Rize - Bilmecelerimiz |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Rize - BilmecelerimizBilmecelerimiz 01) Ağızı haho, deliği vizo, zaçada ziço, zaçada ziço Küp 02) Alaca bulaca, çıkar ağaca Fasulye 03) Altı kül, üstü kül, içine bir sarı gül Pilekide Mısır Ekmeği 04) Alttan yer, Ustten çıkarur Rende 05) Altı çeğnem, usti çeğnem, içinde bir garip nenem Ekmek 06) Babası eğri büğrü, annesi yavan kadın, kızı güzeller güzeli, oğlu sohbetlerde gezer Asma, Yaprak, Üzüm, Şarap 07) Başı tarak, kuyruğu orak Horoz 08) Ben giderum o gider, Pare kadar iz eder Değnek 09) Bir duvara, iki tekne Kulak 10) Bir Bayırda iki kenef Burun 11) Bir kara kocakari, etekleri yukari Zincir 12) Bi etek yumurta, sabahleyin baktum, bi dane yok Yıldız 13) Bir vururum bin döker Elek 14) Bir kara koca karı, belinde şal kuşağı, hiç yakışmamış ona, almış bekar uşağı Tabanca 15) Burdan vurdum kilici, karşıdan çıktı uci Mermi 16) Çozun beni ipumden, vereyum size yukumden Yayık 17) Dedem aruk, başu saruk Rokopoli 18) Dört yaşına, dert başına İskemle 19) Elde konuşur, yere konunca susar Kalem 20) Evun ustunda kırk atli, Kırkıda kara kapakli Çivi 21) Ey hanesi, hanesi, kızlarun meyhanesi, topuğundan su çikar, ağzından da tanesi Değirmen 22) Fırunda pişer, avluya işer Kiremit 23) Ğopi ğopi, altun topi Portakal 24) İki direk bir nayla Tavuk 25) Kara kuzgun, sapi uzun, hem sizun var, hem bizum Tava 26) Kendi demirden kuyruğu kendirden Çuvaldız 27) Kitledum sanduğu, puşkulleri dişari Göz 28) Kuyinun içine suyi, suyinin içine ilan, ilanun ağzına mercan Şişeli Lamba 29) Nenemun etekleri, süpürür hendekleri Rüzgar 30) Sari sari sanduri, dori dori donduri, kırmızı pependeru Sandık, dolap, ateş 31) Saridur sarkar, düşeceğum diye korkar Ayva 32) Supurdum odayı, otukodum babayı Soba 33) Ucar ucar, beyaz sıcar Kar 34) Uzun uzun ip kider,dibina da kup kider Kabak 35) Uzun uzun uzatırlar, gelin gibi donatırlar, uzun yola yollatırlar Cenaze 36) Üstü çimen biçilur, altı pinar içilur Koyun 37) Vili vili, dibi tuyli Muşmula 38) Yazı yazar imam değil, ağaca cıkar insan deyil Kohlidi, Salyangoz 39) Yer altında, dedemun sakalıdur Pırasa 40) Yerden biter bi foli, belindedur piştofi Mısır |
|