Amasya Yöresel Yemekleri - Amasyanın Yöresel Yemekleri Nelerdir |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amasya Yöresel Yemekleri - Amasyanın Yöresel Yemekleri NelerdirAmasyanın Yöresel Yemekleri, Amasyanın Meşhur Yemekleri, Amasyanın Yöresine ait Yemekler, AMASYA ÇÖREĞİ Bira mayası ya da hamur mayasıyla yoğrulan hamur, yeterince kabardıktan sonra topaklara ayrılır Hamur tahtasına açılan bu topakların üzerine yağ, dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur Küçük küçük katlanarak tepsiye dizilir Üzerine yumurta sürülerek fırına verilir BAKLA DOLMASI Kıyma, soğan, yağ ve biber önceden kızdırılmış yağ ile karıştırılır Bu karışım dolma yaprağına doldurulur Her yaprağa bir bakla konularak sarılır Böylece yapraklar top görünümünü alır Kıyma yerine pirinç veya bulgur da tercih edilebilir Ya da bulgur ver pirinç birlikte baklaya harç olarak hazırlanabilir TOYGA ÇORBASI Süzme yoğurt, yarma, bir kaşık un, bir yumurta iyice çırpılıp biraz su ilave edilir Kaynayana kadar karıştırılır Varsa et suyu, pişmiş nohut katılır, hepsi kaynatılır, hepsi kaynatılır Kaynayınca sıcak su ilave edilip yarım saat pişirilir Pişirince üzerine yağ ve nane yakılır (Bu çorba yarma ve nohut katılmadan da yapılmaktadır YEŞİL FASULYE KAVURMASI Taze fasulye kırılır, yıkanır, sade yağın içine yumurta kırılır Fasulye ilave edilip karıştırılır ve buharı ile pişirilir Pişince, ateşte iken içine maydanoz doğranır Tuz, kırmızı - kara biber katılır KEŞKEK Çemenlenerek kurutulmuş kemik, nohut, yarma az su ilavesiyle; kapağı açılmadan ve karıştırılma dan tandırda iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir Yumuşayınca altına kaburga konulmuş bir çömleğe boşaltılır Yine tandır veya fırında hafif ateşle pelteleşene kadar pişirilir Yerken üzerine biberli yağ yakılır |
|