDIRIN - İl: KAHRAMANMARAŞ Köy Muhtarı:Bilgi Yok Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok Kahramanmaraş Bilgiler Nüfus 53 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 46400 Alan Kodu 0344 Yönetim Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi İl Kahramanmaraş İlçe Andırın Web Sitesi Boğazören, Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adının nereden geldiği hakkında çeşitli rivayetler bulunmakla birlikte, köye ilk yerleşen halk köyün boğaz kısmına bir ağıl örmüşler ve köy ismi o günden bu güne dek Boğazören köyü olarak geçmektedir Bir diğer rivayetse köyde tarihi kalıntıların ve ören yerlerinin çok olması nedeniyle Boğazören olarak kullanıldığı söylenmektedir Boğazören Köyü; Asıl Boğazören, Taşoluk (Işıkdibi) ve Senir Obası olmak üzere üç yerleşim biriminden oluşan dağınık bir köy hüviyetindedir Kültür Köyün gelenek, görenekleri olarak köyde bayramlar hep birlikte kutlanır Köyde düğünler genelde yaz mevsiminde yapılır Düğünlerde halaylar ve serçe oyunu en meşhur oyunlardandır Yemeklerden ise en meşhuru olarak bir türlü ottan yapılan tirşiktir Ayrıca hanımların günlerde yaptıkları kısır en meşhurlarındandırAyrıca civar köylerde Boğazören Köyü için hocası çok camisi yok derler Köyün çoğalıp yayılması 200 sene kadar köye yerleşen memili hocanın damından yayılmıştır Köyün okuma yazma seviyesi oldukça gelişmiş olup , okuma yazma oranı %90 civarındadır Köyde Boğazören İlkokulu, Boğazören Taşoluk Işıkdibi İlköğretim Okulu ve Senir İlkokulu bulunmaktadır Boğazören Taşoluk Işıkdibi İlköğretim Okulu taşımalı sistemle eğitim öğretim faaliyetlerini ifa etmektedir Okulun öğrenci sayısı yaklaşık olarak 400-450 civarında olup, öğretmen sayısı 20-25 kadardır Coğrafya Kahramanmaraş iline 75 km, Andırın ilçesine 16 km uzaklıktadırBoğazören Köyü dağlık bir arazi kesminde ve dağların arasında kurulmuş bir köydür Köy Orta Toroslar ve Amonos Dağlarının kesişen yerlerinde kurulmuştur Köyün başlıca dağları Işık Dağı, Uzunsırt Dağı, Örü Dağı, Çal Dağı ve Örtlek DağıdırKöy deresi Uzunsırt Dağının eteklerinden doğan Soğukpınar ve Beypınarı sularından beslenir ve civarındaki tarlaları sulayarak Kavaklı Suyuna Karışarak aşağı Andırın suyunun kollarını oluştururKöyde Beypınarı suyu ve çevresindeki mesire yeri görülmeye değer yerlerden olup, pınarın suyunun kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir Köy özellikle yemyeşil doğasıyla yazları çukurova insanını kendisine doğru çekmektedir İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Yazları sıcak, kışları ılık ve yağışlıdır Köyde görülen karlı günlerin sayısı oldukça azdır Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 534 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde yetişen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, fiğ, çavdar, mısır, yer fıstığı, karpuz gibi tarım ürünleridir Ayrıca köyde yaş sebze ve yevme yetiştiriciliği son yıllarda oldukça hareketlilik kazanmıştır Hayvancılıkta ise başlıca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır Ayrıca köyde 15-20 yılda bir yapılan orman kesimi köylülerin en önemli ekonomisini oluşturmaktadır Köyümüzde bakkal olmayıp bir elektrikli değirmenimiz mevcutturoda köyümüzün gurur kaynağıdırtoçcusu hacı veli KOCA dır değirmen fiyatları oldukça ucuzdur unun ve bulgurun kalitesi andırın bölgesi tarafından bilinir bu değirmen eşhur olup müşteri akınına uğramaktadır unun iki torbası 5 tl dir bulgurun ve döğmenin iki torbası 10 tl direksradan zavara bedava dırmemmun kalmayan müşteriden para alınmamaktadır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadırMuhtarlık seçimlerinde Senir Obası ile Merkez Köy Boğazören arasında saygı ve sevgi çerçevesinde oldukça çekişmeli seçimler yaşanmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 HVELİ KOCA 2004 Süleyman HAYTA 1999 Süleyman HAYTA 1994 Halil HAYTA 1989 Halil HAYTA 1984 Halil HAYTA Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık Evi bulunmaktadır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|