08-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırmacı Köyü Azdavay Kastamonu
Kastamonu İli Köyleri-Kırmacı Köyü Azdavay-Kırmacı Köyü Resimleri-Kırmacı Köyü Tanıtımı
İlçe: AZDAVAY - İl: KASTAMONU
Köy Muhtarı: RAMAZAN ÇÖMLEK
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon: 0 (366) 712 11 10
Cep Telefonu:0 (543) 435 32 35
Demografik Bilgiler:
İle Uzaklığı:95 km
İlçeye Uzaklığı:20 km
Rakım:875 m
Tarihi
1915 ve 1950 seneleri arasında, yaygın bir zenaat türü olan körük adı verilen demir işletmelerinde, demirden eşyalar, aletler ve kırma denilen uzun borulu silah da yapıldığı ve köyün adının bu kırma tüfek yapımından aldığı rivayet edilir
Kültür
Gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur
Kastamonu kültüründe yemek önemli bir yer tutar En yaygın yapılan yemek deli oğlan sarığı 'dır
Bu yemek tatlı olarak servis edilir Önce yufkalar açılır Ceviz, havanda dövülür Ezilmiş cevizin üstüne şeker ve yağ eklenir, karıştırılır Açılan yufkalar yağlanır Cevizli karışım dökülür Yufka, rulo haline getirilir ve gül böreği şeklinde tepsiye döşenir Orta karar ısıdaki fırına verilir Yufkalar kızarınca şerbet dökülür Şerbetin yapımı için 2 kg şeker, 1 5 kg su kaynatılır Şerbet kıvamına geldiği zaman, üstüne 1 limon sıkılır Şerbet soğuyunca, fırından yeni çıkarılan yufkaların üstüne dökülür 15dakika dinlenmeye bırakılır Daha sonra servis yapılır
Bir yöresel yemeği de ıslamadır Özel olarak hazırlanan yufkalar, özel şekille kesilerek tereyağına bandırılır Büyükçe bir saç tepsinin içine özenle ve sırayla dizilir Aralarına tavuk eti, ceviz, mantar serpilir Tepsinin altına bulgur pilavı da konur Kızartılmış tereyağ yeniden üzerine dökülür Soba veya odun koru üzerinde 10 dakika bekledikten sonra sevis yapılır
Islama; ülkenin yoksulluk zamanlarında fedakâr, cefakar anaların, kuru ekmekleri bir kaba koyup üzerine sıcak su dökerek ailesini doyurması ile ortaya çıkmış bir yemek türüdür Bu anı unutulmayarak ve bu yemek zenginleştirilerek yaşatılmaktadır Kültürünü, geçmişini unutmayan, vatanı için her zaman fedakarlık yapmaya hazır bir toplumdur, Kastamonulu
Coğrafya
Kastamonu iline 95 km , Azdavay ilçesine 20 km , Cide sahiline 50 km , İstanbul'a 500 km , Ankara'ya 300 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Bölge, doğal güzelliğe sahiptir Her mevsim özelliğine göre yaşanır İl, sahil şeridinde olduğundan yaz ayı hareketli geçer Gündüzleri sıcak, akşamlar ve geceler serindir Nemden, sıcaktan uzakta, rahat, yorganla uyunur
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 45
2000 50
1997 65
Ekonomi
Köyün ekonomisi; tarım, hayvancılık, orman işciliğine dayanmaktadır Köy sınırları içinde bulunan kömür madeni de ekonomiye katkı sağlamaktadır 1970-1990 yılları arasında bölgedeki kömür madenleri devlet tarafından işletilirken, Azdavay ve köy ekonomisi daha canlı idi ve buna bağlı ticaret ve iş imkanı vardı Fakat Madenlerin kapatılması ve yatırım yetersizliği, halkın büyük şehirlere göçmesine neden olmaktadır
Altyapı bilgileri
Köyde iki adet ilköğretim okulu vardır Nüfus azlığı nedeniyle kapalıdır Köyün iki mahallesinde içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır, ancak nüfus azlığı nedeniyle kapalıdır Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Köyde ayrıca şifalı su vardır bu yer içmeceler olarak adlandrılır Termal turizme ve çamur banyosuna elverişli olup Kastamonu il haritasında şifalı sular olarak gösterilmektedir
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|