Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
nelerdir, tokat, tokatın, yemekleri, yöresel

Tokat Yöresel Yemekleri - Tokatın Yöresel Yemekleri Nelerdir

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tokat Yöresel Yemekleri - Tokatın Yöresel Yemekleri Nelerdir



Tokat Yemekleri
Tokatın Yemek Kültürü
Tokatın Yöresel Yemek Tarifleri

Tokat ili bereketli topraklarında yetişen ürünleriyle zengin bir mutfağa sahiptir Anadolu mutfaklarını denemek ve yemek kültürümüzü daha yakından tanımak isteyenler için Satı Kargı nın katkıları ile derlediğimiz Tokat mutfağına ait tözel tatlar
Tokat ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur Orta Anadolu ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır

Özel tatlar

Yöre mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan "cevizli bat" değişik bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır En önemli özelliği içinde bulgur ve döğülmüş ceviz içi kullanılmasıdır Kışın keşkekle birlikte tüketmek üzere yazdan pastırma ya da kemikli etler tuzlanıp çemen sürülerek kurutulur Yine keşkek pişirileceği zaman, yarma ve nohut haşlanır ve kurutulmuş etle birlikte yenir Yöreye özgü hamur işlerinin en önemlilerinden biri de "çökelikli" dir Bu börek saçta pişirilir ve pide şeklindedir

TOKAT KEBABI
Taze dana eti, zeytin yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait enfes bir yemektir Özel kebap ocaklarında yapılır

Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir Şişlere biraz margarin sürülürŞişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça margarin ve bir iki diş sarımsak dizilir Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır

Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır

Tokat mutfağında çok çeşitli bitkiler de kullanılır Örneğin ekşi bir tadı olan pancar yaprağına benzeyen evelik, madımak, nivik gibi bitkiler pilav, çorba ve kavurmalarda sıklıkla kullanılır Bunun yanında bulgur, keşkek, tarhana, kuskus, pekmez, sucuk, sebze meyva kurutması, geleneksel Tokat mutfağının temelini oluşturur


Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.