Çöçelli Köyü Pazarcık Kahramanmaraş |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çöçelli Köyü Pazarcık KahramanmaraşÇöçelli Köyü Pazarcık Bilgileri - Çevrepınar Köyü Hakkında - Çöçelli Köyü Tanıtımı -Çevrepınar Köyü Resimleri İlçe: PAZARCIK - İl: KAHRAMANMARAŞ Köy Muhtarı: MEHMET SABUUN Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (344) 339 10 35 Cep Telefonu: 0 (532) 632 76 36 Kahramanmaraş Bilgiler Nüfus 584 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 46700 Alan Kodu 0344 Yönetim Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi İl Kahramanmaraş İlçe Pazarcık Web Sitesi Çöçelli, Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir köydür Tarihçe Köyün yaklaşık olarak 1850'lerde kurulduğu söylenmektedir Çöçelli köyünün önceki ismi "Çöçem"dir Köy, ismini bir aileden almıştır Bir rivayete göre, göçer halde yaşayan bu ailede "çöçüm" (Kürtçe'de "iki ayağı tutmayan" anlamına gelir) bir kadın varmış Bundan esinlenerek köyün olduğu yere "Çöçümeli" denmiş Bu kelime zamanla değişerek köye Çöçelli adı verilmiştir Kültür Köyün gelenek, görenekleri hakkında bilgi yoktur Köyde en çok bulgur pilavı, dolma, tarhana çorbası ve köfte yapılmaktadır Bunun yanında ateş üzerinde pişirilen ve içine et, soğan konularak yapılan “kombe”, yörenin en önemli yiyeceklerindendir Coğrafya Kahramanmaraş iline 50, Pazarcık ilçesine 30 Km uzaklıktadır Doğusunda Karabıyıklı ve KirliAlici köyü; güneyinde Sarkaya, Cerit köyleri; batısında Evri Kasabası ve Ördekdede köyü; güneybatısında Osmandede Köyü; kuzeyinde Hanobaşı Köyü; kuzeydoğusunda Çiçek Köyü bulunmaktadır Köy genellikle dağlık ve engebelidir Köyün her obasi küçük tepelerde kurulmuştur Köyün 150-200 metre kuzeyinde Kahramanmaras- Gaziantepkarayolu, Adana- Gaziantep otoyolu vardır Köyün çevresi eskiden bataklık iken, daha sonraları bu bataklik kurutulmuş ve 1960 yılında halka dağıtılmştır Köyün doğusu, güneyi ve güneydoğusu dağlarla çevrilidir Kuzey ve batısı düz ve verimli bir ovadır İklim [değiştir] Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Yarı karasal, yarı Akdeniz iklimi görülmektedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 584 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde tarım gelişmiştir Başta pamuk olmak üzere buğday, mısır, şekerpancarı ve domates yetiştirilmektedir Toprağın büyük bir kısmı suludur Ayrıca süt ürünlerini, "Çöçelli Süt ve Süt Ürünleri"ne, satmaktadırlar Çöçelli sütleri keçi sütlerinden oluşmaktadır Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır 1995-96 yıllarına kadar 3 tane okul varken, bugün öğrenci yetersizliği nedeniyle sadece Kusne Obası’nda bulunan Çöçelli İlkoğretim Okulu eğitim öğretime devam etmektedir Eğitim-öğretim yapılan okulda 2 kademe olmadığından, öğrenciler Evri Pınarbaşı İlkogretim Okulu’nda taşımalı olarak eğitim-öğretim görmektedirler Çöçelli köyü, 2005 yılında, Kahramanmaraş genelinde örnek köy seçilmiş ve köyün mezarlık bitişiğine başta "morg" olmak üzere çok amaçlı bir bina hizmete açılmıştır Mali desteğin büyük bir bölümü köydeki gurbetçiler tarafından sağlanmıştır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur 2009'da kurulmuş olan Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|