Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, birlik, hakkında, köyü, sürmene, trabzon

Birlik Köyü Hakkında Bilgi Sürmene Trabzon

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Birlik Köyü Hakkında Bilgi Sürmene Trabzon

Birlik Köyü -Birlik Köyü Sürmene-Birlik Köyü Hakkında -Birlik Köyü Resimleri

İlçe: SÜRMENE

İl: TRABZON

İle Uzaklığı: 58 km

İlçeye Uzaklığı: 20 km

Rakım: 415 m

Birlik, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir köydür

Armutlu ve Küçükdere köylerinin bir kısmının 1990'lı yılların sonunda birleşmesiyle oluşan köyün isim babası köy halkıdır Köyün eski adı Ğorğor olarak bilinmektedir Köy halkının takribi olarak 1700'lü yılların sonlarında köye gelen Türkmen aşiretlerinden Bozulus aşiretinin Küçüklü cemaatının soyundan gelenler olduğu sanılmaktadır Aşiretin diğer kolu ise Araklı ilçesinin Purnekler köyüne yerleşen Purnaklar Cemaatıdır

Köyün kültürel özellikleri tipik Karadeniz köy yaşamını yansıtmakla beraber suni generis özellikler gösterir Karadeniz'in özellikle coğrafi koşullarının sonucunda köyden köye ulaşımın tarih boyunca zor olması dolasıyla köyden köye kültürel farklılıklar ve konuşulan dilin ağızlarında farklılıklar vardır Eski adıyla Ğorğor (Küçükdere, Birlik, Fındıcak ve Armutlu) köyü bu anlamda Karadenizin diğer köylerine göre farklı bir ağız yapısıyla Türkçe'yi kullanır Köy kültürel yaşamında yaylacılık önemli bir yer tutar Köy yaşamının şehre entegrasyonun tamamlanmadığı dönemlerde (1980'li yılların sonuna kadar) köyden yaylayaa göç ve yayladan köye göç çok önemli sosyolojik bir gerçeklikti Birlik köyünde yaşayanlar başta Madur dağının kuzeyin de yer alan Lişit (Paşadüzleri) yaylası ile Oylum (Vunit) köyüne yakın Büyük Yaylada yerleşiktirler Yaylalarda yapılan "yayla şenliklerine" köy halkı katılmaktadır

Birlik Köyü köy halkının ortaklaşa kullanabilecekleri sosyal alanlardan yoksundur Köy de köy halkının sosyalleşme alanları olarak köyde bulunan bakkalar önemli rol oynar Ancak bu sosyalleşme özellikle erkekler için geçerli olup kadınlar arsında ki sosyalleşme alanı olarak köyün belli noktalarında bulunan ve çay üreticilerinin yaş çay yapraklarını fabrikalara sattıkları çay alım yerleridir Yaş üretiminin başladığı mayıs aylarında açılmaya başlayan yaş çay alım yerleri eylül ayına kadar açık kalmakta ve köy halkı arasında iletişim kurulan, sosyalleşilen yerler olmaktadır

Köyün yola kavuşması ile beraber köy kültürü önemli değişimler göstermiştir Bunların başında yayla yollarında yük taşımaya gidiş önemli bir köy kültürü olarak yer etmişken artık ulaşımın araçlarla yapılaması bu kültürü yok etmiştir Yine köy halkından çok az bir kısmının yaylacılığı hayvanlarıyla beraber yapması ve yaylada hayvancılık yapmanın gözden düşmesiyle köy halkının toplanıp kamyonlarla hep beraber yaylaya çıkması gibi sosyal kültürel yaşama ait etkinlikler oldukça azalmıştır Üretim biçimindeki ve ekonomik faaliyet alanındaki değişme köy kültüründe ve sosyal yaşamında önemli değişikler doğurmuştur

Köydeki ilkokul 1949 yılında açılmıştır İlk öğretmeni Temel Naci Atalar'dır Ayrıca üst mahallede de iki derslikli bir ilköğretim okulu vardır Ancak köyde bugün itibariyle aktif bir eğitim kurumu yoktur Taşımalı eğitim uygulaması dolayısıyla köy çocukları yakın köydelerdeki okullarda eğitim almaktadır Köyün eğitim olanaklarının kısıtlılığına rağmen köyde yetişmiş kişiler arasında üniversite mezunları önemli yer tutmaktadır

Trabzon iline 58 km, Sürmene ilçesine 14 km uzaklıktadır Küçükdere vadisinin batı yönünde yer almakta ve doğu cephesine bakmaktadır Köyün arazi yapısı oldukça eğimli olmakla birlikte bazı bölgelerde eğim oldukça azalmaktadır

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Kıyı Karadeniz'e ve bağlı olduğu ilçe merkezine göre, yükseklik ve denizden uzaklığı dolayısıyla yıllık sıcaklık ortalamaları düşüktür

Köyün ekonomisi tarıma dayanır Köyde her hangi bir sanayi üretim tesisi yoktur Köy ekonomisinde köy kökenlilerin yarattığı turizm potansiyeli önemli bir iktisadi hareketlilik oluşturmaktadır

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt yoktur, sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol kısmenasfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köyün bünyesinde köy halkının ortak kullanımına ait olabilecek sosyalleşme olanakları mevcut değildir Sadece köyün Balamurt denen yerde gençlerin futbol oynamlarına uygun bir top sahası mevcuttur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com