Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
duraklar, düzce, köyü, merkez

Duraklar Köyü Merkez Düzce

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Duraklar Köyü Merkez Düzce

Düzce İli Köyleri - Duraklar Köyü Merkez- Duraklar Köyü Hakkında - Duraklar Köyü Tanıtımı - Duraklar Köyü Resimleri

Düzce
Bilgiler
Nüfus 426 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 81000
Alan Kodu 0380
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Düzce
İlçe Merkez

Duraklar, Düzce ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Köyümüzün diğer adı Tahirağadır; benim bildiğim kadarıyla da en eski adı ABZAH Mehmet Efendi köyüdürBirde çerkezce adı var tabiyki Gute Hable (gute sülalesinin köyü anlamına geliyor) Köyümüzün kurucuları; 1891'te Ruslar tarafından sürgün edilen çerkezlerdirİlk gelen sülaleler Tahir AĞA ilk ağasıdır; Ağalık o zamanlar adaleti sağlayan, haksızlıkları gideren, gelenekleri disipline edendir; TAHİR AĞA Abzahtır Goğotij sülalesindendir ve köy kabristanında yatan "Mahmut Nedim Tokdoğanın" dedesidir; Son hayattaki köksel torunu Murat hayattadır yakın zamanda bir evladı olmuştur ve TAHİRAĞA'nın GOĞOTİJ sülalesi devem şansı yakalamıştır;gute'ler ve hatko'lar olmuş, ardından da tugujlar,çetawlar ve hapiyler daha sonralarıda lazlar köyümüze yerleşmiştirGuteler ve Hatkolar köye ilk geldiklerinde köyün beyköyü tarafında kalan yukarıkı mahallesine yerleşmişlerdir1999 depreminden 50-60 yıl kadar önce yaşanan büyük depremin ardından yerleşim daha önceleri bataklık olan bölgelerin kurutulması ile şu anki merkezine kaymış orta ve aşagıki mahalleler kurulmuşturBenim çocukluğumda, herkezin bahçesinde artezyeni,kendiliğinden oluşmuş pınarlar ve dereler vardıHatta köyün ortasından akan küçük derede çocukça aklımızla balık tutmaya çalışırdık fakat çoğu zaman kurduğumuz tuzağa yakalanan kurbalar olurdu Köyün eski okulunun yerinde içinde muhterlık berber ve kahvehanesi olan akşamları bayanlarında oturduğu köy sosyal tesisleri var şimdilerdeBir zamanlar konserve imalatı için yapılmış olan ve zaman içinde muhtarlık, köy kahvesi, halk eğitim kursu,telefon santrali olarak kullanılan iki katlı yapının tadilatı yapılarak yeniden hizmete açılmıştırAyrıca son zamanlarda il özel idaresinin katkıları ile köye birde semt sahası niteliğinde bir spor kompleksi açılmıştırTabi 2007 yılı geleneksel 4 Bayramcı Voleybol turnuva şampiyonluğunuda eklemek gerek
Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri ilk yerleşen kafkas halkı bugünde tüm kültürel özelliklerini koruyarak yaşatmaya devam etmekle beraber ayrıca bütün öğrencilerinin okumalarını sağlayarak köyün eğitim düzeyinin artmasına katkıda bulunmaktadırlar
Coğrafya

Düzcenin güneyinde Düzce merkezine 6 km uzaklıkta olup Aydınpınar Köyü yolu üzerindedir
İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 426
1997 549
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırSon yıllarda faaliyete geçen organize sanayi bölgesi yeni iş imkânları yaratmış ve köyün ekonomik gelişimine katkı sağlamıştırBu nedenle köyde yeni işkollarının artması sağlanmıştır
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları

(2009) - Erol Tayhan
2004 - Erol Tayhan
1999 - Eyüp Uzun
1994 - Eyüp UZUN
1989 - Mithat GÜLER
1984 - Abdülmecit CANPOLAT

Altyapı bilgileri

Köyde 8 yıllık temel eğitim veren ve taşımalı öğrencilerin öğrenim gördüğü ilköğretim Şehit yalçın Güzeler İlköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesiARDI AMA YIKILDI ptt acentesi yoktur Aile hekimliği uygulamasına geçilmesi nedeniyle merkez köy olmak üzere civar köylerede hizmet veren 41 No luaile sağlığı merkezide köyümüzde oluşturulmuş olup 1 doktor ve 1hemşire görev yapmaktadırSağlık ocağı vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com