08-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İsparta'da Gülyağı Nasıl Üretiliyor
Türkiye güzel ve ilgi çekici bir ülke Ticaret ve kültürün kavşağı
Türkiye'ye yapılan bir seyahat, tarihte yapılan bir gezi
Isparta, Türk gülyağı sanayisinin kalbi
Burada Dr Wilde; 1999'un toplama dönemi boyunca, Isparta'nın tarlalarında güllerin niteliğini örneklerle denemiştir
Bulduklarından memnun olarak, Dr Wilde güllerin taç yapraklarını damıtma işlemi için toplamıştır
Sabah saat 5:30'da toplanmaya başlanır İşi çoğunlukla kadınlar yapar, toplanan gülleri çuvallara yerleştirmek onların görevidir



Avustralya Koleji'nin, Şifalı Bitkiler Bölümü'nün başında olan Dorene Petersen, kendisine dinlenecek rahat bir yer bulmuş
Neyse ki Mrs Petersen kendine gelip, yaprakları damıtma cihazına yüklüyor
Petersen yerini değiştirdikten sonra)  
Gül yaprakları damıtıcıya yüklenmek üzere hazır duruma geliyor

Üstteki damıtma cihazı hidrodamıtma için tasarımlanmıştır 500 kg gül yaprağı, 1500 kg suyla damıtıcının içine koyulur Damıtıcının içinde alt tarafta dolanan borular damıtıcının içindeki suyu ısıtan buharı taşırlar
Yoğuşturucu içinde dolaşım yapan soğuk su, buharı soğutur ve sıvı haline geri döndürür
Yoğunlaştıktan sonra, atıl ayrım için su ve uçucu yağ florintine şişesine girer Güzel gülyağı, florintine şişesinin yüzeyine çıkarken, ayrışmış su ise yeniden damıtım için toplanır
Yukarıdaki resimde damıtılmış suyun üstündeki değerli gülyağı tabakasını görebilirsiniz
O yılın bütün gülleri damıtılınca, çeşit çeşit damıtılan ve tekrar damıtılan ürünler, en son, inanılmaz ve değerli gülyağını elde etmek için karıştırılır
Yağ şimdi pazarlanmak için hazırdır!
|
|
|