![]() |
Ege Bölgesi Coğrafi Özellikleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ege Bölgesi Coğrafi Özellikleri NelerdirEge Bölgesi Coğrafi Özellikleri Marmara bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir Ege Bölgesi Özellikleri KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin batısında Ege Denizi kıyılarınca uzanan bölge, Marmara Bölgesi, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleriyle ve Ege Denizi ve Ege Adaları ile komşudur ![]() Gerçek alanı olan 93 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nüfusu 2000 sayımına göre 8 ![]() ![]() ![]() ![]() BÖLÜMLERİ: 1 ![]() ![]() YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Kıyıları: Ege Denizinin yerinde eskiden Egeid karası vardı ![]() ![]() ![]() Kıyıda bir çok körfez, koy, yarmada ve buruna rastlanır ![]() ![]() ![]() Ege kıyıları girintili-çıkıntılı olduğu için en uzun kıyımızdır ![]() ![]() Dağları: Asıl Ege Bölümü faylanma hareketlerine uğradığı için Kaz Dağı, Madra Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları faylanma sonucu yüksekte kalmış horstlardır ![]() ![]() İç Batı Anadolu’ya gidildikçe yükseklik artar ![]() ![]() Ovaları: İç Batı Anadolu Bölümünde Yazılıkaya Platosu, Tavas- Çivril- Banaz-Örencik ovaları vardır ![]() Asıl Ege Bölümünde horstlar arasında kalan grabenler birer alüvyon ovasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Akarsuları: Bakırçay, Gediz,K ![]() ![]() ![]() ![]() Gölleri: Göl bakımından fakir olan bölgede iki doğal göl vardır ![]() ![]() ![]() İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ: Bölgenin asıl Ege Bölümünde graben ovaları sayesinde içlere kadar sokulan Akdeniz İklimi görülür ![]() ![]() ![]() İç Batı Anadolu bölümüne gidildikçe yüksekliğin artması ve denize olan uzaklığı sebebiyle iklim karasallaşır ![]() ![]() ![]() TARIMI VE HAYVANCILIĞI: Bölgenin yurt ekonomisine katkısı daha çok tarım alanındadır ![]() ![]() Tütün: Kıyı ovalarında yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Pamuk: Asıl Ege Bölümündeki alüvyal ovalarda ve özellikle güneye yakın bölgelerde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytin: Kıyı kesiminde, özellikle Edremit Körfezi çevresinde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() İncir: En çok B ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller: En çok Akdeniz İkliminin görüldüğü kıyı bölümünde yetiştirilir ![]() Üzüm: En çok Gediz Vadisinde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Pamuk: Asıl Ege Bölümünün alüvyal ovalarında özellikle güney alanlarda yetiştirilir ![]() Haşhaş: İç Batı Anadolu’da Afyon ve Kütahya çevresinde kontrollü olarak yetiştirilir ![]() Şekerpancarı: İç Batı Anadolu Bölümünde yetiştirilir ![]() Tahıllar: İç Batı Anadolu Bölümünde yetiştirilir ![]() YER ALTI KAYNAKLARI: Krom: Muğla, Denizli, Kütahya ![]() ![]() ![]() ![]() Linyit: Kütahya, Manisa, Muğla ve Denizli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bor: Kütahya ve Eskişehir ![]() ![]() Mermer: Afyon ve Denizli ![]() ![]() ![]() ![]() Zımpara Taşı: Muğla, Aydın ve İzmir ![]() ![]() Tuz: İzmir-Çamaltı ![]() ![]() ![]() SANAYİSİ: Sanayi bakımından Marmara Bölgesinden sonra 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgede dokuma, şeker, çimento, termik ve hidroelektrik santraller vardır ![]() Yatağan-Muğla, Tunçbilek-Kütahya, Soma-Manisa’da termik santraller vardır ![]() ![]() ![]() NÜFUS VE YERLEŞME: 2000 Sayımına göre bölgenin nüfusu 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURİZM: Bölge Marmara’dan sonra turizm geliri en fazla 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARİHİ ÖNEMİ: Bölge Kurtuluş Savaşının en önemli savaşlarına sahne olmuştur ![]() ![]() BÖLGE HAKKINDA NOTLAR: Yüzölçümü bakımından 5 ![]() ![]() Orman bakımından %16’ile 4 ![]() ![]() Ekili-dikili alan bakımından %24 ile 3 ![]() ![]() Kıyı uzunluğu bakımından 1 ![]() Ekonomisi tarıma dayanır Sanayi bakımından Marmara’dan sonra 2 ![]() Zeytin, üzüm, incir, haşhaş ve tütün üretiminde 1 ![]() Linyitin en çok çıkarıldığı bölgedir ![]() En fazla tuz üretilen bölgedir (İzmir-Çamaltı Tuzlası) İlk demiryolu İzmir-Aydın arsında kurulmuştur Asıl Ege Bölümünde horst ve grabenler vardır En önemli ihracat limanımız Doğal bir liman olan İzmir Limanıdır En önemli uluslar arası fuarımız İzmir’de kurulur |
![]() |
![]() |
|