Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
taflankarayemiş

Taflan(Karayemiş)

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Taflan(Karayemiş)



Taflan(Karayemiş)

Taflan, Kirschlorbeer, Prunus laurocerasus
Karayemiş
Lazkirazı
Lazüzümü

Familyası: Gülgillerden, Rosengewaechse, Rosaceae
Drugları: Taflan Yaprağı: Prunus laurocerasi folia
Taflan yaparaklarının çay, tentür ve natürel ilaçı yapılır, fakat hafif zehirlidir, bu nedenle dikkatli kulanmak gerekir Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir

Botanik: Vatanı Türkiyenin doğu Karadeniz bölgesi olan bitki önce Türkiyenin batısına sonrada orta ve batı Avrupayave nihayet kuzey Amarikaya kadar geniş bir alamna yayılmıştır Taflan 2-6 metre boyunda küçük bir ağaç veya çalı görünümündedir Fakat süsbitkisi olarak yetiştirilen bitki sısık budandığından dahada küçük kalabilir

Yaprakaları sürekli yeşil, 10-15 cm uzunluğunda 4-6 cm eninde, derimsi, parlak, tüysüz, üst kısmı koyu yeşil ve alt kısmı mavimsi yeşil, kenarları hafif geri kıvrık, oval, kısa saplı ve damarları, özeliklede ana damar oldukca belirgindir

Çiçekleri beyaz, 0,8cm çapında, topluca bir salkım gibi bir arada, nadiren sonbaharda çiçek açabilir Meyveleri önce kırmızı sonra siyah, küre veya yumurta şeklinde, 8-12 mm büyüklüğünde, içindeki çekirdek oldukca serttir

Yetiştirilmesi: Türkiyenin heömen her yöresinde bahçelerde yetiştirilebilir

Hasat zamanı: Yapraklarını dökmediğinden yılın hemen her mevsiminde toplayıp kurutmak mümkünsede en uygun olanı Mayıs-Eylül ayları arasında toplanıp kurutulmasıdır Taze yaprakları zehirli olduğundan kulanılmaz Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Taflan yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin şişkinliğe karşı Enginar-, Kimyon-, Keten-, Nane-, Kekik preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir


b-) Halkarasında: Taflan yaprakalrını taze olarak kulanılmak mahzurludur, bu nedenle mutlaka kurutulmuş yaprakların kulanılması gerekir Zira Taflan yapraklarının birleşimindeki prunasinin çözülmesi ile siyanürasit ortaya çıkar ve zehirlenmeye neden olur

Kuru tafalan yapraklarından eldeedilen ekstre veya demi şişkinlik, kramplar, öksürük ve sinirsel rahatsızlılara karşı etkili olduğu iddia edilmektedir Bugüne kadar Taflan yaprakalrı üzerine herhangi bir araştırma yapılmamaıştır

Yantesiri: Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kulanılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.