![]() |
Burdur Yöre Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Burdur Yöre MutfağıBURDUR GAZEL BÖREĞİ GEREKLİ MALZEME 4 bardak elenmiş un 1 bardak nişasta 2 bardak erimiş yağ ya da zeytinyağı Yeterince tuz, su ![]() İÇİ İÇİN: 250 gr ![]() 2 adet patates Küçük bir demet maydanoz Tuz, karabiber ![]() YAPILIŞI İki kaşık yağ içerisinde rendelenmiş soğan, rendelenmiş patates ve kıyma ateşte biraz öldürülür, ocaktan indirilir ![]() ![]() Hamuru, una su ve tuz katılarak kulak memesinden daha katı tutulur, iyice yoğrulur ![]() Cevizden büyük parçalara ayrılır, beze yapılır, üzerine nemli bez örtülür ![]() Bir müddet dinlenen bu bezeler nişasta ile incecik açılır, ayrı ayrı serilir ![]() Az bir zaman sonra yağlanmış bir tepsiye ilk yufka serilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onbeş yirmi dakika sonra kareler şeklinde kesilir, sonra bu karelerin karşılıklı iki ucundan kesilerek üçgen şekli verilir ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Not: Burdurda bu börek, kışın mangalda kömür üzerinde veya büyük yer ocaklarında odun yakılarak, odundan köz haline gelmiş ateş üzerinde kenarları çevrilerek pişirilir ki daha yumuşak ve nefis olur ![]() BURDUR’UN MEŞHUR HAŞHAŞ HELVASI GEREKLİ MALZEME 2 bardak pekmez 2 bardak haşhaş ![]() YAPILIŞI Pekmez ateş üzerine konur ![]() ![]() ![]() Bu ağda içerisine evvelce temizlenmiş, yıkanıp, kurutulmuş haşhaş dökülür ![]() ![]() Ilık hale gelinceye kadar bekletilen bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, düz ve temiz iki taş arasında haşhaş tohumları ezilinceye kadar altlı üstlü dövülür ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- NOT: Aynı işlemlerle dövülmüş cevizden ceviz helvası da yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() EKMEK DİLİMİ GEREKLİ MALZEME 1 bayat ekmek 3 yumurta 1 kaşık nişasta 3 kaşık un 1 çay bardağı rendeIenmiş az tuzlu peynir 1 küçük demet maydanoz 1 çay bardağı su Yeterince tuz 1 su bardağı yağ ![]() YAPILIŞI Un, yumurta ve nişasta ile birlikte bir telle güzelce çırpılır ![]() ![]() Diğer taraftan bir veya iki günlük bir bayat ekmek, birer santim kalınlıkta düzgünce dilimler halinde kesilir ![]() ![]() Bir tavada bir su bardağı çiçek yağı kızdırılır ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Not: Ekmek dilimleriyumurtaya bulanmış şekilde bekletilmez, hemen kızgın yağa atıhr ![]() ![]() ![]() ÇEKME GEREKLİ MALZEME 1 kilo kuzu budu 2 bardak pirinç 3 kaşık yağ Yarım kaşık saİça Yeterince tuz, su Maydanoz, karabiber ![]() YAPILIŞI Önce pirinç ayıklanır ![]() ![]() Et dört parçaya bölünür, sekiz bardak suda haşlanır, biraz tuz konur ![]() Tekrar kaynatılır, pişince suyundan alınır ![]() Bu parçalar üzerine bulamaç kıvamına getirilen salça sürülür ![]() ![]() İki bardak pirinç, dört bardak et suyu ile pirinç pilavı pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BURDUR’UN MEŞHUR KABAK HELVASI GEREKLİ MALZEME 4 kg ![]() Yeterince şeker Limon tuzu (1 kg ![]() ![]() ![]() ![]() YAPILIŞI Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur ![]() Şeker ocakta çok az su ile eritilir ![]() ![]() Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür ![]() ![]() Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa ol*muş demektir ![]() ![]() Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Not: * Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yani kabak-ları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su ko*yup pişirmeğe devam edilir ![]() ** Bu helva bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır ![]() ![]() ![]() ARAPAŞI ÇORBASI GEREKLİ MALZEME 2 bardak un 4 kaşık yağ 3 bardak tavuk suyu 1 kaşık salça ya da 3 domates 1 piliç Yeterince toz kırmızı biber Yeterince tuz ![]() YAPILIŞI Evvelden temizlenmiş piliç bütün olarak haşlanır ![]() ![]() Bir tepsiye şöyle Arapaşı yapılır: "İki bardak elenmiş un bir buçuk bardak su içerisinde karıştırılarak eritilir ![]() ![]() ![]() Bir tencerede üç kaşık yağ kızdırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepsinin içerisindeki unlu bulamaç masanın üzerine konur ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Not: Bilhassa kış günlerinde Burdur’da her evde yapılır, samimiyet içerisinde yenir ![]() ![]() BURDUR TESTİ KEBABI GEREKLİ MALZEME 1,5 kilo orta yağlı koyun eti 60 kadar ceviz büyüklüğünde soğan 2 kaşık yağ Yarım kaşık salça 2 büyük domates Yeterince tuz Uzerine kimyon, kara*biber ![]() YAPILIŞI Et kuşbaşı doğranır, yıkanır ve suyu süzülür ![]() Bir çömleğe (Bu yemeğe mahsus Burdur’da özel yapılmış çömlekler vardır, şöyle ki: Altları su testisi gibi, ağzı beş parmak kadar genişlikte olur) evvela et ve yağ konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etlerin suyu çekilip, kavrulmaya başlamasiyle üzerine altmış kadar ayıklanmış soğan, salça, doğranmış domates ve tuz konur, karışması için silkelenir ![]() Testinin ağzı bir bezle bağlanır, etrafı hamurla sıvanır ![]() ![]() Ateşte (etrafı yanmış kömür, ortası küllü ateş üzerinde) elli altmış dakika kadar, zaman zaman silkelemek suretiyle pişirilir ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Not: Bu testi kebabı odun yakılarak odun közleriyle de yapılabilir ![]() ![]() ![]() ŞİŞ KÖFTE GEREKLİ MALZEME Yarım kilo kıyma (koyun, dana karışımı ya da erkeç etı) Yanında domates, yeşil biber, soğan, maydanoz Yeterince tuz, karabiber ![]() YAPILIŞI Koyun ve dana etinden iki defa çekilmiş kıyma, yeterince tuz ile yoğrulur ![]() ![]() Yoğrulan et yarım saat kadar bekletilir ![]() ![]() ![]() Ayrıca boş bir şişe domates doğranarak dizilir, yanına biber hatta soğan da geçirilir, şiş köftelerle birlikte mangal kömürü veya odun közleri üzerinde pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Şiş köftelerinin iki tarafı pişirilince zaman zaman el kadar kesilmiş pideler arasına bastırılarak şiş köftenin suyu sıkılır, pideler üzerine kapatılarak ısıtılır ![]() ![]() Ayrıca, pişen domates, biber, soğan da şişlerin üzerine boşaltılır ![]() ![]() PATLICAN REÇELİ GEREKLİ MALZEME 1 kilo parmak uzunluğunda körpe patlıcan 8 bardak şeker 3 bardak su (şekerin üzerine basacak kadar) 1 tatlı kaşığı limon tuzu 10-15 kadar karanfil Nohut kadar şap ![]() YAPILIŞ Patlıcanların incecik kabukları tamamen alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekerin üzerine basacak kadar (3 bardak) su konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuduktan sonra bazı patlıcanlara karanf iller saplanır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|