Prof. Dr. Sinsi
|
Antalya Yöresel Yemekleri - Antalyanın Yöresel Yemek Kültürü
Antalyanın Yöresel Yemekleri nelerdir
Antalyanın Yöresel Yemek tarifleri
Antalya Yemekleri
Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen yöresel yemeklerinin yurtiçinde dahi bilinmiyor olması düşündürücü  Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates ,salatalık, biber, taze fasulye, kabak, patlıcan, zeytin Antalya tarımında yer bulur Sıcak iklim sebebiyle sebze ağırlıklı bir mutfak göze çarpmaktadır Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan reçel çeşitleri vardır
Taratorlu Piyaz : Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır Bu tarator sosudur; haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir Üzerine kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur Antalya'nın en ünlü yemeğidir
Laba :
Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir Et kızartılarak, tepsiye
serilen pilavın üzerine konup pişirilir
Hibeş : Sarımsak dövülüp limonsuyu, kimyon, tuz ve tahinle iyice karıştırılır Servis yapılırken üzerine zeytin yağda acı biber dökülür Özellikle alkollü içecekle ikram edilir
Turunç Reçeli
: Kalın kabukları soyulur Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir Bir tencerede kaynatılır; suyu süzülür 10 turunca, yarım bardak su
ve bir kilo şeker ilave edilir Bir süre pişirilir
Patlıcan Reçeli : Patlıcanlar soyulup, birkaç saat kireçli suda bekletilir Bol suda yıkanıp şekerle bir gece suyu alıncaya dek bekletilir Şeker koyulaşıncaya kadar karanfille kaynatılır
Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)
Malzemeler: 3 patlıcan, 3 kırmızı biber, ince kıyılmış nane,
maydanoz, fesleğen, 3 diş sarımsak, 1 kahve fincanı sirke, erik ekşisi veya limon suyu, 2 fincan zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı: Patlıcanlar ocak üzerinde közlenir, kabuklan soyularak limonlu zeytinyağı bulunan ka*ba konur Fırında pişirilen biberler temizlenir ve şeritler ha*linde doğranılarak patlıcanların yanına konulur Soğanlar da közlenerek diğer malzemenin yanına konur Sirke, sa*rımsak, 1 kahve fincanı su, erik ekşisi bir kapta kanştınlır, patlıcanların üzerine dökülür 4-5 saat buzdolabında bekle*tilen salatanın üzerinenane, maydanoz ve fesleğen konula*rak servis yapılır
Börülce Salatası
Malzemeler: 500 gr börülce, 3 adet kırmızı etli biber, 1 adet domates, 1 adet soğan, 3 adet ince kıyılmış taze so*ğan, 3-4 diş sarımsak, 1 demet ince kıyılmış maydanoz, 1 adet limon, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Börülcelerin iki ucu kesilerek ikiye bölü*nür, kaynayan tuzlu suda haşlanır Tabağa alınan börülce*lerin üzerinde 1 kepçe haşlama suyu gezdirilir Kırmızı et*li biber 200 derecelik fırında közlenir, sonra börülce eba*dında şeritler halinde kesilerek börülcelere katılır Piyaz şeklinde doğranan soğanlar da börülcelerin üzerine konur Kabuklan soyulmuş domatesler küp küp doğranılarak, in*ce kıyım taze soğanlar ve maydanozlarla birlikte salataya karıştırılıp harmanlanır Ayrı bir kapta limon suyu, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı karıştırılarak salatanın üzerinde gezdirilir
Kabak Çiçeği Dolması
Malzemeler: 30 adet kabak çiçeği, pi*rinç, 6 soğan, 2 domates, fesleğen, karabiber, zeytinyağı, nane, şeker, limon, 1 limon, tuz
Hazırlanışı: Kabak çiçeklerinin ortaları çıkarılarak kopartılır ve yıkanarak süzülür Kızgın zeytinyağında sırasıyla soğanlar, rendelenmiş do*mates ve şeker kavrulur Pirinç, tuz, karabiber, fesleğen ve nane karıştırılarak soğumaya bırakılır Harç, çiçeklerin içi*ne doldurularak çiçeklerin uç yapraklanyla kapatılır ve yağlı bir tencereye dizilir 1 çay bardağı su ilave edilen tencere orta ateşte pişirilir Dolmalar suyunu çektiğinde l'er çay bardağı sıcak su ilave edilir Pişince üzerine limon suyu gezdirilerek servis yapılır
|