Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ili, kültürü, ordu, yemekleri

Ordu İli Kültürü Ve Yemekleri

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ordu İli Kültürü Ve Yemekleri



ORDU İLİNİN YEMEK VE DİĞER KÜLTÜRLERİ


EL SANATLARIMIZ

İlimizin zengin kültür yapısını oluşturan unsurlardan biri olan el sanatlarımız, kendine has özellikleriyle yaşatılmakta, gerek il içinde gerekse çevre il ve büyük şehirlerde büyük rabet görmektedir hatta bazı el sanatlarımız yurt dışında da ün kazanmıştır








MAHALLİ YEMEKLERİMİZ

Halk kültürümüzün en önemli konularından biri halk mutfağıdır

Halk mutfağı ve yemekleri günümüzde birere sanat ürünleri olarak kabul edilmektedir



ORDU İLİ MAHALLİ YEMEKLERİ



ÇORBALAR

1 Pancar Çorbası

2 Mısır Çorbası

3Kabak Çorbası


YEMEKLER

1 Pancar (Kara lahana) Sarması

2 Pancar (Kara lahana) Döşemesi

3 Pancar (Kara lahana) Diblesi

4 Melocan(Diken ucu) Kavurması

5 Sakarca Mıhlaması

6 Galdirik Kavurması

7 Isırgan Yağlaşı

8 Hoşgıran Kavurması

9 Tirmit (Mantar) Kavurması

10 Çerkez Tavuğu

11 Kabak Muhallebisi

12 Mısır Yağlaşı

13 Pallobye

14 Keşkek (Gendeme)

15 Fırım Fasulyesi


HAMSİ YEMEKLERİ

1 İçli Tava

2 Hamsi Buğulaması

3 Hamsi Köftesi

4 Hamsi Tava


HAMUR İŞLERİ

1 Su Böreği

2 Yufka Böreği

3Ev Makarnası (Kesme Makarnası)


TATLILAR

1Kabak Tatlısı

2 Aşure

3 Un Helvası


EKMEK ÇEŞİTLERİ

1Mısır Tatlısı

2Bileki Ekmeği

3Saç Ekmeği

4Golit


REÇELLER

1İncir Reçeli

2Üzüm Reçeli

3Elma Reçeli


TURŞULAR

1Fasulye Turşusu

2Domates Turşusu

3Salatalık Turşusu

4Patlıcan Turşusu

5Kelem Lahanası


ARICILIK

İlimizin 501 köyünde 10000 çiftçi ailesi 303741 civarında fenni arı kovanıyla arıcılık yapmakta olup yıllık ortalama 9000 ton bal ve 747 ton balmumu elde edilmektedir

Toplam Türkiye fenni arı kovanı sayısı 2912660 adettir Buna göre İlimiz Türkiye arı kovanı sayısının %10 ndan fazlasına sahiptir Bu rakam ilimizin arıcılık seviyesini en iyi biçimde açıklamaktadır

Türkiye arıcılığı bakımından ilk sıralarda yer alan ilimizde, Arıcılık üretme İstasyonu 22 Aralık 1994 te Bakanlar Kurulununun 94/6280 sayılı 22121994 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararıyla kurulmuştur Bu istasyon 30 Mayıs 1995 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Arıcılık Araştırma Enstitüsüne dönüştürülmüştür


SU ÜRÜNLERİ

Son yıllarda İlimiz balıkçılığı en zor dönemlerini yaşamaktadır Sahil şeridinde yaşayan insanlarımızın geçim kaynaklarımızdan biri olan balıkçılığın 100 kmlik bir kıyı şeridine sahip olan ilimizde gerekli önlemler alınması ile üretim artırılabilir Ancak son yıllarda hatalı avlanmalar, deniz kirliliği sebebiyle ilimizin de kıyısı bulunduğu Karadeniz balık verimi yönünden kaygı verici bir duruma gelmiştir



FOLKLOR

ORDU İLİ KADIN KIYFETİ



İçine beyaz renkli keten dokumadan yapılmış gömlek giyilmektedir Gömlek, dik yakalı ve uzun kolludur Kol ağzı dört parmak eninde bilezikli olup, tek düğme ile iliklenmektedir Önü bele kadar açık olup, gümüş düğmelidir Önünde her iki tarafta dikişli pilli ( kırma süs vardır Altında dört metre kumaştan yapılmış, paçaları bol, ağı yukarıda tuman giyilir Elbisenin altından bir kaşık kadar görünecek tarzda tumanın paçaları dize kadar çekilir ve çorabın içine sokulur Ayağa, dize kadar çıkan Yargan garası veya Alaçorap denilen desenli çorap ile çarık giyilir


ORDU İLİ ERKEK KIYAFETİ



Önce, iç gömlek giyilir Bu gömlek, yerli el tezgahlarında imal edilen keten dokumadan yapılır Parmak yakalı olan gömleğin önü bele kadar açık olup, tek düğme ile iliklenmektedir Üzerine entari denilen mintan giyilir Mintan beyaz renkli pamuklu kumaştan yapılmaktadır Hafif dik yakalı olup, önden düğmelidir Uzun kollu ve kol ağzı bileziklidir

Altına siyah koyun yününden dokunan şayak kumaşından yapılmış zıpka giyilir Zıpkanın beli uçkurlu olup, arkası kırmalar halinde boldur Paçaları ise aşağı doğru daralmaktadır Zıpkanın yanlarında kendi kumaşından fitil yapılmıştır Önlerine ( pantolondaki ütü yerlerine ) ise sarı simli kaytan geçirilmiştir


FINDIK

Fındığın kültür kaynağı ve anavatan bölgelerinden birisi Karadeniz kıyılarıdırMÖ 400 de Pontus cevizi diye adlandırılmıştır (Xenophan) Theophrastus ise yabani ve kültür fındıklarını birbirinden ayırmıştır ve kültür fındığına Heraklit cevizi adını vermiştir Plinis ise ilk kültür fındığını Pontus kıyılarından getirdiği için Buna Pontus cevizi demiştir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.