Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çorum, leblebisi

Çorum Leblebisi

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çorum Leblebisi



Çorum leblebisi
Çorum’un meshur sarI leblebisinde ise durum biraz farklIdIr Leblebi zaten kuru olan nohuttan yapIlIr Nohutun leblebiye dönüsmesi bir buçuk aylIk bir emegin ürünüdür

Tarihi dükkanlarda, tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere, oradan legenlere dolduruluyor Odun atesi ile yeterli sicaklIga ulasan firina aktarilan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanI üstünde satIsa sunulur

Çorum’da her kösebasInda bir leblebici dükkanI bulmanIz mümkün Öteden beri bu yörede yetiSen nohutun iriligi ve ve leblebiye dönüsümü haklI bir üne kavusmus AltmIslI yIllardan sonra artIk bölgede yetistirilen nohut, leblebi üretimine yetmemeye baslamIs ve baska bölgelerden nohut getirilmis Buna ragmen Çorum Leblebisi ününden hiçbir sey kaybetmemistir Senelerdir liderliginden taviz vermemesinin nedeni de kusaktan kusaga aktarIlarak bugüne ulasan kavurma islemlerindeki beceri olsa gerek Nohuta ayrI bir lezzet ve altIn sarIsI rengini kazandIran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken, odunun yerini tüp gazInIn aldIgI modern yöntemler de kullanIlmaya baslanmIs

KullanIlacak odunlarIn is yapmayan cinsten olmasI ise önemlidir Eleme isleminden geçirilen nohutlar önce ayrIlIr Birinci kavurma isleminden sonra sIcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendiriliyor Ýkinci kavurmadan sonra yine iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletiliyor Bu kavurma ve dinlendirme islemleri leblebinin kalitesi açIsIndan son derece önemlidir Nohutlar 3 kavurmadan önce nemlendirilip çuvallrada 1 gün bekletiliyor 3 kavurmada nohutlarýn kabuklarI ayrIlIr Buna “tek kavrum leblebi” denir Leblebinin acIlI, tuzlu veya karanfilli çesitlere dönüsmesi, bu son kavurma asamasInda gerçeklesiyor “Leblebi Sekeri” ise kIsa bir son kavurmadan sonra elde edilir Hemen belirtelim ki “sakIz Leblebi” adIyla da bilinen “beyaz leblebi” ayrI bir uzmanlIk gerektirmekte olup Çorum’a da baska yörelerden gelmistir

imalat sürecinden de anlasIlacagI gibi bu kadar çaba ve zahmet, Çorum leblebisinin ününü yIllar öncesinden bugünlere tasImasInIn bedeli olsa gerek

ZayIflamak ve formda kalmak isteyenler için özel bir çesit! Eextra Leblebi,Layt leblebi (seker + soya ) , SakIzlI Leblebi, ÇikolatalI Leblebi, ÇItIr leblebi(soyalI), AcIlI Leblebi, Karanfilli leblebi , Tuzlu Leblebi , Meyveli Leblebi ,Sürmeli KIrIk Leblebi

Cinsi leblebi : 376 kalori 19,2 protein 6,2 yag 56,7 karbonhidrat

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.