Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
andırın, hacıveliuşağı, kahramanmaraş, köyü

Hacıveliuşağı Köyü Andırın Kahramanmaraş

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hacıveliuşağı Köyü Andırın Kahramanmaraş



Hacıveliuşağı Köyü Andırın Kahramanmaraş Hakkında - Hacıveliuşağı Köyü Andırın Kahramanmaraş Tanıtımı - Hacıveliuşağı Köyü Andırın Kahramanmaraş Bilgileri - Hacıveliuşağı Köyü Andırın Kahramanmaraş Resimleri



İlçe: ANDIRIN - İl: KAHRAMANMARAŞ

Kültür
Avanlı obasın da 13 hane bulunmaktadırBunlardan 5 hane de ikamet edilmemektedir Yaz tatilinde izine ayrılan memur kesim gelip otururlarAvan lar bilinen gecmiş tarihi araştırmalar sonucunda buraya kavaklı koyden gelmişlerdir 3 kardeş olarak gelen bu insanlar Avan'lının bulunduğu yere gelerek hopur tabiri yani orman acarak kendilerine yerleşim yeri yapmışlardırObanın kuzeyini buyuk çatal dağı, doğusunu karadallık dağı, batısını ise harlıdaş çevrelemektedir obanın guneyi acık olup aslantaş barajı manzarılıdırYazın rüzgar püfür püfür eser ve yayladırOba düz bir araziye sahiptir(84 dönüm)Ama bu düz arazi davalık olup devlet tarafından men edilerek ormana katılmıştır

Avanlar kavaklı koye ERZURUM'dan osmanlı dönemin de gelmişlerdirErzurumdan üç kola ayrılan AVAN'lar bir kısmı Trabzon istikametine, bir kısmı iç anadoluya (aksaray) istkametine ve diğer bir kısmı da Kahramanmaraş istikametine gitmişlerdirAvan'lar Erzuruma orta asyadan gelmiş olup en geri tarih olarak eski medeniyetler dönemi,ELAMLILAR dönemine gitmektedirMÖ2000 Elamlılar döneminde krallarına verdikleri ünvan olarak ( AVAN) derlerdi

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri çok çeşitli değil ve bilinen türdendir

Köyün Gelenekleri

Köy genellikle okuyan kesimlerden oluştuğundan son 30 yılda büyük bir değişim geçirmiş geçmiş alışkanlıklarını neredeyse unutmaya yüz tutmuştur Köyde kalan halk ise bu unutulmaya yüz tutan gelenekleri doğal yaşantılarıyla ayakta tutma gayretindedir

Benim dikkatimi çeken köyde şehir kültüründen ayrı bir yaşantı veya geleneğin olmadığıdır Sadece düğünlerinde dikkat ettiğim bir kaç husus şunlardır 1- Düğünler genellikle Cuma günleri Cuma Namazından sonra başlar Pazar günleri öğleyin gelinin damat evine getirilmesiyle biter 2- Düğünün başlayabilmesi için TÜRK BAYRAĞI Şerefine yakışır biçimde yüksek bir yere yarışmacılar aracılığı ile dikilir genelikle tercih edilen yüksek yer evin yakınında bulunan en yüksek ağaının tepesidir Bağrağı dikecek olan gönüllü yarışmacılardan ilk kim ağacın tepesine çıkmışsa o bağrağı diker ve Damat evi tarafından o ya kişi birşeyler ile ödüllendirilir bu ödül genellikle para veya gömlek, mendil, elbisedir Bayrak dikme Davullar ve Zurnaların eşliğinde bir Toy_şölen havasında yapılır 3-Düğünlerinde istisnasıuz Davul ve zurna kullanılır Tek davul ve tek zurna tercih edilmez en az iki davul iki zurna olmalıdır 3-Köyde düğünlerde davetlilere mutlak şartla yemekler verilmelidir yemek yapma işleri düğün sahipleri tarafından köyün iyi yemek yapabilen kadınlarına verilmektedir Yapılan yemekler etli yemeklerdir Döğme aşı, Bulgur ve prinç pilavı, Kuru Fasulye ve Nohut patates suluları en çok tercih edilen yemekleridir 4-Cumartesi günleri damat evinden gelinin evine kına yakmaya gidilir 5- Pazar günleri damat evine gelen gelin evin kapısını (Yarı aralanmış bir kapı) sert bir şekilde fırlattığı şişe ile açmalıdır bu gelinine ve uğur getireceği bereket getireceği anlamını taşıtr Açtığı kapı aynı zamanda kendisinin ev sahiplerine (Damat ailesi) ne kadar gönül açtığı şeklinde de yorumlanır 6_ Köyde halay çekmek genç erkeklerin düğünlerde vazgeçilmezidir halayda davul ve zurnanın notalarında yanılgısız olması üzerinde durulan konuların en başında gelir halay başları notalara yumlu be hatasıuz halayını oynarlar çokçeşitli halaylar çekilmektedir Ayrıca kırbaç oyunu, kız kaçırma yüzük bulma gibi geçmişe has oyunlarda düğünlerde serglenir KÖYÜN YEMEKLERİ:

Köyde yapılan yiyecekler Türkiyenin hemen her ilinde yapılan ortak yiyecekler lduğundan pek üzerinde durmayacağım fakat tirişik yemeğini anlatmakta fayda var TRİŞİK: Biitkisi kış aylarının ilk günlerinden itibaren topraktan filizlenir ve yüzeye çkar görüntüsü şeker pancarına hafiften benzer zaten yöre halkıda bitkiye genellikle pancar derler Yeşilken ilk koparıldığıunda kesinlikle yenmez insanın ağzını kabartıp şişirecek kadar ilginç bir acısı vardır

Tirişik köyde önce tektek yerden toplanır Sonra evde kök kısımlarının varsa kirlilikleri temizlenir be demetler halinde dizilir Ekmek tahtası üzerinde keskin bir bıçak ile aynen marul doğrar gibi fakat okadar ince doğranır ki doğrama süreci hem can yakar kem de zaman alır İlginç acısından elerin etkilenmemesi için plastik eldivenler giyilir doğranan bu trişik soğuk su içerisine(İrice ve kalaylı bakır kazan) konur bir ya da iki bardak iyi olgunlaşmış yoğurt ya da ayran bu kazana ilave edilir Sıcak bir ortamda Ocak veya soba arkasında kazanın üstü elbiseler ile de örtülerek mayalanmaya brakılır bu genellikle köy halkı tarafından akşamdan sabaha kadardır Sabahtan itibaren tirişik içine nohut da katılarak ateşte pişitrilmeye bırakılır Pişirme süresi 4-5 saat kadar devam eder İnsanın ağzına hiç bir acımsı ya da zarar verici tat gelmeyecek olana kadar kaynamalıdır pişen tirişik indirilir sarımsak da dövlür ve tirşiğe ilave edilir bir güzel de yanına bulgur pilavı yapılır sonra o tirişik tadının lezizliğini keşfedersiziniz C Vitamini açısından oldukça zengindir ve bağırakları çok iyi çalıştırır

Coğrafya
Kahramanmaraş iline 80 km, Andırın ilçesine 13 km uzaklıktadır Kahramanmaraşa bağlı bir köy olmasına rağmen genellikle ticari ve sosyal ihtiyaçlarını halk Osmaniye ve Adana İllerinden karşılar Köyün Osmaniyenin Kadirli ilçesine uzaklığı 42 Km Adana Merkeze uzaklığı 145 Km dir

Köyün yerleşim yeri Kadirli ile Andırın Yolu üzerinde Andırın ilçesinin güneyinde Andırın ilçesine bağlı Yeşilova Kasabasının 5 KM kuzeyindedir Rakımı 800 Metredir

Köy, Genç Toros Dağları üzerine kurulu olduğundan engebeli ve kayalık bir araziye sahiptir Yer yer yağmur selinin biriktirdiği küçük ovacıklar halinde ekilebilen arazileri mevcuttur ancak köyde kaynak suyu olmadığından ekilebilir veya kullanılan araziler kıraçtır

Köyün bitki örtüsü Maki ile Orman bitkisinden oluşmaktadır Köy sınırlarının hemen hemen tamamı maki veya orman bitki örtüsüyle kaplı olup yeşil bir alan ihtiva eder makileri klasik Akdeniz bitkileri olup Ormanları genellikle Meşe ve Meşe çeşitleri olan Mazı, Kesme, demirçik tir

Ayrıca köyün dağlarında çok güzel ve çeşitli KIZILCIK meyveleri kendiliğinden yetişmiştir bu köyün ayrı bir zenginliğidir

Köyde yetişen meyveler İncir, Nar, Dut, Ceviz(orta verimde), Erik, Vişne, Kiraz, Hurma dır Kızılcık ağaçları, meneviş, kurmut,dağ elması ve o yöre halkının tabiri ile Meğlep ağaçları dağlarında kendiliğinden yetişen meyvelerdir

İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Genellikle kışları ılık yağışlı Yazları sıcak ve az yağılıdır Köy iklim olarak kış ayları Adana Osmaniye yöresinin iklim şartlarına daha çok benzerlik gösterir Kahhramanmaraş ilinin genel iklim yapısı hacıveliuşağı köyünde pek görülmez

Ayrıca Avan'lı obası iklim bakımından merkez köyden farklıdır Avanlı obasına kar yağarken, merkez köye yağmamaktadır Bu yüzden daha soğuk ve yayla olarak daha elverişlidir Ayrıca Andirın doktoru olarak tabir edilen tirşik Avanlı obasın da daha çok ve en güzeli en lezzetlisi yetişmektedir bu yüzden civar obalarda tirşik toplamak maksadıyla yazıya ( taralanın ismi) gelmektedir

İlginçtir ki; köy çukurovadan başlayan ani yükseltinin 800 mtre rakıma ulaştığı bir noktada bulunduğundan yaz aylarında hafiften yayla havasını da andırır Andırın İlçesinin doğusunda bulunan SIR Barajı ile rakım olarak köyden 400 mt kadar aşağıda ve uzaklık olarak 10 km mesafedeki yeşilova- osmaniye/karatepe arasında konumlanmış ASLANTAŞ Barajının özellikle yaz aylarında buharlaşması neticesinde yükselen buhar tam bu köyün üzerinde yoğunlaşır sabahları sisli bir hava oluşturur genellikle yaz ayları bu barajların etkisi ile rutubetli bir havanın olması sonucunu getirir bu köyde yaz aylarındaki bu nemli hava meyvelerin olgunlaşmadan dallarında çürümesine neden olmaktadır



Köy Muhtarı:
Ali Doğan

Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:
Cep Telefonu:



Demografik Bilgiler:

Nüfusu:
2000
552


İle Uzaklığı:0 km

İlçeye Uzaklığı:0 km

Rakım:550

Sağlık Evi
Yok
Sağlık Ocağı
Yok
İlköğretim Okulu
Yok
PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Yok
Su Şebekesi
Yok
Kanalizasyon
Yok

Kaynak : Yerel Net
Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi

Köyünüze Ait Bilgi Ve Resimleri Bu Bölümde Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.