![]() |
Kastamonu Şiirleri - Kastamonu İle İlgili Şiirler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kastamonu Şiirleri - Kastamonu İle İlgili ŞiirlerKastamanuyla İlgili Şiirler En Güzel Kastamanu Şiiri Ilgaz Yıldızlar çamlara değer de geçer, Gün burdan başını eğer de geçer ![]() Sular dizlerini döğer de geçer ![]() Bir Ilgaz, er Ilgaz, yar Ilgaz! ![]() ![]() Başında bir tavus tuğ gibi çamlar, Yollara dizilmiş tığ gibi çamlar, Karşıdan bir zümrüt çığ gibi çamlar ![]() Bir Ilgaz, er Ilgaz, yar Ilgaz! ![]() ![]() Dalı var; göklere yeşil direktir, Gölü var; dağlara düşmüş yürektir, Yolu var; içinde yitsem gerektir ![]() Bir Ilgaz, er Ilgaz, yar Ilgaz! ![]() ![]() Zeki Ömer Defne Kastamonu Kastamonu Sana gelen, sende kalmaz, öyle mi? Sende doğar, sende ölmez, öyle mi? Sana mahkum olan gülmez, öyle mi? On yedi bin velinin geçtiği yer ![]() Şehir diye mihneti seçtiği yer ![]() Kastamonu Seni niye dağ ardına attılar? Niye sürgün memleketi tuttular? Niye büyümezsin bir derdin mi var? On yedi bin velinin geçtiği yer ![]() Şehir diye mihneti seçtiği yer ![]() Kastamonu Sana gelen, boşa gelip geçmemiş ![]() Boşa senden mevlasına kaçmamış ![]() Mana perdesini boşa açmamış ![]() On yedi bin velinin geçtiği yer ![]() Şehir diye mihneti seçtiği yer ![]() Kastamonu Beni şair ettin, hayy, var olasın ![]() Barındırdığınla imar olasın ![]() Alimlerle, salihlerle dolasın ![]() On yedi bin velinin geçtiği yer ![]() Şehir diye mihneti seçtiği yer ![]() Nazlı Rânâ Gürel |
![]() |
![]() |
![]() |
Kastamonu Şiirleri - Kastamonu İle İlgili Şiirler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kastamonu Şiirleri - Kastamonu İle İlgili ŞiirlerKASTAMONU DESTANI Öyle bir cevher ki dünyaya bedel Biçilmez pahası Kastamonu’nun ![]() Yapılsa tükenmez o kadar güzel, Haşredek senası Kastamonu’nun ![]() Türk yurdunun gerçi her yeri şirin; Ayrı cazibesi vardır her yerin, Velakin tesiri füsunu derin Aşıklar sinası Kastamonu’nun ![]() Güneş hayran bakar geçerken burdan; Mehtap bir dilberdir saçları nurdan Yıldızlar baygındır vecd-ü sürurdan Başkadır seması Kastamonu’nun ![]() Her yabancı meftun,her gönül beste Şiirler söylenmiş hem deste deste Canverir cansıza tek bir nefeste İksirdir havası Kastamonu’nun ![]() Gelen gönül verir, yaşdöker giden, Bu yerdir dilsizi şen bülbül eden Kudretin elidir ruhları yeden Seheri,sabası Kastamonu’nun ![]() Maveraların bu yerdir kapısı Özlü bir şiirdir toprak yapısı Rüzgarlarında var cennet kokusu Zariftir edası Kastamonu’nun ![]() Her köşesinde var billur bir kaynak Sayısızdır çeşme,dere ve ırmak Vasf olunmaz asla sürmeli mutlak Subaşı sefası Kastamonu’nun ![]() Misli Dağı, Uzunyazı, Fatıra, Paşasuyu nasıl gelmez hatıra ? Beypınarından geç Halkacılara Şendir Göl ovası Kastamonu’nun ![]() Sulucaöz, Hacı İbrahim Dağı Açıkmaslak, Hacı Kadının Bağı Çuhadaroğlu’nda gör solu sağı Ilgaz müntehası Kastamonu’nun ![]() Bir yanda muhteşem ve sonsuz orman Bir yanda tarla, bağ, bahçe ve bostan Burası ağaçtan yeşil bir umman Hoştur temaşası Kastamonu’nun ![]() Sürüler yayılır yamaçlarında Top top çiçek açar yamaçlarında Türlü kuşlar öter ağaçlarında Gönüller şifası Kastamonu’nun ![]() Bakir bir gönüldür tabiat burda Her taraf bir tablo seyreyle dur da ![]() Bir şaheser ki yok misli bir yerde Gülşeni, yaylası Kastamonu’nun ![]() Nereye baksan bir örnek cennetten Bir kaynak ki akar ta meşiyetten Bir başka cazibe taşır kudretten Baharı, Şitası Kastamonu’nun ![]() Kentleri mamurdur, köyleri gülşen Vadileri feyyaz yamaçları şen Ayrıylamaz bir ke buraya düşen Derindir hülyası Kastamonu’nun ![]() Muhtaç değildir bu yer tasvire söze Canlı bir tarihtir tabii müze Nazar et her yana göz süze süze Cazibtir siması Kastamonu’nun ![]() Suluk, Olukbaşı, Yukarıpazar Göklere yükselmiş bir anıt, Hisar Toklu, İncitepe, bahçeler, bağlar Gökırmak mecrası Kastamonu’nun ![]() Muhkem sıralanmış kaledir dağlar Dağlar semaları vadiye bağlar Bin yüz yirmi dokuz muhtarlığı var On iki kazası Kastamonu’nun ![]() Uzanır bir şerit gibi şosalar Gönülden silinir burda tasalar Dağılır kederler, gamlar kussalar Geniştir sahrası Kastamonu’nun ![]() Her semti her yanı ziyaret yeri Sanatlar diyarı ticaret yeri Baştanbaşa türlü ziyaret yeri Dağ, bel her parçası Kastamonu’nun ![]() Burada yetişir türlü nebatat Balı yağı boldur yiyene minnet Kendir, keten, tahıl, pirinç, sebzevat ![]() Mebzuldur meyvası Kastamonu’nun ![]() Ayvası armudu derde devadır Hele üryanisi mahz-ı şifadır İnciri üzümü cana safadır Meşhurdur elması Kastamonu’nun ![]() Küçük sanatlarda yoktur menendi Kendi yağı ile kavrulur kendi Köy ve şehir halkın hepsi efendi Ednası,alası Kastamonu’nun ![]() Halk bilir cana can katmasını da Kazanmasını da tutmasını da Yeri gelince sarf etmesini de Çoktur ağniyası Kastamonu’nun ![]() Evleri bahçeler içinde zarif Sokakları şirin manzara latif Her bakımdan güzel her yönden nazif Kurulmuş binası Kastamonu’nun ![]() Caddeler andırır bir hiyabanı Stadyumu, Cumhuriyet Meydanı ![]() Belediye parkı, Kışla Alanı Zevk dolu fazası Kastamonu’nun ![]() Bir su içen yahut geçen yanından Nasrullah’ın çifte şadırvanından Bir daha gelmemek olmaz şanından Yamandır burası Kastamonu’nun ![]() Kıyafet medeni, vücutlar gürbüz Asalet timsali buruda her yüz Karıksız katıksız Türktür düpedüz Maddesi manası Kastamonu’nun ![]() Dili gibi saftır dini imanı Bir su kadar berrak fikri vicdanı Yiğitlerin burasıdır harmanı Yoktur hiç pervası Kastamonu’nun Gurbet olmaz burada halk cana yakın Sen yalnız edebi erkanı takın Düşmanca sözlere aldanma sakın Var çok mezayası Kastamonu’nun Ceylanlar dolaşır ormanlarında Pehlivanlar gezer meydanlarında Kötüler savrulur harmanlarında Serttir fırtınası Kastamonu’nun ![]() Kastamonu bilir hakkı hürmeti İçtendir dostluğu rahmi, şefkati Birdir çiğnendi mi nefis izzeti Neferi paşası Kastamonu’nun Müslümanlık burda güneş gibidir Ahlak dokunulmaz ateş gibidir Halkı meleklerle yoldaş gibidir Olmaz bivefası Kastamonu’nun ![]() Aynı hakikattır ne kadar övsek Gelenekleri hoş görgüsü yüksek Konukseverlikte yok misli gerçek Üstündür sefası Kastamonu’nun Hele yemekleri: Katmer,etliekmek Pastırmalı pide, burmalı çörek Göveç,kebap,mantı,bandırma,bör ek Eşsiz baklavası Kastamonu’nun ![]() Halk asil ve merttir nankörlük etmez Burada yetişen bir daha yütmez Dört bir yanı yatır saymakla bitmez Ulu evliyası Kastamonu’nun ![]() Tarihte almış en şerefli yeri İrfanın menbaı, ilmin mekarri Seyyar kütüphane gibi her biri Boldur uleması Kastamonu’nun ![]() Resim ve mimarı tezhip ve yazı Bülbül eder söyletiriz her sazı Burda çıkar her hünerin üstazı Çoktur füzalası Kastamonu’nun ![]() Herkes bilir ki bu vilayet halkı Daima kaldırır çiğnetmez hakkı Derindir vatan ve hürriyet aşkı Vatandır leylâsı Kastamonu’nun ![]() Yiğit olan gezmez semt-i hilafta Er süngüsü durmaz kında kılıfta(gılafta) İstiklal harbinde evvelki safta Müthiştir kavgası Kastamonu’nun ![]() Hakikat kılıncı arşa asılır Bir kahraman ne hüner, ne kısılır Bir darbede ejder olsa yasılır Keskindir palası Kastamonu’nun ![]() Büyüktür payı o korkunç savaşta Gelir yiğitlikte daima başta Maziye bak gör de fikren dolaş da Tarihtir aynası Kastamonu’nun ![]() Canım feda olsun hakkı görene Er odur ki davasında direne Hakkıdır kavuşmak bir gün trene Servetler deryası Kastamonu’nun Toprağın hazine sağ ile solu Altını sorarsan servetle dolu Bir gün gelir elbet bulunur yolu Altın’ı , Elma’sı Kastamonu’nun ![]() Merd olan her zaman gerçeği kollar Açılacak daha nice daha okullar Türlü fabrikalar hangarlar yollar Bey olacak gedası Kastamonu’nun ![]() Gezdim Şam’ı şarkı ben adım adım Nerde olsam öz yurdumu aradım Bitmesin haşre dek budur muradım Her dem itilası Kastamonu’nun ![]() Hey benim vatanım cevher vatanım Bir taşı cihana değer vatanım Ben sana bağlıyım dilber vatanım Oldum müptelası Kastamonu’nun ![]() Payem sensin nam-ü nişanem sende Ten sende can sende cananım sende Gönlüm sende aklım izanım sende Bitmez macerası Kastamonu’nun ![]() O kadar güzelsin ki nazarımda Seni sayıklarım ihtizarımda Nem varsa yoğum da benim varım da Gönül aşinası Kastamonu’nun ![]() Güzel vatan sende daima gözüm Sen gülersen benim de güler yüzüm Her seni ister hep seni özüm Pek derin sevdası Kastamonu’nun ![]() Senden uzaklarda duramıyorum Gönül yarasını saramıyorum Cenneti verseler aramıyorum Olamam cüdası Kastamonu’nun ![]() Bir gün ben de elbet çıksam aradan Ayrılsam gerektir aktan karadan Beni cüda etme ulu yaradan Olurum fedası Kastamonu’nun ![]() Ezelden borçluyum nam-ü şanımı Bu topraklara ben hatta kanımı Tanrım burada al benim canımı Etme binevası Kastamonu’nun ![]() Gurbette ölürsem Huda eğer de Nakledip yatmazsam doğduğum yerde Kurtulamaz asla yevmi mahşerde Elimden yakası Kastamonu’nun ![]() Netice-i kelam niyazım budur Hak cümleyi etsin lütfiyle mesrur Dilerim ki olsun mesut ve mamur Dünyası ukbası Kastamonu’nun ![]() Kastamonu işte vatan değil Can içre canandır sade can değil Elde gönül sazı bu Ozan değil Var nice şeydası Kastamonu’nun ![]() İhsan OZANOĞLU |
![]() |
![]() |
|