![]() |
Esenkale Köyü Ünye Ordu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Esenkale Köyü Ünye OrduOrdu Köyleri - Ünye Esenkale Köyü - Esenkale Köyü Hakkında - Esenkale Köyü Tanıtımı - Esenkale Köyü Resimleri Esenkale, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir köydür ![]() Tarihi Köyümüz, 1994 yılında Kaledibi köyünden ayrılarak kurulmuştur ![]() ![]() Kültür 1 ![]() Köyümüzde sebze ve yabani ot ağırlıklı yemek kültürü hakimdir: Pancar(kara lahana) çorbası Pancar sarması Bölceli (barbunyalı)pancar Kepirli (mısır çekintili) pancar Mendek (madımak) kavurması Bölceli (barbunyalı) höngül (şalgam) Pancar çorbası Kabuklu bölce (fırın fasulyesi) Üzüm yaprağı sarması Fasülye yaprağı sarması Turşu dingili (fasulye turşusu, haşlanmış barbunya ve mısır unuyla yapılır) Hoşran boranası (boranisi) ve kavurması Nivik kavurması Kaldirik kavurması, kızartması ve turşusu Sakarca (köklüce) çorbası ve kızartması Tirmit (mantar)kavurması ve kızartması Bezelye kızartması Münferit turşu kavurmaları Sebze ve ot yemeklerine ek olarak; keşkek, gürcü kavurması (baharatlı etyemeği), mısır çorbası gibi yemekleri vardır ![]() 2 ![]() Köyde 10-15 yıl öncesine kadar düğünler; genel olarak şeker ile okunulurken (davet edilirken) son yıllarda şeker geleneği ortadan kaldırılıp, davetiye ile okunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Halkın ekonomik gelirinin yükselmesi ile düğünler daha görkemli düzenlenirken; düğün tören süresi eskine göre daha kısadır ![]() ![]() Ağustos ayı köyün en canlı ve hareketli geçtiği aydır ![]() ![]() 3 ![]() Halk, köy sınırları içerisinde bulunan iki kaynak suyunun şifalı olduğuna inanır ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Köyümüz sınırları içerisinde okul yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Abu: abla Abrul: nisan Abrul beşi: köylü hesabıyla (13 gün sonra) nisan ayının beşi (şu anki Nisan’ın on sekizine) rastlayan fırtına günü Aceske: diz altına kadar uzanan çizme Acımuk: acı tada çalan; yabani bir ot Acuk: azıcık Adref: etraf Aga: erkek kardeş Aha: işte orada Ahrinda: en sonunda, nihayet Aksi: yaramaz Alaf: kurumuş mısır sapı Alarmak: kızarmak, meyvenin kızarması Algun: lağım çukuru Andır: kötü değersiz eşya ya da yaramaz Zaralı kişi anlamında söylenmektedir Andır kalmak: ölmek, kahrolmak Andır kalasıca: kahrolasıca Ânalamak: eşek ve benzeri hayvanların sırtlarını kaşımak için yerde yuvarlanmaları ve bağırmaları Anov: bir kişiyi kızdırmak için söylenen söz ![]() ![]() ![]() Bacı: kız kardeş Badal: merdiven Bahça: bahçe (Fındık) bahçalama: fındık ağaçlarının kökleri etrafında büyüyen ışkın (yöresel dilde şıfka)ların bıçkı (dişli bıçak) ile temizlenmesi Bakraç: bakırdan yapılmış su, yoğurt ve ayran ve yemek taşımaya yarayan kova Balcan: patlıcan Başak: fındık bahçelerini sahibi topladıktan sonra arta kalan fındıklar Becene/bezene: bezelye Bıçkı: dişli bıçak Bıldır: geçen yıl Bitlenme: pörsüme, eprime Bostan: salatalık Boyna: sürekli Böcük: böcek Böğürmek: hayvanların özellikle sığırların inlemesi Bölce: fasulye Böön: bugün Buymak: çok üşümek Cember: yemeni Cıppan: alkış Cıscıbıl(dak): Çırılçıplak Cızık: çizgi Cilim (toprak): Çok yapışkan toprak Cücük: civciv Çangal: Fasulyelerin sarması için toprağa çakılan ağaç Çekiş(me/mek): Sözlü ve çetin kavga Çenesi kilitlenesice: ölesice Çımuk: çamurlu Çimmek: banyo yapmak, yüzmek Çotanak: Bir kaç fındıktan oluşan fındık demeti Çökelik: lor peynir Çul: Çuvalların dikilmesiyle yapılan örtü, tente Çumak: dal parçası,deynek Çürük ayı: Temmuz ve Ağustos ayları için kullanılır; bu aylarda yılan, kertenkele gibi hayvanların toprakta duramayıp ağaçlarda yaşadıklarına inanılır ![]() ![]() Darı: Mısır Darlanmak/daralmak: sıkılmak bunalmak Davun ye: Zıkkım ye, öl anlamlarına gelen bir tür beddua Davun çıkasıca: devası bulunmaz bir hastalığa yakalanasıca anlamına gelen beddua Dekmük: Tekme ![]() Eğcek: yün bükmede kullanılan ağaçtan alet Elleme/elemline: sanırım, tahminimce Ellik: Eldiven Emice/emmi: amca Endelek (yılan): engerek (yılan) Entere: elbise Erinsek: üşengeç Esahtan/esastan: gerçekten ![]() Fasile:fasülye Ferik: büyükçe civciv Fıraktı/fıraktu: tel yerine tahta ve odunlar kullanılarak yapılan bahçe bölmeleri, çit Fırınkurusu: fırındaki ateşte uğdurulup güneşte kurutulan fasulye Fiske: şamar Folluk: tavuk yatağı Fosul/hosul: fırına atılmış meyve Gaş: kaş, yamaç Galdirik: kavurması ya da turşusu yapılan yabani bir bitki Gapcuk: kapçık (fındık şeffaf kabuğu) Garer: karar Gazal: ağacın kuru yaprağı Geçek: geçilen yer (özellikle fırkatı ya da tellerle yapılan bahçe bölmelerinin önüne yapılır) Gelberi: tahta tırmık Gero: fındık dallarını çekmeye yarayan ucu eğri ağaçtan yapılma nesne Gıdık: küçük sepet Gıran: kır, güneşe dönük alanlar, tarlalar Gırkmak: kırpmak kesmek Gıymık: odundan çıkan küçük parça Girebi: küçük balta Gocuk: palto Golan: genelde elde dokunan yük taşımaya yarayan ip Gopca: düğme Goruk: içi fındık kurdu tarafından yenmiş fındık Gozak: olgunlaşmamış meyve Göden: kurbağa Göğ: ham, olgunlaşmamış Gökgöcemeni: yeşilkertenkele Göynümek: meyvenin içinin yumuşaması Guşlastiği: sapan Guşluk vakti: öğleye öncesi Guzine: ekmek pişirmek için gözü (fırını) de olan bir tür soba Gübür: toz Gücük ayı: şubat ayı Gülk: civcivli tavuk Günnükçü/günlükçü: yevmiyeci Gürcü kavurması: kuşbaşı etlerle, kavrulmuş mısır unuyla ve bol baharatla yapılan yemek ![]() Hambar: ambar, kiler Havuz: ineğin doğumdan sonraki ilk sütü Haşimdi: şimdi şu anda ![]() Ikbala: ikbale, şansa Irgalamak: sallamak Işkın: ağaç kökünden çıkan filiz İbrik: bakır ve alüminyumdan yapılan su kabı Îce: büyük anne İlenme: lanet okuma İlistir: bakır elek İmeci: İmece, yardımlaşma İmık: ılık İskele: tahta merdiven Keşik: imece usulsü sıra Kelek: eskimiş Kelem pancar: beyaz lahana Kemre: hayvan gübresi Kesmük: elma, armut ve mısırın yenildikten sonra kalan kısmı Kesük: çökelek, lor peynir Kevük: kuru pancar (karalâhana) ya da mısır sapları Kıymık: ince odun parçası Kirman: ip Eğirme aracı Kiraz ayı: haziran ayı Kirmit: yabani mantar Kozak: olgunlaşmamış meyve ve kuru yemiş Kösele (taşı): yuvarlak, demirle döndürülüp su ile ıslatılan kesici alet bileme taşı Köz: ateşin koru Kürüz: genellikle kırsal alanlarda bahçe ve tarla kıyılarında bulunan dikenli yabani ot topluluğu Kütmek/tekiç: küçük tahta tabure Löş: çok ıslak Mal: büyük baş hayvan; aptal, salak Mada: iştah Mahna: bahane, mazeret, neden Maksusdan: yalancıktan Melücan: taze diken ucu (kavurması yapılır) Mıkır: cimri Mızmızlanmak: nazlanmak Mil: tığ Mudara: zayıfça tutturulmuş sağlam olmayan Mudara etmemek: eyvallahı olmamak, yalvarmamak Mudarram mı var: eyvallahım yok Mükkem: sağlam Nalcı/Sepetçi: Alevi kökenli halk nalcılık ve sepet örme işleri yaptığı için Sünni halk onlardan bu adlarla söz eder Nivik: Bazı köylerde “nivrik” olarak da telaffuz edilen kavurması yapılan yabani ot Nezük: taze Okarı: yukarı Öylen: Öğlen Öğsek: sığır, eşek ya da atların cinsel ilişki ihtiyacı hissetmesi Palaz: yuvarlak bir fındık türü Pancar: Karalâhana Patoz: fındıkları çotanaklarından ayrıma işlemini yapan motorlu alet Pers düşmek: çok yorulmak Peşkir: havlu Perzü: pazı bitki Pıtık: misket Puar: su gözü, pınar Pinek: kümes Pıtık: misket Pürçek: mısırın saça benzer kısmı Pontul: pantolon Sağan: bakır tabak Sakarca: Bazı köylerde “köklüce” olarak da bilinen sarımsaksı kökleri olan, bahar mevsiminin ilk aylarında çiçek açan bitki ![]() ![]() Şalak: içi geçmiş salatalık Şer: yaramaz Şıfka: ışkın (küçük bitkiler) Tam: ahır Tekiç/kütmek: küçük tahta tabure Teneşüre giresice: ölesice Terek: mutfak dolabı ya da rafları Tevek: fasulye ve kabağın büyüyen yeşil uzantısı Teyin: çok hızlı hareket edebilen bir hayvan türü Tıfıl: ufak, minik Toprağa gelesice: ölesice, toprak olasıca Tosun: Yetişkin erkek sığır Töngel: bir muşmula türü Turşu dingili: fasulye turşusu, haşlanmış barbunyalı ve mısır unlu yemek Tutak: sıcak nesneleri tutmaya yarayan bez Ula: bir hayret sesleniş nidası Usulca: yavaşça Üvez: büyük sinek Variyet: varlık Veran kalasıca: viran olasıca Yal: inek yemeği Yarmalık: mısırın ince kırılması Yallık: hayvan yiyeceği Yama: yokuş, sarp Yantiri: yan yürüyen Yayuk: İçine yoğurt koyulup ayranın yapıldığı tahtadan ya da elektrikli alet Yavan: sade veya tuzsuz Yiti: ekşi Yeygi: yaz mevsiminde özellikle mısırların arasından sökülen yeşil otlar, hayvan yiyeceği Yeykin: kızılağaç Yonga: odun parçası Yitme: kaybolma Yeğnik: hafif Yelmendürük: tatsız, yavan (yemekler için kullanılır) Yunmak: temizlenmek Zahra: değirmene götürülen mısır çuvalı Zabatçak: sabahleyin Zati beri: zaten eskiden itibaren Zıkkımın kökü: beddua Zıllıyasıca: acı çekecesice Zorunan: zoraki Yazan: Alattin Güneş Coğrafya Köyümüz Ordu iline 60 km, Ünye ilçesine 17 km uzaklıktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir ![]() Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 164 1997 237 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ![]() ![]() Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır ![]() Köy Muhtarı: Mehmet SOBİ Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 3247099 Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - Mehmet Sobi (Mustafa oğlu) 2004 - Mehmet Sobi (İbrahim oğlu) 1999 - Mehmet Sobi (İbrahim oğlu) 1995 - Mehmet Sobi (İbrahim oğlu) Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
![]() |
![]() |
|