![]() |
Sepetli Köyü Taşova Amasya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sepetli Köyü Taşova AmasyaSepetli Köyü Taşova- Sepetli Köyü Hakkında - Sepetli Köyü Tanıtımı - Sepetli Köyü Resimleri Bilgiler Nüfus 623 [1] (2007) Koordinatlar Posta Kodu 05800 Alan Kodu 0358 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Amasya İlçe Taşova Sepetli, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür ![]() TARİHÇE Köyümüzün adı nerden gelmektedir? Sepetli adının nereden geldiğini araştırıp duruyoruz fakat bir türlü sağlam bir kaynaktan tam garanti bir bilgi edinemiyorduk ![]() ![]() Fakat köylümüz Abdullah KAPLAN'ın yapmış olduğu bir araştırmaya göre Alpaslan Kasabasında bulunan bir kitap varmış bu kitaptada ve Evliya Çelebinin Seyehatnamesinde yazılan bir bölümde Evliya Çelebinin Ladikten çıkarak Sonusada bulunan bir din büyüğünü ziyaret etmek için yaptığı bu yolculuk esnasında SELBENTLİ diye bir köyden geçtiğini yazdığı ve yaptığımız araştırmalarda başka bir bu isme benzer bu güzergah üzerinde yerleşim olmadığı anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÜLTÜR Köyümüz Yemekleri ÇORBALAR ÇILBIR ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı Ev Eriştesi , 2 domates , 2 yumurta , 1 kaşık tereyağı , 5 su bardağı su, bir miktar tuz ![]() Yapılışı : Tereyağında kıyma kavrulup içine yumurtalar kırılır, domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇATAL ÇORBA : Kullanılan Malzemeleri : 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, 1 ad ![]() ![]() Yapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKALA ÇARPAN ÇORBA : Kullanılan Malzemeleri : 1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad ![]() ![]() Yapılışı : Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARHANA ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası, 1 su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 litre et suyu ![]() Yapılışı : Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır ![]() ![]() ![]() TOYGA ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 500 gr ![]() ![]() Yapılışı : Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt pişmiş yarma ve nohut et suyu ilave edilerek Kaynayana kadar karıştırılır ![]() ![]() YARMA ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma, biraz nohut, fasulye, süzme yoğurt ![]() Yapılışı : Yarma, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır ![]() ![]() ![]() ETLİ YEMEKLER BAKLA DOLMASI: Kullanılan Malzemeleri : 200 gr ![]() ![]() ![]() Yapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAMYA (ETLİ) : Kullanılan Malzemeleri : 250 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı : Bir tencerenin içine yağ ve soğan, et konularak kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() GÖBEK DOLMASI : Kullanılan Malzemeleri : 2kg ![]() ![]() ![]() Yapılışı : Hazırlanan iç pilav açılan göbeğin içerisine doldurulur ![]() ![]() ![]() KEŞKEK : Kullanılan Malzemeleri : 1 kg ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı : Düdüklü tencereye yarma, et, çemen, salça, yağ, tuz ve bir miktar su konulduktan sonra kapağı kapatılarak yarım saat pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() MADIMAK : Kullanılan Malzemeleri : 500gr ![]() ![]() Yapılışı : Yağ ve soğan ateşte kavrulur ![]() ![]() ![]() MUMBAR - İŞKEMBE : Kullanılan Malzemeleri : 2 su bardağı bulgur, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz ![]() Yapılışı : İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir, iç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir ![]() TATLILAR HASUDA Kullanılan Malzemeleri : 1 Bardak nişasta, 5 bardak su, 1 bardak toz şeker, 3 kaşık tereyağı, 1/2 bardak ceviz içi ![]() Yapılışı : 4 Bardak su kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELMA TATLISI : Kullanılan Malzemeleri : 1 kg ![]() ![]() ![]() Yapılışı : Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FIRIN SÜTLAÇ : Kullanılan Malzemeleri : 1 kg ![]() ![]() Yapılışı : Su ile pirinç 15 dk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEKER BÖREĞİ : Kullanılan Malzemeleri : 300gr ![]() ![]() Yapılışı : Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALBURA BASTI : Kullanılan Malzemeler : 1 paket margarin, 2 yumurta, 1 tutam tuz, 2 kaşık yoğurt, 1 su bardağı ceviz, 1 paket kabartma tozu, (1 paket vanilya) şerbet için: 1,5 kg toz şeker, 1 litre su, yarım limon suyu ![]() Yapılışı : Unun ortası havuz yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YUKA (YUFKA) TATLISI Kullanılan Malzeme: 8 adet yufka (evde açılan ), 300 gr dövülmüş ceviz, 200 gr Tereyağ, 3 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, mercimek kadar limon tuzu ![]() Yapılışı: Yufkalar ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUYMAK Kullanılan Malzemeler : 500 Gr Tereyağı, 500 Gr Pekmez, 200 Gr un ![]() Yapılışı : Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir ![]() ![]() ![]() ![]() UNUTMA BENİ Kullanılan Malzemeler : 1 su bardağı pekmez, iki yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir ![]() Yapılışı : Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir ![]() ![]() ![]() Coğrafya Amasya iline 61 km, Taşova ilçesine 13 km uzaklıktadır ![]() İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir ![]() Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2009 562 2007 623 2000 889 1997 898 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ![]() Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır ![]() Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: Adı Soyadı Dönemi Arif Ertekin 1939-1940 Hilmi Temiz 1940-1943 Abidin Turan 1943-1946 Osman Turan 1946-1947 Mehmet Tangal 1947-1950 Mehmet Seyhan 1950-1960 Şükrü Özdemir 1960-1961 Cafer Yufkacı 1961-1962 İsmail Demirel 1962-1963 İsmail Tecen 1963-1967 Abdullah Sarı 1967-1968 Mehmet Seyhan 1968-1969 Kaya Koçak 1969-1970 Mehmet Seyhan 1970-1973 Muzaffer Akten 1973-1976 Ahmet Akça 1976-1978 Ozman Temiz 1978-1981 Cafer Yufkacı 1981-1983 Mehmet Eraslan 1983-1986 Mustafa Celep 1986-1989 Kaya Küçükbaş 1989-1992 Nevzat Eraslan 1992-1996 Kaya Küçükbaş 1996-1999 Şükrü Tecen 1999-2004 Metin Eraslan 2004-2009 Lütfi Ertekin 2009- Rivayete Göre 1939 öncesi köyümüzün ilk muhtarı Tahta Mustafa Yani Mustafa Doğan'dır ![]() Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
![]() |
![]() |
|