Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çorum, kültürü, yemek, yemekleri, yöresel

Çorum Yöresel Yemek Kültürü - Çorum Yemekleri

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çorum Yöresel Yemek Kültürü - Çorum Yemekleri



çorum yemekleri,çorum yöresine ait yemekler,çorum yemek kültürü,çorum yemek tarifleri,çorumun yemekleri,çorumun ünlü yemekleri,çorumun meşhur yemeği

ÇORUM YÖRESEL YEMEKLER

Çorum Çatalaşı:
Yeşil mercimek, yarma (kırık) ve soğan ile yapılır Soğan tereyağında kavrulur Üzerine nane eklenir Su koyup kaynatılır Mercimek ilave edilir 20 dk kaynatıldıktan sonra 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir 20 dk kadar kaynatılıp tuzu eklenir Daha sonra bir müddet kısık ateşte bırakılıp servis yapılır

Çorum Düğün Çorbası:
Süzme yoğurt (torba yoğurt) yumurta ve unla iyice ezilip karıştırılır Üzerine süt, tavuk suyu, yeterli miktarda ılık su ilave edilip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır Ayrı bir yerde iki yumurta, alabildiğince un yoğrulup açılır Badem şeklinde kesilip tereyağında kızartılır Pişmiş çorbanın üzerine dökülür Ayrıca tereyağı ve kırmızı biber kızartılıp sos olarak üzerine dökülür ve sıcak servis yapılır

Madımak:
Adının türkülere konu olduğu madımak; Orta Anadolu'nun bilinen en eski yemeklerindendirMadımak, soğan, bulgur, tercihe göre pastırma veya çemen ile yapılır İnce ince kıyılan madımaklar yıkanır Soğanlar tereyağında kavrulur, pastırma ilave edilir Sıcak su konulup kaynatılır ve en son madımak ve bulgur konularak pişirilir

Keşkek:
Yarma, et, soğan ile yapılır Yarmalar akşamdan ıslatılır Tencerede soğan, et, kırmızı biber, tuz, tereyağı ile kavrulur Bir su bardağı sıcak su ilave edilir On beş dakika kaynatılır Yarma on su bardağı sıcak su ile birlikte tencereye ilave edilir Kaynayınca kapağı kapatılır kenarları hamur ile çerçevelenir Bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır Kısık ateşte iki saat pişirilir

İskilip Dolması:
Pirinç, et, soğan ile yapılır Islatılmış pirinçler tereyağında kavrulur Üzerine sıcak su eklenir, dinlenmeye bırakılır Ayrı bir kapta et yağ ile kızdırılır Soğan ve sıcak su ilave edilir Et kaynayınca üzerine sacıyak, bunun üzerine de tepsi yerleştirilir Haşlanan pirinçler bir bez torbaya konularak bu tepsinin üzerine konur Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır, herhangi bir yerine bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır ( Buhar çıkması için) Kısık ateşte dört saat pişirilir

Ortalık :
Kuzunun pirzolalık yerinden yapılır Çatala gelecek şekilde kesilir, tereyağında kızartılır Bir tencereye konup yanan közün içerisine yerleştirilip üzerine bir tepsi konur ve saç kapatılır Susuz olarak pişirilir

Çorum Mantısı:
İçleri kıyma konulup kapatılan mantılar tek sıra halinde bir tepsiye dizilir, kısık ateşte kızartılır, yoğrulmuş olan mantının hamurundan küçük bir hamur açılıp kızaran mantıların üzerine kapatılır Salçalı, tereyağlı, et suyu ile hazırlanan sos bu hamurun üzerine dökülür Biraz kaynadıktan sonra üzerindeki yufka ters çevrilir Daha sonra ocaktan indirilip bıçakla kesilir ve servis yapılır

Tel Tel:
Un ağır ateşte kavrulur Su, şeker ve limon tuzu kaynatılarak ağda yapılır Tepsi tereyağla yağlanıp ağda bu tepsiye yayılır Serin bir ortamda dondurulur Tepsi ocağın üzerinde 2 dakika kadar ısıtılır Ağda rulo yapılarak tepsiden kaldırılır İki kişi ağdayı ellerine alıp sıkarak yumuşatırlar Yumuşayan ağda elle sıkılarak 65 kez çevrilir Tepsiye kavrulmuş un yayılır Ağda bu tepsinin içine konularak unla birlikte çevrilir Saç teli kıvamına gelince tel tel olmuş demektir Kesilerek servis yapılır

Gül Burma:
Hazırlanan baklava hamurunun üzerine ıslak bez örtülüp yarım saat dinlendirilir Yumurta şeklinde parçalar alınıp üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır Açılan yufkalar bir bez üzerinde hafif kurumaya bırakılır Daha sonra paralel kesilip içine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir Üzerine kızartılmış yağ dökülüp fırında kızartılır Hazırlanan şerbet sıcak olarak dökülür

Çorum Baklavası (Lüle Baklava-Sıkma Baklava-Sıyırma):
Baklava hamuru açılıp özellikle bu tatlı için kullanılan "oka" konur ve iki tarafından katlanır İki tarafından hamur sıkıştırılır ve iç kısım oluk şeklinde boş kalır Tepsiye dizilen baklavaları bir akşam bekletip kurutulur Daha sonra yağı ve şerbeti dökülüp, üzerine ceviz serpilir

Hasıda:
Pekmez, buğday nişastası, sıvıyağ, tereyağından yapılır Su, pekmez, nişasta karıştırılır Sıvıyağ tavada kızdırılır Karıştırılan pekmezli nişasta tavaya yavaş dökülür, karıştırılarak pişirilir Top top olmaya başlayınca üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp tahta karıkla ufaltılarak karıştırılır Soğuk olarak servis yapılır

Karaçuval Helvası:
Un, tereyağı, pekmez şekerden yapılır Un tavada rengi koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kavrulur, koyulaşınca tereyağı ilave edilip iyice yedirilir Kara pekmez, toz şeker, ceviz içi ve soğuk su birbirine karıştırılıp unun üzerine dökülür İyice karıştırılıp yumurta büyüklüğünde parçalar yapılır ve üzerine isteğe göre hindistan cevizi dökülür

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.