08-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Koçyazı Köyü Feke Adana
Koçyazı Köyü Feke Bilgileri - Koçyazı Köyü Hakkında - Koçyazı Köyü Tanıtımı - Koçyazı Köyü Resimleri
İlçe: FEKE - İl: ADANA
Köy Muhtarı: YUSUF SERSAN
Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok
Adana
Bilgiler
Nüfus 302 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 01660
Alan Kodu 0322
Yönetim
Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi
İl Adana
İlçe Feke
Web Sitesi
Koçyazı, Adana ilinin Feke ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
Köy eski bir rum köyü olup, eski adı türkçede benim ya da bana anlamına gelen Menge'dir köy isimlerinin değiştirilmesi sırasında, anlamsız olan koçyazı köyü adı bir şekilde köylüye hiç sorulmaksızın değiştirilmiştir
Bu dönemde bir çok eski türkçe adı olan ve anlamlar içeren köy adları hiç bir anlam içermeyen isimler ile değiştirilmiştir Şu an ülkemizde bir çok köyün adı degiştirilerek orda yaşayan vatandaşların geçiş kimlikleri ile ilgili bilgilerde yok edilmektedir Köy halkı çok yakın tarihe kadar yazlaklara giden türkmen geleneklerine baglı bir yaşam sürmüştür
Kültür
Köy bir türk boyu olan varsakların yaşam alanıdır eski türk kültürünün hala yaşatıldıgı köy elektrik ve teknolojinin gelmesi ile yavaş yavaş geleneklerden uzaklaşmaya başlamış ve ormanları koruma amacı ile dağ keçisi yetiştiriciliğinin yasaklanması önemli bir gelir kaynagını kaybetmesine sebep olmuştur eski ören yerlerini bulundugu köy dogal güzellikleri pınarları ile yaylacılık için çok elverişlidir ulaşım yolların stabilize olasından dolayı zor ve yorucudur köy halkı eski dönemlerde yetiştiricilik yaparken yazlaklara göçer kışı bu köyde geçirirlerdi Bu yüzden yemek kültürü zayıf olmasına rağmen tüm adana yöresi yemekleri sebze ağırlklı yapıldığı gibi teleme ,ekşili köfte,yüzük çorbası, közde patetes,kızılot kavurması ,ebegömeci yemekleri denenmeye degerdir
dip not: her insanın köyü özeldir Ama menge ayrı bir güzeldir çocukluguma dair hatırladıgım en güzel hatıralar benim köyüme aittir İnsanımız ayrı bir güzeldir Kötülüğü nedir bilmeyen sade insanlar,ama ister moderneşme deyin ister teknoloji çoçuklugumda dedemle harmana gidip bindiğim dögenlerin yerini hiç bir şey tutamaz Ayrıca ninemle sulamaya gittiğimiz bostanların yerini de hep dolaşırken yanımızda bir parça tuz olurdu dometes yemek için Rahmetli babaannemin yaptıgı pestiller kızılcık toplamaya gittiğimiz günler çok güzeldi
Coğrafya
Adana iline 158 km, Feke ilçesine 36 km uzaklıktadır

İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 302
1997 163
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
(2009)= YUSUF SERSAN
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra bölge yatılı okuluna çocuklar gitmektedir Bu da aileler için ciddi sorun teşkıl etmektedir Köyün içme suyu şebekesi yoktur Kanavizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
|
|
|