Zonguldak Yemekleri |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zonguldak YemekleriZonguldak Yemekleri Zonguldak'ta yöresel yemekler kent merkezlerinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da, kırsal kesimlerde hala canlılığını sürdürmektedir Yöre mutfağı ağırlıklı olarak unlu (buğday ve mısır) ürünlerden oluşmaktadır İlçe merkezindeki limanda balıkçı lokantaları var Mevsimine göre her zaman taze ve ucuz balık yiyebilirsiniz Ucuzluklarına bakmayın, temiz olduklarına emin olabilirsiniz Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri hem güzel hem ucuzdur Mevsimi ise Osmanlı Çileği almayı unutmayın Su böreği, kabaklı börek, bazlama, çizleme, kömeç ekmeği, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, pide türleri, malay, cevizli ev makarnası, simit, beyaz baklava, mısır ekmeği gibi yemekler yörenin unlu ürünlerden yapılan yemekleridir Mantar, mancar (kara lahana),zilbit gibi sebzeler ise, yörede degisik biçimlerde (çorba, sarma, zeytinyagli) yemegi yapilan yiyeceklerdir Ev makarnası, erişte, tarhana, salça, kurutulmuş meyve ve sebze geleneksel beslenmenin temel öğeleridir Halkın çok tükettiği ıhlamur, 'Moskof çayı' diye adlandırılır Sanayi merkezlerinde 'kantin' beslenmesinin oluştuğu Zonguldak'ın kırsal kesimlerinde, kahvaltı genellikle kuşluk vakti yapılır 'Sulu yayım' ya da tarhana çorbası, sebze yemeği, pekmez, ceviz gibi kalorii besinlerden oluşan kahvaltıdan sonra öğle yemeği yenmez Akşam yemekleri ise çorba, sebze ve etlilerden oluşur Karadeniz mutfağına özgü karalahana ve mısır Zonguldak'ta da yaygın olarak tüketilir Yöreye özgü yiyecekler araında kartlaç ve kömeç ekmeği anılmalıdır Bölgenin orman ağırlıklı olması, yörede yoğun bir biçimde kestane yetişmesini sağlamaktadır Ayrıca Çaycuma yoğurdu ile Kdz Ereğli Osmanlı Çileği, yöresel mutfağın en özgün ürünlerini oluşturmaktadır |
|