|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dondurmasının, döğme, kahramanmaraş, tarihcesi |
![]() |
Kahramanmaraş Döğme Dondurmasının Tarihçesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahramanmaraş Döğme Dondurmasının TarihçesiKahramanmaraş Döğme Dondurmasının Tarihçesi Osmanlılar döneminde saraylarda "karsambaç" adı verilen bir yiyecek türü varmış ![]() ![]() ![]() yapmak için, dağların pek güneş görmeyen yamaçlarında kuyular açılır ve bu kuyular kış mevsiminde karla doldurularak saklanırmış ![]() suları bu karla karıştırılarak soğutulurmuş (Bu halen Kahramanmaraş'ta yapılıyor) ![]() ![]() katılmış ![]() Osmanlı saraylarına ve asil konaklarına yabani orkide (sahlep) satan Maraşlı Osman Ağa, yörede "cinsel gücü artırıcı" olarak bilinen bu içeceğin artanını bir gün saklamak için kara gömmüş ![]() ![]() sahlep karışımının yoğunluk kazandığını ve sakız gibi uzadığını görmüş ![]() tadına bakan herkes pek çok sevmiş ![]() sonra Maraş Dondurması olarak tanınmaya başlamış ![]() yamaçlarında özellikle kekik, keven gibi rayihalı otlarla beslenen keçilerin sütünden, birinci kalite sahlepten üretilen bugünkü Kahramanmaraş Dondurmasındaki en büyük özellik sütün keçi sütü olmasından kaynaklanıyor ![]() tarafından kontrol ediliyor ![]() gerekiyor ![]() ![]() bu süte önce sahlep, ardında şeker katılıyor ![]() sonra eksi 6 derecede soğutulduktan sonra tüketime sunuluyor ![]() İçerisinde A B C D ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum demir ve çinko gibi minerallerde bulunan Kahramanmaraş dövme dondurmasının 100 gr ![]() dondurmada 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg ![]() ![]() ![]() demir, 130 mg ![]() ![]() ![]() ![]() olduğu tesbit edilmiştir ![]() Bugün, Kahramanmaraş dövme ve meyveli dondurma çeşitlerinin, Yaşar Dondurma (Mado), Ferah Dondurma (Edo) ve Kervan Dondurma (Alpedo) kuruluşları tarafından yurt içi ve yurt dışında dağıtımı yapılmaktadır ![]() Kahramanmaraş Dondurması halen A ![]() ![]() ![]() Çin, İngiltere, G ![]() ![]() Yemekler (Yöre Mutfağı) Yöremizde kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılardır ![]() tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ![]() kurutularak saklanır ![]() ![]() kış beslenmenin ana öğeleridir ![]() önemlidir ![]() ![]() Geleneksel et yemeklerinin başlıcaları Saç kavurması, Yahni, Külbastı, İçli Köfte, Et böreği ve Leğen çorbasıdır ![]() kullanımı yaygındır ![]() ![]() Yöreye özgü yemekler Çorbalar Tirşik Çorbası, Ekşili Çorba, Dövmeli Mercimek Çorbası, Yoğurtlu Dövmeli Çorba, Maraş Paçası ![]() Lapalar Pıtpıt Lapası, Bulamaç, Kabak Lapası ![]() Köfteler Simit, Kısır, İçli, Sömelek, Suluyağlı, Ekşili, Yoğurtlu, Yavan, ve Eşkili Aya köfteleridir ![]() Pilav ve Börekler Maraş pilavı, Döğme aşı, Tavuklu pilav, Peynirli Börek, Çökelekli börek, Bayram çöreğidir ![]() Tatlılar Dondurma, Un sucuğu, Pestil Sucuğu, Harmanda baklava, Fıstık ezmesi, Bastık, Pestil, Çullama, Kırma, İlende, Hapısa, Gün pekmezi ve Ravanda'dır ![]() dışında da İlimizin tanıtımında etken olmuştur ![]() |
![]() |
![]() |
|