Kösedere Köyü Hakkında Bilgi Karaburun İzmir |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kösedere Köyü Hakkında Bilgi Karaburun İzmirKösedere - Kösedere Köyü - Kösedere Köyü Karaburun - İzmir - Kösedere Hakkında - Kösedere Resimleri - Kösedere Tanıtım - Kösedere Bilgileri İlçe : Karaburun İL : İzmir Kösedere Köyü İzmir'in Karaburun ilçesinin en büyük köylerinden biridir Eski adı Ağalarseki'dir Bütün Karaburun köyleri gibi denize uzak kurulmuştur Sahile 3 km uzaktadır İlçeye 15 km, İzmir'e 85 km mesafede, Eğlenhoca, İnecik köylerine yakındır İskele olarak eski adı Kösedere İskelesi olan İnecik köyüne bağlı olan Kaynarpınar limanı kullanılır Boyabağı, Aşağı Boyabağı ve İçmekıyısı koylarında yerleşim vardır Şu anda tarım yapılmayan Ovacık yaylası 1970'li yıllardan önce köy nüfusunun yarıdan fazlasının yaz aylarında göçtüğü, 1000 dekar tarım arazisi olan bir yerdi ve bu yaylada 300 dekar üzüm bağı vardıYakın bir zamanda tekrar şaraplık bağ dikimiyle ilgili çalışmalar başlamıştırKöyde yarımadanın geçmişte ve bu günde dayanışma ve yardımlaşma derneği adı altında ilk dernek bu köyde kurulmuştur2006 Ağustos ayının ikinci haftası olarak belirlenen Kösedere Üzüm Şenliği - KÖDER Kösedere Köyü Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından başlatılmış ve devam etmektedir Kösedere Mutfağı Kösedere mutfağı hayli çeşitlidir ve yörede bu yemek çeşitleri ünlüdür Kösedere mantısı, Masır böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak çiçeği dolması, Çiğ sarma, Etli Sıra, Pirinçli mantar böreği, Öküz köftesi, Peynirli pide, Katmer, Puf böreği, Körmen köftesi, Fırın böreği bu çeşitlerden bazılarıdır Peynir çeşitlerinden Kupanisti, tatlılardan Sündürme (höşmerim), Damat tatlısı, Oklavadan sıyırma ve Ev baklavası sayılabilir Hurma Zeytin Hurma Zeytin yörenin özgün bir ürünü, Tanrının bu topraklara vermiş olduğu en büyük armağandır Ekolojik şartlarda dalında tatlılaşan bir sofralık zeytin türüdür Bazı kaynaklara göre dünyada sadece Karaburun Yarımadasında yetişmektedir Her halükarda Türkiyede sadece Karaburunda yetişen ve dalında olgunlaşan zeytin türüdür Lezzeti tüm zeytin çeşitlerinden farklıdır Doğadan Yöre Halkının Yemek ve Çay olarak Kullandığı ot ve bitkiler Kırsal alanda doğal olarak yetişen,yörede kullanılan ve yenilen birçok ot ve maki türü vardır Kerdime, Gelincik, Turp otu, Hardal, Radika, Sinirli, Sıra (arapsaçı), Labada, Dilfilcan, Sarmaşık, Görek, Daladiken (ısırgan otu), Ebegümeci, Şevket-i bostan, Semizotu, Tarhana otu, Körmen, Deniz koruğu, Deniz börülcesi, Kapari Tere otu Itırlı bitkiler Kekikler, Geyik elması (boş yaprağı), Adaçayı, Defne yaprağı Meyveleri yenilen ağaçsılar Mersin Yaban çileği Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır Sağlık Evi - Var / Faal Sağlık Ocağı - Yok İlköğretim Okulu Var / Faal Değil - Taşımalı Eğitim Yapılıyor PTT Şubesi Yok - PTT Acentası Yok Su Şebekesi Var Kanalizasyon Yok Köy Muhtarı : MEHMET ÖZDURAN Muhtarlık Erişim Bilgileri : - Telefon : 0 (232) 736 63 04 Cep Telefonu : 0 (538) 810 61 00 Demografik Bilgiler : Nüfusu : 2000 / 490 1997 / 619 İle Uzaklığı : 89 km İlçeye Uzaklığı : 11 km Rakım : 230 m Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Kösedere köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|